Davutoğlu: FETÖ, takiyeyi meşrulaştırdı

Davutoğlu: FETÖ, takiyeyi meşrulaştırdı

Hacı Bayram’daki Araştırma ve Kültür Vakfı’nda konuşan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, olduğundan farklı görünmek, gizlenmek anlamına gelen ‘takiye’ kavramı FETÖ’nün meşrulaştırdığını belirtti.

Türkiye’nin 26. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Araştırma ve Kültür Vakfı Ankara Şubesince düzenlenen "Sistematik Deprem: Ulusal, Bölgesel ve Küresel Bunalım" konulu konferansta konuştu.

Davutoğlu, vakfın Ulus Hacı Bayram Mahallesi’ndeki binasında geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen programa eşi Sare Davutoğlu ile katıldı. 

HACI BAYRAM’IN HUZURUNDA İSEN…

Davutoğlu konferansta yaptığı konuşmaya Ankara'nın anlam ve önemine değinerek başladı ve özellikle Hacı Bayram Veli’nin şahsiyeti üzerinde durdu. Davutoğlu “Ankara’nın manevi bir sahibi var Hacı Bayramı Veli’dir. Hacı Bayramı Veli Anadolu’yu aydınlatan, Anadolu’da bizim bütün değerlerimizi, köklü geleneğimizi kuran üstün şahsiyetlerden bir tanesi. Eğer bir vakıf Ankara’daysa ve o vakıf Hacı Bayram Veli’nin huzurundaysa özel bir mesuliyeti vardır” dedi. 

TRUMP İLE DÜNYADA BELİRSİZLİK ATMOSFERİ OLUŞTU 

Davutoğlu, dünyadaki gelişmelerle ilgili bilgi vererek, “Donald Trump, Amerika’da seçimleri kazandığında dünyada geleceğe dönük bir belirsizlik atmosferi oluştu ve bir grup akademisyen, devlet adamının katkıda bulunduğu bir platformda herkes dünya sisteminin geleceği konusunda ne düşündüklerini paylaşmamızı istedi. Ben de 2017 Şubat- Mart ayında Kaliforniya Üniversitesi’nde bir makalem yayınlandı onların talebi üzerine. Daha sonra bu makaleye gerek devlet adamlarından gerekse de ilim adamlarından çok yoğun yorumlar ve tepkiler vardı” diye konuştu. 

MAKALESİNİN TÜRKİYE’DE YAYINLANMAMASINA ÜZÜLDÜ

Davutoğlu, söz konusu makalesinin dünyada büyük yankı uyandırmasına rağmen Türkiye’de hala yayınlanmadığını açıklayarak “Maalesef Türkiye’de son dönemde düşünce hayatının sığlığına mı verelim Türkiye’de hala bu makale yayınlanmadı! (Makale) birkaç dile çevrildi. Ve daha sonra geniş yankı da yapınca yayınevi, üniversite yayın editörleri bu makalenin kitap haline gelmesinin çok daha faydalı olacağını düşündük. Ben biraz genişleteyim derken 20 sayfalık makale 250 sayfalık bir kitaba dönüştü. Burada dünya sistemindeki değişiklikleri ve bunun ulusal, bölgesel, küresel yansımalarına baktık” şeklinde konuştu.  

GÜVENLİK VE ÖZGÜRLÜK… 

Programda devlet düzenlerinde özgürlük ve güvenlik dengesinin önemine de değinen Davutoğlu, “İnsanlık tarih boyunca iki şey aramıştır Hz. Adem’den bu yana: bir güvenlik iki özgürlük. Güvenlik, kendi varlığını devam ettirmek için ihtiyaç hissettiği bir şeydir; özgürlük ise bir insan olma ayrıcalığını yaşamak için insanın en ayrıcalıklı parçasıdır. Bir devlet kendi halkına dönüp derse ki ‘ben sana güvenlik vereceğim ama benden özgürlük isteme’, o otoriteleşmeye gider. Bir devlet ‘ben sana özgürlük vereceğim’ der, güvenliği sağlayamazsa bu sefer de kaos girer. Bu ikisini dengeleyecek tek şey her bir insana insan olmaktan kaynaklanan onurlu yaşayabileceği, özgürlükleri vermek; ama güvenliliğini ihmal etmemek” ifadelerini kullandı.  

TRUMP’IN TWEETLERİ ABD’NİN KURUMSAL YAPISINA ZARAR VERİYOR

Günümüzde büyük devletlerin kendi kurumsal yapılarında ciddi sıkıntılar olduğunu öne süren Davutoğlu, “Mesela bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin dış politikasını anlamak isteyen eskiden ‘Dışişleri Bakanı ne diyor?’, ‘Beyaz Saray ne diyor?’, ‘Başkan ne diyor?’ diye bakardı ve bunlar kademeli olarak birbirlerini tamamlayıcı unsurlardı. Şimdi ise tahmin etmeniz gereken tek şey var. Trump’ın tweetleri. Bunları takip etmezseniz, Amerika Büyükelçiliği size ne derse desin Amerikan politikasını takip edemez duruma düşüyorsunuz. Halbuki küresel problemleri çözmesi, küresel düzen kurması beklenen bir ülkede öyle bir liderlik var ki sabah bir tweet atıyor bir kriz doğuyor, akşam o tweeti düzeltmeye kalkıyor başka bir kriz doğuyor. Bu hissi politikanın egemen olması demek. O andan itibaren yarının ne tür bir dünya ile karşı karşıya kalacağınızın garantisi yoktur” sözlerini ekledi.  

FETÖ TAKİYEYİ MEŞRULAŞTIRDI 

FETÖ hakkında bilgiler veren Davutoğlu özetle şunları söyledi:

“Bir ortamda bir türlü başka bir ortamda başka bir türlü konuşmak neredeyse siyasi hayatın doğası haline geldi. Peki takiye nereden çıktı? Takiyeyi nasıl meşrulaştırdı bu terör örgütü (FETÖ)? 28 Şubat’ta ve diğer yerlerde öyle baskıcı bir hava vardı ki kendisini saklayarak devlet içinde barınarak sonra da onu geçirebilmek için bir ahlak geliştirdiler. Ve onlarla zamanla iç tutarlılığı olmayan şahsiyetler ortaya çıktı. Çözüm hür özgürlük ve şeffaflık. Baskının olduğu her yerde ikili tipler çıkar, çifte standartlar çıkar. Ve bakarsınız o çifte standartlar bir müddet sonra devletin içini oymaya, kültürünü oymaya başlar. Şeffaflık, özgürlük olduğu zaman kimse kendisini saklama ihtiyacı hissetmez.”

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.