Çubuk turşusu dünya mutfağında

Çubuk turşusu dünya mutfağında

Gazetemize konuşan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan ve ilçedeki ilk turşuyu yapan ailenin 3. kuşak temsilcisi Hasan Işık, Çubuk turşusunun uluslararası bir üne kavuştuğunu, dünyada artık Çubuk turşusunun yendiğini söyledi.

12. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali sona erdi. Dört gün süren renkli festivale ulusal ve uluslararası katılım sağlandı. 15 farkı ülkeden gelen ziyaretçiler Çubuk'a da Çubuk turşusuna da hayran kaldı. İlgilin bir hayli çok olduğu festivalde ziyaretçiler turşuya da eğlenceye de doydu. 55 bin metrekarelik Çubukabad Parkı'nda yapılan festivalde 300'den fazla stant açıldı birçok ünlü sanatçı konser verdi. Çubuk'a özgü yöresel ürünler de burada tanıtıldı. 

YURTİÇİ VE YURTDIŞIDAN YOĞUN KATILIM

12. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hakkında gazetemize konuşan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, 15 farklı ülkeden festivale katılım olduğunu, ülkelerin festival ile kendi hayat tarzlarını, kendi medeniyetlerini tanıtma fırsatı yakaladığını söyledi. 

FESTİVAL İÇİN ÖZEL ALAN

Dört gün süren festivale ülke içinden de katılımın yoğun olduğunu kaydeden, "Daha önce Çubuk içindeki ana caddeyi kapatarak yapılan bu festival, burada otopark imkanlarının, çocuklar için park imkanlarının sağlandığı, ilk defa Çubuk Çayı üzerinden mesire alanına geçiş sağlayan İstanbul Köprüsü'nün bir küçük benzerini de gerçekleştirdiğimiz yeşil bir alanda festivalimizi gerçekleştirdik. Bundan sonraki festivallerde bunun niteliğinin ve özelliğinin artacağını düşünüyorum" dedi.

EN ÖNEMLİ EKONOMİK KAZANÇ KAPISI

Geçmişte yapılan eski festivallere göre çok iyi olduklarını açıklayan Başkan Acehan, Çubuk turşusunun hak ettiği değeri tam olarak alması için çalıştıklarını belirterek, "Çubuk turşusu için coğrafi işaret belgemizi aldık. Patent belgemizi aldık. Uluslar arası coğrafi işaretler için başvuruda bulunduk. Turşu Çubuk için çok büyük ekonomik kazanç kapısı oldu. Bir sürü insan buradan ekmek yiyor. Çubuk hem nefes alınacak hem doğal besinleri bulabileceğiniz bir yer. Çubuk ve Çubuk turşusu uluslararası bir üne kavuştu" diye konuştu. 

OSMANLI'DAN YADİGAR

Festivalin yapıldığı 55 bin dönümlük parkla ilgili konuşan Başkan Acehan "Çubukabat, aslında Osmanlı döneminde Çubuk bölgesine verilen eyaletin ismidir. Orası Solfasol'dan Işık Dağı'na kadar Çubukabat olarak adlandırılıyor. Şimdiki Pursaklar, Akyurt, Sirkeli, hatta Ankara'nın bir bölümü ve Işık Dağı bu Çubukabat yönetim bölgesinin içerisinde yer alıyordu. Işık Dağı'nın arkasında da Kızılcahamam ve Kazan ile Çamdere'yi içine alan Yabanabat bölgesi vardı. Biz hem tarihi ismi ve niteliği yeniden canlandırmak amacıyla hem de festivalimizi bu tarihi isim altında yapmak amacıyla Çubukabat Park ve Festival Alanı'nı 4,5 ay gibi kısa bir sürede, 55 bin metrekarelik bir alanda kendi mühendisimizin projesiyle, kendi işçimizin alın teriyle tamamladık" şeklinde konuştu.

BÖYLE ALANLAR KURUYORUZ

"Bundan sonra Çubukabad Parkı olarak mesire alanı olarak kullanılacak" diyen Acehan,  "Çubuk çayının yanındaki mesire alanı bizim çocukluğumuzdan bu yana yüzyıllardır kullanılıyordu; ancak suların çekilmesi, kentleşmenin artması ile bu alanlar maalesef kayboldu. Biz bu alanları yeniden kazandırıp ağaçlandırarak Çubuk Çayı vadisini yeşillendirmeye çalışıyoruz. Burayı bu amaçla kurduk" ifadelerini kullandı.

HERKESE KAPIMIZ AÇIK

Acehan, "Çubukabad Parkı çeşitli hemşeri gruplarının şenliklerini yapabileceği bir alan olacak. Hemşeri gruplarının burada etkinlik yapmasını istiyoruz bekliyoruz. Herkese kapımız açık. Yıllık şenlikleri de burada yapmaya talibiz" dedi.

ÇUBUK TURŞUSU DÜNYAYA SATILIYOR

Çubuk'ta üç kuşaktır  turşu yapan ve ilçede ilk turşuyu kuran ailelerden biri olduklarını belirten Hasan Işık, "Çubuk’ta turşuyu ilk yapan ailesiyiz. 50'den fazla turşu çeşidimiz var. Biz 'gelenekselden geleceğe' sloganıyla hareket ediyoruz. Çubuk turşusunun bu üne kavuşmasından dolayı çok mutluyuz. İnşallah geleceğe bunu taşırız. Onun için turşucular kooperatifi de kurduk. Katma değer oluşturacak ürünler yapıyoruz. Amerika’ya, Kanada’ya, Dubai’ye Yeni Bahreyn’e, Türkmenistan’a, Kazakistan’a ve birçok ülkeye turşu gönderiyoruz. Yani dünyanın dört bir yanına. İnsanlar nerede olursa olsun Çubuk turşusu yemek istiyor. İnşallah bu pazarı daha da büyütmeyi istiyoruz. Şimdiye kadar öz kaynaklarımızı kullanarak hareket ettik. Bunun için de desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu. 

FESTİVALDE ŞEHİTLER DE UNUTULMADI

Festival alanında Çubuk Terör Mağdurları Derneği'nin standı da büyük ilgi gördü. Çubuk, nüfus oranına göre Türkiye'de en fazla şehit veren ilçe. Festival alanında bulunmaktan ve şehitlerin hatıralarını yaşatmaktan çok mutlu olduklarını anlatan Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı Zeki Avan, "Şehitlerimizin hatırasını her yerde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. 

DÜNYADAN KONUKLAR

Dört gün süren festivale şu ülkelerden gruplar halinde katılım sağlandı: Afganistan, Gürcistan, Bangladeş, Azerbaycan, Nijerya, Mali, Yemen, Kazakistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, İran, Türkmenistan, Etiyopya, Suriye, Togo ve Moritanya." 

ÜNLÜ SANATÇILAR FESTİVALE DAMGA VURDU

Festivalde sahne alan sanatçılar ise şunlar:  İsmail Altunsaraylı, Funda Arar, Kıraç, Turgay Başyayla, Ankaralı İbocan, Aysel Yakupoğlu, Cengiz Taşkent, Çiğdem Gürdal.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.