Deprem bölgesinde korkutan artış: Epilepsi hastaları zorda
Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk, “Epilepsi nöbetleri özellikle deprem bölgesinde çok arttı. Korku ve uykusuzluk sara nöbetlerine davetiye çıkarıyor” dedi.
Türkiye’de 850 bin tespit edilmiş, 100 bin de tespit edilememiş ama var olduğu tahmin edilen toplamda 950 bin epilepsi hastası bulunuyor. Epilepsi hastaları intihar olaylarında ve işsizlikte hem dünyada hem de ülkemizde 1 numarada yer alıyor. Epilepsi tıp literatüründe engel derecesi belirlenemeyen tek hastalık olarak tanımlanıyor.
İlksayfa’ya konuşan Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk afet bölgesindeki epilepsi hastalarının zor günler geçirdiğini söyledi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından uykusuzluk ve korku gibi nedenlerden dolayı sara nöbetlerinde büyük bir artış yaşandığını belirten Öztürk “Epilepsi nöbetleri özellikle deprem bölgesinde çok arttı. Epilepsiyi tetikleyen birinci etken korkudur. İkincisi uykusuzluk. Epilepsi hastaları nöbetlerinin geldiği anlaşılmasın diye aile içinde saklarlar bu olayı. Şimdi insanlar çadırlarda, konteynerlarda yaşıyorlar. Epilepsi hastaları her şey aleni ortada olduğu için geriliyor. Bunların hepsi nöbetlerin artmasına neden oluyor” diye konuştu.
EPİLEPSİLİLER İŞ BULMAKTA ZORLANIYOR
Öztürk konuşmasının devamında Türkiye’yi yurt dışında temsil ettiklerini ve İrlanda’ya rapor gönderdiklerini söyledi. Ülkemizde 6 adet nörolog derneğinin aktif görev yaptığını belirten Öztürk, epilepsilileri kapsayan tek kuruluşun kendileri olduğunu söyleyerek, “Amacımız epilepsilileri hayata bağlamak. Geçen sene Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolde işsizlikte açık ara farkla birinci oldukları ortaya çıktı. Biz birinci sırada olduğumuzu biliyorduk ama diğer işsiz gruplarının iki buçuk, bazı alanlarda üç katı olduğumuzu bilmiyorduk. Bunu öğrenmiş olduk. Ne kadar bilinçli bir toplum olursak hayata o kadar iyi tutunuruz. Avrupa’da bunların hiçbiri yaşanmıyor. Epilepsili olan hiç kimse toplumdan dışlanmıyor. Burada bize deniyor ki anne olamazsın, askere gidemezsin, evlenemezsin. Çok yanlış, hepsini yaparız. Sadece nasıl yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor, hepsi bu” ifadelerini kullandı.
İNSANLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Dünyada engel derecesi belirlenemeyen tek hastalığın epilepsi olduğunu söyleyen Öztürk, “Halkın konuyla ilgili bilinçsizliğinden dolayı toplumda epilepsililerin dışlanması büyük sorun. Nörologların verdiği bilgiye göre günümüzde halkımızın yüzde 4’ü epilepsi hastalarını cin çarpmış sanıyor. Yüzde ikisi de epilepsinin bulaşıcı olduğunu düşünüyor. İstiyoruz ki çalışmalarımızda neler yaptık, anlatalım. Anlattıklarımız duyulabilsin, bizi destekleyen birileri olsun. Mesela Türkiye’nin ilk epilepsi hasta derneğiyiz, yerimiz yok. Formalite icabı tutulan bir yer var. Bana diyorlar ki sizinle görüşmeye gelelim, siz gelmeyin biz sizin yerinize varalım diye cevaplıyorum. Çok çirkin yani ekonomik nedenlerle iki tane derneği daha önce kapattık. Bize ekonomik destek veren, biz sizin kiranızı ödeyelim, muhasebe giderlerinizi karşılayalım diyen hiç kimse çıkmadı bugüne kadar” şeklinde konuştu.
“YETKİLİLERE ULAŞAMIYORUZ”
Sorunlarını kamuoyunda dillendirebilmek için yetkililere ulaşamadıklarını ifade eden Öztürk, bu sebepten dolayı halkı yeterince bilgilendiremediklerinin altını çizdi. Dünya Epilepsi Günü kapsamında farklı etkinlikler düzenleyerek basında yer bulmaya çalıştıklarını söyleyen Öztürk, “Farklı illerde aynı anda, saat 13.00’te seminerler gerçekleştiriyoruz. Senelerdir ilk kez bu sene yapamadık. Malum deprem felaketi yaşandı, insanlar enkaz altında can derdindeyken biz böyle bir şeyle uğraşamazdık. Tümüyle iptal ettik bu sene. Toplumsal bilinci geliştirmek için genellikle seminerler gerçekleşiyor. Seminerlerde başta nörologlar olmak üzere psikolog/psikiyatrist desteği alıyoruz. Geçen sene ilk kez sanatsal bir çalışma yaptık. Galamız Maltepe’de gerçekleşti. Güzel oldu, farklı bir ses geldi. Tiyatro şeklinde küçük bir skeç oynandı” diyerek sözlerini bitirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.