Demirdeki zam talep kaynaklı

Demirdeki zam talep kaynaklı

Yiğit Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Yiğit, demir sektöründeki zammın yaz sezonuna girerken yapılan, standart zam olduğunu belirterek, "Türkiye’de inşaat sezonu açılıyor.

Türkiye'de inşaat sektörünün canlı olmasından dolayı, yaz sezonunda inşaat demirine talebin artış gösterdiğini belirten Yiğit, "yerli üretimde, yaz sezonuna girişte her yıl fiyatlarda yükseliş olur. Fiyatlar arz-talebe göre değişebilir. Fiyatlarda ki düşüş ise kış sezonuna doğru olur." şeklinde konuştu. Türkiye'de fiyatların genelde hep artış gösterdiğini, bunun nedenin ise Türkiye’nin metal ve çelikte kendi kendisine yetmediğini vurgulayan Yiğit zammın mevsimsel olduğunu söyledi.

Paraya Göre Kalite Var

Bazı ülkelerin demirin çeşitli alanlarında üstün olduğunu dile getiren Yiğit, sektörde Çin’in önde gittiğini, Çin malı kötü diye bir şey olmadığını, dünyanın en iyi malınında, en kötü malınında Çin’de mevcut bulunduğunu ifade etti. "En ucuz malı alırsan, o mal kötü olur, en pahalı ürünü alırsan o da en iyisi olur. Çin malında paraya göre kalite var." dedi. Türkiye’den gidenler ucuza getirelim pahalıya satalım düşüncesinde oldukları için böyle bir imaj oluştuğunu belirten Yiğit, "Dünyanın önde giden demir-çelik üreticilerinin Çin’de fabrikalarının bulunduğunu Çin malı kötüdür diye genelleme yapılmamalı, alıcının ne talep ettiği önemli" dedi

Demir-Çelik Sektörü Yüzde 80 Büyümeli

Kendilerinin demir çeliğin temin edilebilecek toptancısı olduklarını dile getiren Yiğit, "Müşterilerin talebine göre malzeme tedarik ediyoruz, yerli üretim Karabük'te, ithal ürünler ise İstanbul'da, bulunmakta. Sektör gittikçe gelişmekte, büyümekte ve üretim artmakta. Eskiye nazaran daha iyiyiz, yalnız demir- çelik sektörünün en az yüzde 80 daha büyümesi gerekiyor." şeklinde konuştu. Üreticiler, talebimizi karşılayamıyorki ithal ürünlere yöneliyoruz." dedi.

Bilinçli Kullanım Önemli

Ankara'daki demir çelik işletmelerinin bir çoğunun savunma sanayiye yöneldiğini belirten Yiğit "Eskiden üretim olarak yalnız Ostim vardı. Şimdilerde ise Sincan Organize, Malıköy Organize, İvedik Organize vb. gibi yerler kuruldu. Sanayi gün geçtikçe büyümekte. Sanayinin büyüdüğü yerde talep azalmaz. Daha da ilerlemeliyiz, geçmişe bakarak iyi durumdayız, geleceğe bakarak çok çalışmalıyız."şeklinde konuşan Yiğit, kaliteli malzemenin ve bilinçli tüketimin önemine dikkat çekmesinin yanı sıra bilinçli kullanımın teknolojik gelişime katkı sağlayacağının altını çizdi.

Eleman Sıkıntısı Var

Sanayinin en büyük sıkıntılarından birinin eleman yetersizliği olduğunu dile getiren Yiğit, "Sanayi ağır meslek diye gelmek istemiyorlar, gençlerin çoğu garson, satış danışmanı ve güvenlik gibi hizmet sektörüne yöneliyor, bir meslek öğrenip üretime katkıda bulunalım ve kendi işimizi yapalım diyenler çok az, sanayinin eleman açısından çok büyük sıkıntısı var." diye konuştu.

İşsizliğin olduğuna inanmadığını vurgulayan Yiğit "İşsizim diyenlerin çoğu, sorumluluk almaya çekinen insanlar, az çalışıp çok ücret almak istiyorlar, lüks yaşantı hevesiyle meslek edinme istekleri köreliyor." dedi. Sanayide eleman sıkıntısının ilerleyen yıllarda çok büyük sorun olacağını düşünen Yiğit, bu sorunun makineleşmeyle çözülebileceğinin altını çizdi. Sanayide her 3 dükkandan birinin eleman aradığını dile getiren Yiğit, "Eleman eksikliğinden fazla mesai yapıyoruz." dedi.

EMRAH ÖZCAN / HABERVAKTIM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.