Depremin sembolüydü… Kahramanmaraş’taki o bina da yıkılacak
İMO Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası binasının yıkılacağını söyledi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Dalkıran, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın hasarsız binaları da kapsadığını belirterek, “Buna Kahramanmaraş İMO binamızda dahil” dedi.
6 Şubat depremlerinden sonra çevresindeki binaların yıkılmasına rağmen ayakta kalmasıyla Türkiye ve dünya basınında gündeme gelen Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası’nın binası Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yıkılacak. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, “Mühendisliğin ve bilimin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir binadır. Depremin sembolüdür. Bu bina yasa kapsamındaki rezerv alanı içerisinde bulunuyor” dedi.
DEPREMİN SEMBOLÜ KAHRAMANMARAŞ İMO
Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, Kahramanmaraş’ta Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un uygulanabilirliği konusunda yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş merkezde şu an kentsel tasarım yapılıyor. Ama şehir merkezin ağır hasarlı olmayan, az veya orta hasarlı olan mahallelerimiz ve bölgelerimiz var. Bu yasa aslında buralardaki binaların da yıkılmasına neden olacak. Bunlar içerisinde bizim Kahramanmaraş İMO binamızda var. Bilindiği üzere dünya basınında da geniş yer buldu. Çok ciddi şekilde depremin sembolü haline gelmiş bir bina. Bu da çok üzüntü verici bir durum. Bina sağlam. Hasarsız olarak kayıtlara geçti. Mühendisliğin ve bilimin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir binadır. Bu bina depremin bir sembolüdür. Bu yasa ile birlikte tanımlanan rezerv alanı içerisinde bulunuyor” dedi.
KANUNUN ÇIKIŞ AMACI DOĞRU
Kahramanmaraş Temsilcisi Dalkıran, “Kentsel dönüşümde belli bölgelerdeki bazı binalar bu dönüşümün önüne engel oluyor. Komple bir adada bir çalışma yapmışsınız ama tek bina yüzünden kentsel dönüşüm gerçekleşmiyor. Aslında kanun çıkış amacıyla doğru ama uygulama noktasında belli hakları göz ardı edecektir diye düşünüyorum. Yani insan haklarına engel olacaktır diye düşünüyorum. Bu da aslında bir handikap. Mesela bizim oda binamız gibi. Rezerv alan kapsamına giren tüm bölgeler hiçbir sorgu olmadan 90 gün içinde boşaltılıp yıkılacak. Bunun içerisinde bizim Kahramanmaraş İMO binamızda bulunuyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
MÜLKİYET SORUNU GÜNDEMDE YOK
Yasa kapsamında mülkiyet haklarının ele alınmadığını belirten Dalkıran, “Bu çok büyük bir sorun. Çünkü şehirde imar barışı ile daire sahibi olmuş veya varislerin gündeme geldiği daire sahipleri var. Örneğin o apartmandaki aileden bütün herkes vefat etmiş dolayısıyla birkaç kişiye dağılmış varisler var. Ayrıca projesinde farklı, sahada farklı daire sahipleri var. Yani dükkan 80 metrekare görünüyor ama fiilen 120-130 metrekare farklı büyüklüklere sahip dükkanlar var. Bu dükkanlar aynı büyüklükte verilebilecek mi derseniz. Verilme şansı yok. Bölgede aynı emsalde yeniden yapılanma söz konusu değil. Dolayısıyla orada ciddi zafiyetler veya mağduriyetler olacaktır. Ama her fırsatta bakanlık şunu dile getiriyor. Biz burada herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermeyeceğiz. Açıkçası buna biz nasıl bir çözüm gelecek bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.