Doç. Dr. Mehmet Ergin, ‘Başkentlilerin Hizmetindeyiz’

Doç. Dr. Mehmet Ergin, ‘Başkentlilerin Hizmetindeyiz’

Acil Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ergin, ‘‘145 istasyonumuz, 2 bin 200’den fazla personelimizle Başkentlilerin hizmetindeyiz’’ dedi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşen Ambulans Rallisi’nde 112 Acil servis ekipleri önceden kurgulanmış 5 farklı senaryodaki acil duruma müdahale etmek için zamanla yarıştı. Gazetemize konuşan Acil sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ergin yaptıkları çalışmalar ve Başkentteki acil servis hizmetleri konusunda bizleri bilgilendirdi. Burada yarıştırmak olmadığını ekiplerin sağlık bakım durumlarını tespit etmek olduğunu belirten sözlerine, “ Hataya yer yok. Ne eksik ne fazla, yapmanız gereken doğru zamanda doğru sırayla ve en çabuk sürede yaralıya müdahale” diyerek devam etti. Birde trafikte sürücülere seslenen Ergin , “Yaşama yol verin” dedi. 

“YARALIYA MÜDAHALE RALLİSİ”

dsc_0704.jpg

Bu yarışmaların dünya genelinde yapıldığına ve acil ekiplerinin eğitimi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Ergin, “Ambulans rallileri hem ülkemizde hem de uluslararası çapta düzenlenen yarışmalar. Aslında ralli kelimesi bir ambulans yarışı gibi düşünülüyor ancak öyle değil. Ekiplerimizin hastaya olan müdahale yarışı diyebiliriz. Burada 6 farklı senaryo şeklinde müdahale yapıyorlar. Hem verilen eğitimlerin sahadaki yansımalarını hem de denetmenler eşliğinde yapıldığı için sağlık ekibi arkadaşların eksiklerini anlamaları ve gidermelerini sağlıyoruz.112 acil sağlık hizmetleri çalışanlar sağlık çalışanlarının en öndeki akıncılarıdır. Bu açıdan çok önemli ve zamanla yarışıyorlar. Ne eksik ne fazla, yapmamız gereken işi doğru zamanda doğru sırayla en çabuk sürede yapmamız gerekiyor. Burada 5 farklı senaryo var. Vakalardan birisi kesici bir aletle adam yaralama üzerine. 4 günün sonunda yüzden fazla ekibimizi durumunu tespit etmek üzere bunu organize ettik. Öncellikli Ankara daha sonra 9 ilimizde daha bunu yapacağız” ifadelerine yer verdi. 

ANKARA’DA 2200’DEN FAZLAYIZ 

Ergin Başkent’te bulunan sağlık ekiplerinin rakamı hakkında da şu bilgileri verdi:
“Ankara’da 145 tane istasyonumuz var bunların 35 tanesi çevre ilçelerde diğer 110 tanesi ise merkezde yer alıyor. 2200’den fazla personelimizle hem komuta ayağımız hem lojistik ayağımız hem eğitim ayağımızla Ankara’da vatandaşlarımızın hizmetindeyiz.” 

AMAÇ: VERİLEN EĞİTİMLERİ SÜREKLİ TEKRAR ETMEK VE YENİLEMEK

Asıl amaçlarının bu gibi yarışmalarla ekiplerin durumunu kontrol etmek olduğunu belirten Ergin eğitim çalışmaları konusunda da şu sözlere yer verdi:
“Bir kişinin bu konuda eğitilmesi için eğitim birimimiz 4 farklı modülü gerçekleştiriyor. Temel modül çocuk ileri yaşam desteği, ileri yaşam desteği ve travma regülasyon kursu olmak üzere 4 farklı modülümüz var. Hedefimiz 3 yılda bir tüm personelimize bu eğitimleri tekrar tekrar verebilmek. Bu eğitimler süreklilik kazanıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından bu eğitimler 4 yılda bir revize ediliyor. Çünkü tıpta bilgiler çok hızlı değişiyor. Hedefimiz 2200 personelimizin tüm eğitimlerini 3 yılda tamamlamayı ve her bir personelin bu eğitimlerini 3 yılda bir yenilemek istiyoruz. Hakemlerimiz ise eğitim merkezindeki eğitmelerimiz. İstasyon ekibi arkadaşların adımlarını değerlendiriyorlar. Ellerinde bir liste var doğru yapılanlara bir işaret konuyor. Ve sonunda her hareketin bir puanı var. En sonunda bu genel bir değerlendirme ile birincileri ikinci bir sıralama yapacağız. Fakat burada amacımız yarıştırmaktan ziyade ekiplerimizin sağlık bakımı konusunda durumlarını tespit etmek.”

YAŞAMA YOL VERİN!

Başkentte araçların eskiye göre daha çok ambulansa hassasiyet gösterdiğine de dikkat çeken Ergin, “Öncelikle şunu söylemek istiyorum ‘Lütfen Ambulansa Yol Verin’, ‘Yaşama Yol Verin’. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çok süreden beri yürüttüğü bir program var. Vatandaşlarımıza alışveriş merkezlerinde stantlar açarak yaşama yol ver projesini anlatmaya çalıştık. Eskiye göre daha iyiyiz eksiklerimiz olsa da. Her duydukları ambulans sesinde içerisinde ciddi bir hayati tehlikesi olan bir insanın olabileceğini düşünmelerini istiyoruz. Geçmişe göre daha iyi ama daha iyi olabilir.” ifadelerinde bulundu.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.