Doğarken de ölürken de çiçek

Doğarken de ölürken de çiçek

Çiçek alma kültürünün son yıllarda geliştiğine ve bunun işlerine olumlu yansıdığına dikkat çeken Motor, çiçek fiyatlarının mazot ve ilaç fiyatlarındaki artıştan dolayı yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Eryaman çiçekçi esnaflarından Sefa Motor çiçek kültürünü ve satışlarını gazetemize değerlendirdi. Kültürün giderek arttığını ve bunun da memnuniyet verici olduğunu belirten Sefa Usta, “ İnsan doğar çiçek gelir, ölür çiçek gelir” diyerek çiçeğin hayat boyu insan hayatında bulunmasına dikkat çekti. 10-20 liraya çiçek alınabildiğini söyleyen ve satışların da artan kültür sayesinde günden güne iyileştiğini belirten Sefa Usta, “5 liraya bir gül 20-30 liraya bir demet çiçek alabilirsiniz” dedi.  Ayrıca üretim aşamasında artan zirai ilaç ve mazot fiyatlarının kendilerini de etkilediğinden bahsetti. 

“ÇİCEK İNSANIN HER ZAMAN HAYATINDADIR”

Çiçeğin insan hayatında her zaman önemli bir yeri olduğuna ve en unutulmaz dakikalarında insanın yanında olduğuna dikkat çeken Sefa Usta, “Sektörde 8 yıldır çalışıyorum. Aile dükkânımız bizim 20 seneye yakındır Ankara’da çiçekçilik yapıyoruz. Çiçek öncelikle şunu belirtmek isterim insanın doğumundan ölümüne kadar sürekli olan bir şeydir. Bir hastaneye giderken bebek için çiçek alırken cenaze içinse yine çiçek. Bir hasta ziyaretine giderken çiçek alınır. İnsan hayatının en önemli noktalarında daima çiçek vardır. Eşiyle dostuyla tartışır bir insan gönül almak için yine çiçeğe başvurur. Kendi adıma şöyleyim ne iş yapıyorsun diyenlere insanları mutlu etmek diyorum. Özel günlerde insanlara çok fazla çiçek alınıyor ama şunu öğrendim ki normal günde çiçek alındığı zamanlar insanlar iki katı fazla mutlu oluyor” dedi.  

ÇİÇEK KÜLTÜRÜ ARTIYOR

Çiçek kültürünün günden güne arttığına dikkat çeken Sefa Usta, “Benim ilk başladığım yıllara göre çiçek kültürü yayılmaya başladı. Eskiden özel günlerin dışında belirli bir kesimin alışkanlığıydı çiçek. Ancak sosyal medya ve insanların sürekli olarak bunu görmesi kültürün artışına fayda sağladı. Eskiden çiçek almak bir lüks olarak görülürdü artık bu bilinç azalmaya başladı. Bir sigara fiyatına burada 10 liraya sevdiğinizi mutlu edebiliyorsunuz. Bugün biz bireysel müşteriye, firmalara özellikle otellere çiçek veriyoruz. Otellerde canlı çiçek mutlaka bulunur. Çünkü gelen turistler canlı çiçeğe mutlaka önem verirler ve bir saygınlık konusudur” dedi. 

“ÇOK UYGUN FİYATLARA SEVDİKLERİNİZİ MUTLU EDEBİLİRSİNİZ”

Genel olarak fiyatlardan bahseden Sefa Usta, “5-10 liraya yerli bir gül alabilirsiniz. Tabi adet fiyatı 200 liraya kadar çıkan güller ama en uygun olarak 5 liraya gül alabilirsiniz. Mevsim demeti dediğimiz demetler vardır 20-30 cm çapında demeti 30 liraya alabilirsiniz. En idealdir ne abartıdır ne de çok ucuza katmaktır. Burada fiyatı en çok belirleyen çiçek cinsidir. Dal fiyatı çiçekçilikte fiyatı belirler. 3 liradan başlar bir dal 25 liraya kadar dal fiyatı değişir.  En uygun bir demette kasımpatı, papatya, lisyantus olur. Bu mevsimin genellikle çiçeği çardak gülüdür, lisyantusdur. Eğer koku istiyorsanız casabalanca çiçeği ve lilyum çiçeği yaz için önerilir. Bir gelin arabası 100 liradan başlar 450-500 liraya kadar süslenebilir. Onun dışında düğüne giden sepetler de 100 liradan başlar bin beş yüz liraya kadar çıkar. Çelenkler ise yine 100 liradan başlar 300-400 lirayı bulur. Birde yanlış bilinen bir konu var. Düğünlere giden çiçeklere sepet denir. Cenazeye giden çiçeğe de çelenk denir.” diye konuştu. 

HAFTA SONU MEMUR AİLELERİ GELİYOR 

Hafta sonu Başkentte yaşayan memurların şehir dışından ailelerinin gelerek düğün işlemleri için bir yoğunluk oluşturduğunu söyleyen Sefa Usta, “Şuan tatbikî işlerimize düğünlerin bir katkısı var bir yoğunluk yaşanıyor. Ankara memur şehri olduğu için Türkiye’nin her köşesinden insanlar burada görev yapıyor. Farklı yerlerden gelen aileler yaz aylarında kız isteme, evlenme işlemlerini burada yapıyor. Bunun da bize faydası oluyor Ancak çiçekçiler yazın iş yapar kanısı yanlıştır. Kış boyunca da özel günler fazladır. Ve bu özel günlerin hepsinde insanlar bize akın eder. Ankara memur şehri olduğu için Türkiye’nin her köşesinden insanlar burada görev yapıyor. Farklı yerlerden gelen aileler yaz aylarında kız isteme, evlenme işlemlerini burada yapıyor. Bunun da bize faydası oluyor” bilgisini verdi.   

“BİZ DE ETKİLENDİK”

Kur artışlarının üretim aşamasında kullanılan araç gereçlere yansıdığını ve bundan kendilerinin de etkilendiğini belirten Sefa Usta, “Ankara’da çiçekçilik yapmak zordur. Havası kuru olduğu için çiçeğin bakımı zahmetlidir. Ankara’da da üretim haliyle olmuyor. Bizlerde ürünü genellikle başka şehirlerden alıyoruz. Kur artışları onlara yansıdığı zaman bize de yansıyor. Taşımada kullanılan mazota gelen zam, ithal gelen zirai ilaçlar bunların hepsinde artış olduğu zaman bizim fiyatlarımız da yükseliyor. Biz bunu yansıtmamaya çalışıyoruz müşterilerimiz bir fiyata alışınca ona zam yapmak biraz zor oluyor. Şuan bizim çiçek âdeti başında geçen seneye göre 0,25 kuruş ile 1 lira arasında bir artış var. Tabi bu 40 adetlik bir demet çiçekte 0,25 kuruş zaman nedeniyle 10 liralık bir artış oluyor” ifadelerine yer verdi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.