Demirbaş Şarl kimdir? Neden Osmanlı’ya sığındı?

Demirbaş Şarl kimdir? Neden Osmanlı’ya sığındı?

Demirbaş Şarl kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, Osmanlı Devleti ile yolları nasıl kesişti, neden “demirbaş” lakabı verildi, nasıl öldürüldü?

Ünlü İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın hayatını sizler için derledik…  

Demirbaş Şarl kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı? Demirbaş Şarl'ın Osmanlı Devleti ile yolları nasıl kesişti, neden Osmanlı’ya sığındı? Neden “demirbaş” lakabı verildi, nasıl öldürüldü? 

İşte cevabı:  

Demirbaş Şarl, 1682'de doğdu. Cesaretinden ve savaşlarda gösterdiği başarılardan dolayı Yeniçeriler ve tarihçiler ona Demirbaş Şarl dedi. İsveç kralı on birinci Şarl'ın oğlu olan Demirbaş Şarl, 1697 yılında babasının yerine kral olmuştur. Rusya, Danimarka ve Polonya arasındaki ittifakı bahane edip, Danimarka'ya savaş açmış ve büyük bir zafer kazanmıştır. Daha sonra Rusya ve Polonya'ya savaş açtır. 

OSMANLI DEVLETİ’NE İLTİCA ETTİ

Rus çarı Deli Petro karşısında önceleri başarılı olduysa da, Moskova'ya kadar ilerlediği sırada kışın ve ordusundaki salgın hastalığın etkisiyle Putlava'da yenilmiştir. O dönem Osmanlı devletinde bulunan Bender'e iltica etmiştir. Demirbaş Şarl bu Osmanlı toprağında beş sene gibi uzun bir süre oturmuş, bu süre içerisinde, Osmanlı Devleti’ni Ruslara karşı sürekli kışkırtmıştır.

Baltacı Mehmed Paşa'nın Rus Çarı Deli Petro'yu yenmesiyle sonuçlanan Prut Savaşı, Demirbaş Şarl’ın teşvikiyle çıktığı iddia edilmiştir. Prut Savaşı sonunda Ruslarla barış antlaşması yapıldığı halde Osmanlı devletini savaşması için kışkırtmaya devam eden Demirbaş Şarl, Bender'den çıkarılmak istenmiştir. Direnen Şarl sonunda ele geçirilerek Dimetoka'da hapsedilmiştir.

Fakat kaçmayı başaran Demirbaş Şarl, 1718 yılında Macaristan ve Almanya üzerinden İsveç'e geçmeyi başarmışsa da orada boğularak öldürülmüştür.
 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.