Depremden sonra Ankara'ya göç arttı: Ev fiyatları uçtu!
Emlak Danışmanı Özcan Kılıç, Kahramanmaraş depremlerinden sonra Ankara’nın güvenli liman olarak görüldüğünü ve yaşanan göçlerin ise konut fiyatları ve kiraları artırdığını belitti. Kılıç, “Sorunun tek çözümü arzı artırıp talebi karşılamaktır” dedi.
Son günlerde gündemden düşmeyen konut sıkıntısı ve artan emlak fiyatları ve kiralar vatandaşlar kadar bu işin ticaretini yapan emlak danışmanlarını da etkiliyor. Artan emlak fiyatları ve kiralar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Emlak Danışmanı Özcan Kılıç, “Yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden sonra Ankara güvenli liman olarak görülüyor. Buna bağlı olarak yaşanan göçlerin ise konut fiyatları ve kiraları artırdı. Sorunun tek çözümü arzı artırıp talebi karşılamaktır. Emlak sektörün de balon fiyatlar olarak bilinen emlak fiyatlarının artmasının sebebi gayrimenkul danışmanları değil talep artışıdır” dedi. Kılıç ayrıca, neredeyse her gün haberlere yansıyan kiracı ev sahipleri kavgalarına dikkat çekerek, “Eski kiracılar şu an için ucuz şekilde evlerinde oturuyor. Bu durumda tek bir evi olup da o kiradan geçinen ev sahiplerine sıkıntı çıkartmaya başladı” uyarısında bulundu.
“BİZDE RAHATSIZIZ”
Emlak danışmanı Özcan Kılıç artan konut fiyatlarına dikkat çekerek fiyatların artmasının kendilerine fazda değil zarar verdiğini belirterek, “Emlak sektörün de balon fiyatları olarak bilinen emlak fiyatlarının şişmesinin sebebi gayrimenkul danışmanları değildir. Fiyatlardaki bu şişkinlik bazı ev sahiplerinin dolar kurundan dolayı ve enflasyondan dolayı mallarını korumak için öz konusu internet sitelerinden bazen afaki rakamlar yazmasından dolayı ortaya çıkıyor. Biz emlak danışmanları olarak şişirilmiş fiyatlardan memnun değiliz. Bizim için ne kadar çok satış yaparsak o kadar iyidir. Fakat bu durum bizim de istediğimiz yönde gitmiyor. Fiyatların artmasından bizde rahatsızız” dedi.
“AŞIRI TALEP FİYATLARI ARTIRDI”
“Yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrasında özellikle Ankara gibi illerde ev satış fiyatları artmış durumda” diyerek fiyatların artmasının en büyük sebebinin şehrin aldığı göçler olduğunu söyleyerek, “Konut fiyatlarının ve kiraların artmasının en büyük sebebi yeteri kadar ev olmaması ve alınan göçler ile nüfusun artmasıyla talebin de artması neden olmuştur. Şu an özellikle Ankara güvenli şehir olarak görünüyor. Bu sebepten de dolayı özellikle afet bölgesinden ve İstanbul'dan birçok vatandaş Ankara'ya göç etti. Bu durumda arzın karşılayamayacağı bir talep oluşturdu. Yaşanan barınma talebi arzın eksikliğinden dolayı kira ve ev satış fiyatlarının artmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.
YATIRIM DEĞİL İHTİYAÇ
Kılıç artık evlerin yatırım değil de barınma aracı olduğunu vurgulayarak, “Bize göre ilerleyen zamanlarda ev kredileri açıldığında konut fiyatlarında düşüş olmayacak. Çünkü o zaman talep daha da artacak artan kira bedellerinden dolayı konut düne kadar yatırım aracı olarak görünse de şu an kullanım aracı oldu. İnsanların derdi şu an barınma ihtiyacını karşılayabilmek. Şu an sadece ihtiyacı olanlar kontrolü günümüzde yatırım aracı arsa olarak görünüyor” şeklinde konuştu.
“İKİ ÇÖZÜM YOLU VAR”
“Ankara'nın ev stoğu yeterli değil bu durumu çözmek için iki yol var” diyen Kılıç, “Biri TOKİ'lere daha fazla önem verilip devlet eliyle ev yapılmalı. Şehir geliştirilmeli. İkinci olarak ise, özellikle şehrin eski merkezlerinde kentsel dönüşüme gidilmeli. Bu kentsel dönüşüme girildiğinde hem binalar yenilenecek hem de ev stoğu artmış olacak. Kentsel dönüşümde devletin müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü, insanlar müteahhitlerle anlaşırken çok değişik isteklerde bulunuyor. 1+1 evi olan da 3+1 evi de olan herkes aynı şartlarda ev almaya çalışıyor. Ev stok azlığı müteahhitlerin bireysel olarak çözebilecekleri bir sorun değil. Bu sorunu çözmek için illa ki bir şekilde devletimizin konuya el atması gerekiyor. TOKİ eliyle yapılan evlerde şartların geliştirilmeli. Mesela 5 yıl içinde TOKİ ile verilen evi ev sahibi satamamalı. Kiraya verememeli. Sadece ve sadece ihtiyacı olan kişilerin ev alması ve barınma sorununu çözülmeli. Bazı vatandaşlar bir şekilde kılıfını bulup TOKİ evlerine yatırım aracı olarak kullanmaya çalışıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor” vurgusu yaptı.
“ANLAŞMAZLIK ÇÖZÜM BULMALI”
Emlak Danışmanı Özcan Kılıç, son olarak gündemden hiç düşmeyen ve neredeyse haberlere konu olan ev sahibi kiracı kavgalarına dikkat çekerek, “Evlerin az olması ve Ankara'nın çok büyük göçler alması kiraların artmasına neden oldu. Eski kiracılar şu an için ucuz şekilde evlerinde oturuyor. Bu durumda tek bir evi olup da o kiradan geçinen ya da o aldığı kira ile kendi evinin kirasını ödeyen ev sahiplerine sıkıntı çıkartmaya başladı. Tek bir evi olup da bu kiradan geçimini sağlayan ya da kendi evinin kirasını ev sahipleri için özellikle mahkemelerde öncelik verilmeli. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar bir şekilde giderilmeli” uyarılarında bulundu.
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.