Çözüm çağrısı
Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi taşeron, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları olduğunu hatırlatarak, çözüm noktası konusunda Hükümet'e çağrıda bulundu.
Hak-İş'e bağlı olan Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, taşeron, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları ve çözümleri hakkında Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
'HAK' MÜCADELESİNE DEVAM
Taşeron ve geçici işçilerin haklarını alabilmek için geçmişten bugüne çok ciddi bir mücadele verdiklerini ve vermeye de devam ettiklerini kaydeden Öz, "Biliyoruz ki hak verilmez, alınır. Onun için de mücadele etmek gerekiyor. Mücadelemizin sonucudur ki taşeron ve geçici işçi arkadaşlarımız çok büyük bir teveccüh gösterdiler Hak-İş ve Hizmet-İş’e. Dolayısıyla onlarla elbirliği halinde bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz" dedi.
GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNU
Kamuda çalışan taşeron ve geçici işçilerin birçok sorunu olduğunu belirten Öz, "Taşeron işçinin ve geçici işçi olarak kamuda çalışan arkadaşlarımızın birçok sorunu var. Geçici işçilerin sorunlarından başlayalım ; taşeron çok fazla tartışmamız gereken, çok yoğun olarak konuşmamız gereken bir konu. Geçici işçi arkadaşlarımızın yıllardan bu yana çözülememiş sorunları var.
Öncelikle çalışma süresi ile ilgili sorunlar var. Bu çalışma süresine bağlı olarak yaşamakta oldukları kıdem sorunları var, işsizlik sorunları var, izin sorunları var ve kadro sorunları var. Bunları bir silsile içerisinde ifade etmek gerekirse; öncelikle geçici işçilerimiz bugünkü mevzuatımız gereğince yılda 5 ay 29 günlük çalışma süresini aşamıyor çalışmada. Arkadaşlarımız diğer sürede yeni bir iş bulma imkanları maalesef yok. Çünkü hiçbir işveren 6 aylık işçi almak gibi bir tercihte bulunmuyor. Bu arkadaşlarımız 6 ay işsiz kaldıkları süre içerisinde bulabildikleri iş yerlerinde üzülerek ifade etmek gerekir ki, genellikle sigortasız olarak çalışmak durumundalar"
6 AY SİGORTA HAKLARI İŞLEMİYOR
"O süre içerisinde işsizlik ödeneğinden istifade etme olanakları yok. Çünkü Türkiye İş Kurumu bu arkadaşlarımızı işsiz olarak kabul etmiyor. Bu 6 aylık işsizlik dönemleri içerisinde sigorta hakları işlemiyor. Dolayısıyla buna bağlı olarak da kıdemlerini iş sözleşmeleri sona erdiğinde 6 aylık süre üzerinden alıyorlar.
Dolayısıyla hem kıdem hakları, hem izin hakları, hem ücretleri, hem de sigortalılıkları ve en önemlisi emeklilik hakları bakımından çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıyalar. Neredeyse emekli olmaları bugünkü mevzuat içerisinde fiilen imkânsız durumda. Hükümetimiz tarafından bu sınırlandırmanın bir an önce kaldırılmasını istiyoruz " dedi.
2007’DE 216 BİN GEÇİCİ İŞÇİ KADRO ALDI
Hak-İş ve Hizmet-İş olarak kamu kurumlarındaki geçici işçilerin kadroya geçmesi ile ilgili geçmişte çok büyük çabaları olduğunu hatırlatan Öz, "Bu çabalarımız bugün Cumhurbaşkanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönem içerisinde, 2007 yılında yaklaşık 216 bin işçinin kadroya geçmesi ile sonuçlandı" diye konuştu.
TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ UZUYOR TAŞERONLAR MAĞDUR
Toplu sözleşme sürecinin uzamasından dolayı taşeron işçilerin mağdur olduğunu da aktaran Öz, "Normal bir toplu iş sözleşmesi süreci 60 gün içerisinde bitirilebilir iken, taşeronlara bağlı işyerlerinde toplu sözleşme süreci özellikle mevzuattan kaynaklanan sorunlar nedeniyle bugün 11 ayda bitirilebilmekte.
Dolayısıyla bu sürecin uzaması nedeniyle de bu mesele işçilerimizin haklı olarak eleştirilerine sebebiyet vermektedir. İşçilerimizin bir anlamda mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Toplu iş sözleşmesi süreçleri maksimum 60 gün içerisinde bitirilebilirse bu statüde çalışan arkadaşlarımız arasında ciddi anlamda bir rahatlamayı getirir" şeklinde konuştu.
ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR VAR
Taşeron ve geçici işçi konularındaki yasal düzenlemeye rağmen çözülemeyen sorunların olduğuna da dikkat çeken Öz, "Bu sorunları da hükümetimiz nezdinde sürekli gündemde tutuyoruz, gündeme taşıyoruz. Çalışma Bakanlığımızla sürekli istişare halindeyiz. Maliye Bakanımızla istişare halindeyiz, kendilerine iletiyoruz. Bu sorunların yeni bir yasal yasal düzenlemeyle giderilmesini talep ediyoruz.
Son olarak kamuda çalışan, belediyelerde çalışan, özel idarelerde çalışan, alt işverenler yanında taşeron işçisi olarak çalışan arkadaşlarımız ile ilgili yasal düzenlemeler nedeniyle hükümetimize teşekkür ediyoruz, müteşekkiriz. Bu düzenlemeler nedeniyledir ki, bu arkadaşlarımızın hayat standartlarında kısmen de olsa bir rahatlama meydana geldi, gelmeye devam ediyor. Tabi yapılmış olan yasal düzenlemenin eksikliğinden kaynaklanan sorunların da çözülmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.