Demokrasiye vurulan darbe: 64’üncü yılında 27 Mayıs
64 yıl önce bugün gerçekleşen darbe ile birlikte Adnan Menderes başbakanlığındaki hükümete son verilmiş, halkın tercihiyle iktidara gelen hükümet kirli eller tarafından yok sayılmıştı. İşte 64’üncü yılında 27 Mayıs darbesi:
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askeri darbenin üzerinden tam 64 yıl geçti. 1960'ta anayasa feshedildi, siyasi faaliyetler askıya alındı. Milli Birlik Komitesi meşru iktidarı devirdi. Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı idama götüren sürecin ilk adımı atıldı.
SÖZDE AMAÇ "MİLLİ İRADEYİ KURTARMAK"
27 Mayıs 1960'ta Türkiye tarihinde bir dönüm noktası yaşandı. 37 subaydan oluşan bir grup, "milli iradeyi kurtarmak" gerekçesiyle darbe yaparak yönetime el koydu. Bu darbe, Türk demokrasisine büyük bir darbe vurdu ve on yıllık Demokrat Parti iktidarını sona erdirdi. Darbenin ardından Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve çok sayıda bakan tutuklandı. Demokrat Partililer Yassıada'da yargılandı ve idam cezalarına çarptırıldı.
29 YIL İMRALI’DA KALDILAR
15 Eylül 1961'de Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildi. Bu üç lider, "Demokrasi Şehitleri" olarak tarihe geçti. Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın idamları Türkiye'yi derinden sarstı. Ülke genelinde büyük protestolar düzenlendi. Bu liderlerin naaşları 29 yıl boyunca İmralı Adası'nda kaldı.
NAAŞLAR İZMİR’E TAŞINDI
1990 yılında ise TBMM'de kabul edilen bir kanunla bu liderlerin naaşı İzmir'deki Topkapı Anıt Mezarı'na defnedildi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Turgut Özal da katıldı. 27 Mayıs darbesi, Türk demokrasisinde kara bir leke olarak kaldı. Bu darbe, millet iradesine ihanet edenlerin asla unutulmayacağını ve hesap vereceğini gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.