DİNİ PAYLAŞIMLAR NE KADAR GÜVENİLİR?
Sosyal medyada paylaşılan dini içerikli paylaşımların güvenilirliği kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Gazetemize konuşan Diyanet-Sen Genel Başkanı İlahiyatçı Mehmet Bayraktutar söz konusu paylaşımlarla ilgili tartışmalara açıklık getirdi.
ADEM GÜRSOY - HABERVAKTİM
Sosyal medyada milyonlarca kullanıcı, dini bilgiler içeren paylaşımlar kendi sayfalarında paylaşıyorlar. Dini bilgiler içeren bu paylaşımların güvenilirlikleri ise tartışma konusu... Gazetemize demeç veren Diyanet-Sen Genel Başkanı İlahiyatçı Mehmet Bayraktutar, konuyla ilgili sorularımıza cevap verdi. Bayraktutar, sosyal medyada bu tür paylaşımların kesinlikle güvenilir olmadığını söylerken dinin ancak asıl kaynağından yani kitap ve sünnetten öğrenileceğini vurguladı.
DİN KAYNAĞINDAN ÖĞRENİLİR
Sosyal medyadaki dini içerikli paylaşımlara ne kadar güvenebiliriz?
Bir bilgiyi aslından, kaynağından öğrenmek gerekir. Özellikle dini bir meseleyi aslından, esas kaynağından Kuran-ı Kerim'den ve ikinci kaynak olan sünnetten, hadislerden ve Peygamberlerden öğrenmek gerekir. Bunları da bu işin uzmanları, hocalarımız var, onlardan öğrenmek gerekir. Sosyal medya öncelikli olarak asrın en büyük teknolojilerinden biri, bunu bir kere kabul etmek gerekir. Yararlarının yanında ciddi zararları da vardır. Dini içerikli bilgilerin paylaşımı konusunda ben de sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyorum. Çünkü bazı dostlarımız ve üyelerimize bu kanaldan daha rahat ulaşabiliyoruz. Ancak sosyal medyadaki dini içerikli paylaşımlara çok güvenilmemesini istiyorum. Çünkü burada herkes, ehil olmayan kişiler de söz konusu paylaşımları yoğun bir şekilde paylaşılıyor. Belki güzel bir söz ve sohbet düşüncesiyle paylaşıyorlar ama itikâdî, ameli ve fıkhî konularda meselenin kaynağını çok iyi öğrenip ona göre paylaşmak gerekir. Ben buradaki paylaşımların çok ciddiye alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü dini bilgiler konusunda otorite sahibi yani ehil insanlar, bu kadar ciddi meseleleri basit bir şekilde sosyal medyada paylaşmazlar. Mesela sağlık konusunda da doktorlar buradaki paylaşılan bilgilere itibar edilmemesini doktora gidilmesini tavsiye ediyorlar. Aynı şekilde ben bir ilahiyatçı olarak buradaki kaynığı net bir şekilde belli olmayan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
ART NİYETLİ İNSANLAR OLABİLİR
Söz konusu paylaşımlarda bazen kaynak gösteriliyor ve söylenen sözün kime ait olduğu ile ilgili bilgiler de veriliyor. Bunun doğru olduğuna ne kadar güvenebiliriz?
Bu tür paylaşımların kaynığının doğru olup olmadığına yönelik takipçisi olmak gerekir. Milletin inanç, itikâdî ve bu konudaki samimiyetlerini sarsmak için art niyetli insanlar olabilir. Bu insanlar yalan yanlış bilgileri bir takım insanların imzasıyla paylaşabilirler. Bu yüzden sosyal medya ve internetin diğer araçları aracılığı ile kaynağı net bir şekilde belli olmayan paylaşımlara itibar edilmemelidir. Bu paylaşımlar dini bir nüans ve isim taşıyan internet siteleri tarafından da paylaşılabilir ama burada da art niyet olabilir. Bunun yanında çok fanatik davranan, islamın merhamet yüzünü göstermeyip adeta dini vurup, kıran paylaşımlar yapılabilir. Sosyal medya, teknolojik açıdan insanlara sunulan en güzel bir hizmet olabilir ancak ben dini meselelerin burada tartışılmasına karışıyım.
Söz konusu paylaşımları kaynağını sorgulamadan paylaşmak suretiyle insanları yanıltan kullanıcıların dini olarak bir sorumluluğu var mıdır?
Bu işin ehli olmayanların yaptığı bu paylaşımların dini sorumluluğu o kişilere aittir. Bunun hem dünyada hem de ahirette ciddi vebali var. Paylaşılan o bilgilerle amel edenlerin vebali de o paylaşımı yapan kişiye aittir. Dini öğrenmek için günümüzda sosyal medyadan ziyade birçok mercii var. Dini buralardan öğrenmek gerekir.
ÇİFTE KİŞİLİKLİ İNSANLAR
Sosyal medyada insanlar bu tür paylaşımlarla kendilerini olduklarından farklı gösteriyorlar. Bu konuyla ilgil neler söylersiniz?
Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor; 'Sizin yapmadığınız bir şeyi tavsiye etmeyin.' Bizim problemimiz burada zaten... İnsanlar kendilerini bilgili göstermek, bir yerlere yaranmak veya bir yerden bir menfaat sağlamak için bu tür paylaşımlarda bulunuyorlar. Ben buna çifte kişilik diyorum. Ama çok samimi olan insanlar vardır, amalî yönü zayıftır ama paylaşımlarında çok doğru ifadeler vardır onlara da saygı duyuyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.