Diyanet- Sen Çankaya İlçe Başkanı Mustafa Uzunosmanoğlu: Hayatın merkezi cami olmalı

Diyanet- Sen Çankaya İlçe Başkanı Mustafa Uzunosmanoğlu: Hayatın merkezi cami olmalı

Diyanet- Sen Çankaya İlçe Başkanı Mustafa Uzunosmanoğlu, geçmişte sosyal hayatın tam ortasındaki camilerin, günümüzde sadece namaz kılmak için kullanılmasına üzüldüğünü aktararak, “Camiler geçmişteki gibi daha fonksiyonel olmalı” dedi. 

Diyanet- Sen Çankaya İlçe Başkanı ve Sokullu Fatih Cami İmam Hatibi Mustafa Uzunosmanoğlu, 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle gazetemize bilgi verdi. “Cami” ifadesinin sözlük manasının “toplayan, bir araya getiren” anlamına geldiğini hatırlatan Uzunosmanoğlu, camilerin asırlardır bütün İslam coğrafyalarında Müslümanlar için ibadetin yanı sıra ilim ve sosyal yaşamın en önemli durağı olduğunu kaydetti. 

CAMİLER KABE’NİN ŞUBESİDİR

Camilerin Kabe’nin birer şubesi olduğunu da aktaran Uzunosmanoğlu, “Camiler yaşamın merkezinde olan en güzel kurumlardır. Peygamber Efendimiz, Medine’de toplumun inşasına mescit yaparak başlamış, sonraki dönemlerde camiler külliyeler şekilde yapılmış ve 20. yüzyılın başlarına kadar toplumumuzda merkez konumunu korumuştur” dedi. Uzunosmanoğlu, geçmişte sosyal hayatın tam ortasında yer alan camilerin, günümüzde ise sadece namaz kılmak için kullanılmasına üzüldüğünü aktardı. Uzunosmanoğlu, yurdun çeşitli yerlerinde geçmişteki gibi fonksiyonel hale getirilen camilerin bulunduğunu ve bu duruma çok sevindiğini ifade etti. 

mustafa-uzunosmanoglu,.jpg

CAMİLER DAHA FONKSİYONEL OLMALI

Camilerimizin eskiden olduğu gibi yeniden fonksiyonel hale getirilmesi gerektiği çağrısında bulunan Uzunosmanoğlu, “ Camilerimiz, namaz kılmanın yanında başka etkinliklere de sahiptir. Camiler, İslam şehirlerinin sembol yapılarıdır. İslam coğrafyalarında camiler merkez alınarak şehirler onun etrafında örülmüştür. Camiler, İslam geleneğindeki ibadet yerleri olmanın yanında yeniden insanlarımızın bir araya geldiği, tanıştığı, toplumsal ve dini meselelerin görüşüldüğü, sosyalleştiği yerler olmalı. Camilerimizi hayatımızın merkezine almalıyız. Günümüzdeki camilerimizi eski daha fonksiyonel hale getirmek için hazırlamalıyız” diye konuştu. 

YURTDIŞINDA CAMİLERİN İŞLEVİ NASIL?

Camilerin Hz. Peygamber dönemindeki gibi fonksiyonel olmasının camiye bir katma değer sağladığını işaret eden Uzunosmanoğlu, “İnsanlarımızı camiye yaklaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yanında cami yaşatma ve yardımlaşma dernekleri de bu konuda hassas olmalı” şeklinde konuştu. Uzunosmanoğlu, yurtdışındaki camilerin klasik cami kültürünü yansıttığını ve oradaki camilerin çok fonksiyonelli olduğunu aktardı.  

DİN GÖREVLİLERİ MOTİVE EDİLMELİ

1-7 Ekim haftası kapsamında din görevlilerine motivasyon sağlanması gerektiğini belirten Uzunosmanoğlu, “Camiler ve din görevlileri haftasında din görevlilerinin biraz göz ardı edildiğini düşünüyorum. Nasıl Öğretmenler gününde öğretmenler önere ediliyorsa din görevlilerimizin de edilmesi gerekiyor. Onların da motivasyona ihtiyaçları var” dedi.  

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.