Tarladan sofraya: Coğrafi işaretli Çubuk turşusu festivale böyle hazırlanıyor
Başkentin gururu olan coğrafi işaretli Çubuk turşusu, şehrin zengin tarihini ve kültürel mirasını yansıtan önemli bir lezzet olarak öne çıkıyor. Bu hafta hasadına başlanan turşuluk salatalıklar Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ne hazırlanıyor.
Çubukluların önemli bir geçim kaynağı olarak da dikkat çeken Çubuk turşusu ayrıca birçok dünya ülkesine ihraç ediliyor. Çubuk Belediyesi Fidanlığında mart ayının sonunda 5 dönümlük bir arazi üzerine ekiliyor. Salatalıklar 6 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Ayrıca Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor.
KURULUM AŞAMASI
Geleneksel kürdan yöntemi ile delinen salatalıklar daha sonra kurulum aşamasına geçiyor. Çubuk Belediyesi’nin destekleriyle fabrikada belirli işlemlerden geçen salatalıkların turşu olma macerası böylece başlamış oluyor.
Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekelere alınıyor. Burada, turşunun tadını veren malzemelerinden biri olan sarımsak, defneyaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından uzun süreler bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bekletiliyor.
SİPARİŞE HAZIR
Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için büyük teknelerde yıkanıyor. Çubuk turşusu, emekçiler tarafından farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor.
TEKNİKERLER TEST EDİYOR
Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığı kontrol ediliyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve PH tayin testinden geçiyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor.
16. ULUSLARARASI TURŞU FESTİVALİ
Bu yıl gastronomi temasıyla düzenlenecek 16. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’nde ilk defa ‘Kamp ve Karavan Fuarı’ da olacak. Türkiye'nin her yerinden kamp malzemesi ve karavan üreticilerini ilçeye davet edilecek. 7-10 Eylülde düzenlenecek olan festivale geçtiğimiz sene 800 bin kişi ziyaret ederken bu sene 1 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısı hedefleniyor.
Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.