Çocukların okuldan soğumaması için bunları yapın

Çocukların okuldan soğumaması için bunları yapın

Yeni eğitim döneminin açılmasına günler kala çocuklarda okul fobisi ortaya çıkmaya başladı. Uzman Psikolog Gizem Ulusoy ailelere önerilerde bulunarak, “Kendi kaygınızı hissettirmeyin ve ağlama krizlerini yöneterek kademeli bir şekilde uzaklaşın” dedi.

Okula başlama süreci birçok ebeveyn ve çocuk için zorlu bir dönem haline geliyor. Anne-babalardan ayrılmak istemeyen çocuklarda ‘okul fobisi’ ömür boyu sürecek bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Gizem Ulusoy, çocuklara okulu sevdirme ve okul öncesi eğitimin tahmin edilenden daha önemli olduğunu vurguladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ulusoy, “Çocukların okula başlamadan kreş/anaokuluna gitmesi sosyalleşmesi ve sorumluluk bilinci açısından oldukça önemlidir” dedi.

İlk kez okula başlayacak olan çocuklar için izlenmesi gereken yollar ile ilgili açıklama yapa Psikolog Gizem Ulusoy, “Okullar açılmadan önce anne ve babanın ilk defa okula başlayacak çocuklarının eğitim göreceği okulu önceden görmesini sağlamak ilk adım olmalıdır. Nerede oyun oynayacağını, yemek yiyeceğini, tuvalete gideceğini görmesi çocuğun kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Eğer imkan varsa okul açılmadan önceki bu ziyarette, öğretmeniyle tanışması da çocuğun kaygı seviyesinin azalmasına kaynak sağlayacaktır.

manset.jpg

“HİKAYELERLE SEVDİRİN”

Okullar başlamadan ebeveynlerin uygulaması gereken diğer bir madde; ebeveynler tarafından çocuğa hikayelerle okulun nasıl bir yer olduğu, orada neler yapıldığına dair açıklamalar yapılması çocuklarda güven veren yatıştırıcı etkisi olan davranışlardandır” ifadelerini kullandı.

Okul öncesi eğitimin çocukların gelişiminde ilk ve en önemli adım olduğunu aktaran Ulusoy, “İlk 3 yıl çocuğun temel bakımını veren bireylerle vakit geçirmesi fiziksel, zihinsel ve ruhsal anlamda ebeveyn çocuk için önem taşımaktadır. O nedenle temel bakımı veren birey çalışmıyorsa ilk 3 yıl ebeveyn çocuk ilişkisi geliştirilmelidir. Ardından 3 yaştan sonra kreş/anaokulu tercih edilebilir. İlkokul çağına başlamadan önce kreş/anaokulunu tercih eden çocukların sosyalleşmesi, sorumluluk bilincinin pekişmesi, motor ve bilişsel becerilerinin gelişmesi kreş/anaokulu tercih etmeyen çocuklarla kıyaslayınca belirgin bir farklılık ortaya çıkmaktadır” dedi.

“KAYGIYI ÇOCUKLARA HİSSETTİRMEYİN”

Çocukların ve ebeveynlerin okul kaygısına ilişkin açıklamalarda bulunan Gizem Ulusoy, “İlk defa okula başlayacak çocuklarda okula adaptasyon süreçlerinde en çok görülen duyguların başında kaygı görülmektedir. Okula gitmek istemeyen çocukların anne babaları da kaygı yaşıyorlar. Bu kaygıyla nasıl baş edeceklerini bilmediklerinden çocuktan bile daha kaygılı tepki verebiliyorlar. Bu durumda anne-babayı kaygılı gören çocuğun kaygı seviyesi daha çok artıyor.

Anne ve baba kendi kaygılarını çocuklarına hissettirmemelidir. Çocuklar ancak ebeveynleri rahat olduğunda okula çok kolay adapte olabilmektedir. Siz ne kadar sağduyulu olursanız çocuğunuza sakin davranışlarınız yansır” ifadelerini belirtti.

haber-ic.jpg

“ÇOCUKLARIN KENDİ YAŞ GRUPLARI İLE OLMALARI GEREKİR”

Çocukların okuldan soğumamaları için anne babaların yapmaları gerekenler ile ilgili bilgi veren Psikolog Gizem Ulusoy şunları aktardı: “Okula ilk kez başlayacak çocuğunuzun okuldan soğumaması için kreş ve anaokullarında kendi yaş gruplarıyla birlikte olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü her yaşın gelişim düzeyi farklıdır. Çocuğunuz farklı yaş gruplarıyla beraber olduğunda çocuklar arasında çatışmalar, rekabet ve başarısızlık gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.”

Çocukların okula ilk başladığı günlerde sürekli ağlaması ile ilgili tavsiyelerde bulunan Ulusoy, “Okula bıraktığınız çocuğunuz; arkanızdan ağlayıp, yanında kalmanızı talep ederse ona bir süre eşlik edilebilirsiniz. Fakat bunu kademeli olarak azaltmalısınız. Ayrılık konuşmalarınızı uzun tutmayın. Çocuğunuza okul çıkışında onu gelip alacağınızı veya bir başkası alacaksa bunun kim olacağını açıklayın. Çocuğunuzu okul çıkışında nerede bekleyeceğinizi belirttikten sonra çocuktaki kaygı seviyesini arttırmamak için tam saatinde orada olun. Gerekirse erken gidin. Çünkü okul çıkışında ebeveynini göremeyen çocuk tetiklenir ve oranın güvenli bir yer olmadığını düşünür” dedi.

Ailelerin aynı zamanda ev içi düzeninin de önemini aktaran Ulusoy, “Okulun açılmasıyla birlikte ev yaşamınızda bir rutin oluşturun. Yeme düzeni ve uyku saatlerine hassasiyet gösterin. Ev içindeki rutinler çocuk- ebeveyn- okul ilişkilerini de düzene koyar. Ayrıca yemek saatlerinde çocuğunuza kendi okul deneyimlerinizden bahsedin.

Öğretmeniniz ve arkadaşlarınızla ilgili olumlu hatırlarınızı duymak çocuğunuzun okula adapte olmasına kaynak sağlayacaktır” ifadelerini kullanarak açıklamasına son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.