Çocuk Tiyatrolarının İçi Boş

Çocuk Tiyatrolarının İçi Boş

Son zamanlarda AVM’lerde artan çocuk tiyatrolarını Habervaktim’e değerlendiren Ankaralı Tiyatrocu Altan Alkan, çocuk tiyatrolarının içinin boş olduğunu ve çocukları eğitici tiyatroların bulunmadığını ifade etti.

 

 

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Ankaralı Tiyatrocu Altan Alkan, çocuk tiyatrolarının içeriğini gazetemize değerlendirdi. Çocuk tiyatrolarının içi bol olduğunu söyleyen Alkan, “Çok basit bile olsa tiyatro oyunlarının bir derdi olması lazım, bir mesaj vermesi lazım” şeklinde açıklama yaptı. Çocuk tiyatrolarının küçümsendiğini belirten Alkan, Devlet Tiyatro’larındaki oyuncuların çocuk oyunlarında oynamak istemediğini ifade etti.

GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜRELİM

“Tiyatro bizim için hep ihmal edilen ve gerçek değerini bulamayan bir sanat” diyen Altan Alkan, “Bütün sanatlarda olduğu gibi tiyatroda da ne mesaj verdiğin nasıl verdiğin önemli. Bir şey öğretmesi lazım içi boş olmaması lazım.  Bizde tiyatro deyince ille güldürmesi lazım. Böyle bir imaj oluşmaya başladı ve iş tiyatrodan çıkıp şova, komikliğe dönüşmeye başladı. Tabiî ki komiklikte lazım ama her şeyi fıkra gibi anlatınca bu seferde olayın ciddiyeti kayboluyor. Güldürürken düşündürelim kısmındaki düşündürme neredeyse hiç kalmadı, sadece güldürelim derdi oluştu” dedi.

TİYATRO DEĞİL ŞOV

Çocuk tiyatrosu yapan kurumların artık birinci amacı reklam olduğunu söyleyen Alkan, “Çocuk oyunlarına gidip baktığımızda ne bir oyuncu var, ne bir doğru düzgün sahne var ortada. Sadece bol müzik, kostümlerin içinde yüzü, gözü görünmeyen insanlar kalıbın içine girmişler dolanıyorlar ortalıkta. Ama bunu tiyatro diye sunuyorlar, içi boş bu oyunların. Neredeyse her alışveriş merkezinde görüyoruz bu şovları. Bunlar tiyatro değil çocuklara yönelik bir şov” şeklinde konuştu.

ÇOCUK OYUNLARI KÜÇÜMSENİYOR

Çocuk tiyatrolarının içi boşaldığını söyleyen Altan Alkan, “Çocukların tiyatrodan eve alıp götürdükleri ne oluyor. Çok basit bile olsa tiyatro oyunlarının bir derdi olması lazım, bir mesaj vermesi lazım. Çocukların tiyatrolardan eli boş dönmemesi lazım, önce tiyatro kültürünü öğretmeliyiz. Ve çocuk tiyatro oyunundan çıktığı zaman bir kitap okumuş kadar bir şeyler alması lazım. Tiyatronun asıl amacı toplumdaki dertleri, sorunları dile getirmek olmalı. Tiyatro kalıcılık sağlıyor, toplumsal hafızayı sağlıyor tiyatro. Devlet tiyatrosundaki oyuncular çocuk oyunlarında oynamak istemiyor. Çocuk oyunları küçümseniyor, bu zihniyetin tam tersi yönde olması lazım. Çocuklarımız en değerli şeylerimizden biri, çünkü ülkemizin geleceği olacaklar” ifadelerini kullandı.       

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.