Çocuk ne zaman sünnet edilmeli? Yeni doğan bebek sünnet edilir mi?
Sünnet nedir? Sünnet sağlıklı mı? Sünnetin faydaları nelerdir?Çocuk ne zaman sünnet edilmeli? Sünnette lokal anestezi, sünnet olurken çocuğu sakinleştirmek için ne yapmalı? Sünnet sonrası ilaç kullanımında nelere dikkat etmeli... Ayrıntılar haberimizde.
Binlerce yıldır dini ve geleneksel temellere dayanan, sağlık açısından önem taşıyan sünnetle, çocuklar “erkekliğe ilk adımı” atıyor.
Sağlık kuruluşlarında tekbir eşliğinde yapılan sünnet işlemi yaklaşık 10 dakikada tamamlanıyor.
Sünnet sağlıklı mı? Sünnetin faydaları nelerdir?
Her yıl binlerce erkek çocuk sünnet deneyimi yaşayarak “erkekliğe ilk adımı” atmış oluyor.
Geçmişi binlerce yıllık dini ve geleneksel temellere dayanan aynı zamanda sağlık açısından bir hayli önem taşıdığı kanıtlanan sünnet, erkekler için bir hayli önem arz ediyor.
Sünnet günümüzde sağlık kuruluşlarında ehil ellerde yani cerrah veya hekimler tarafından hijyenik bir ortamda yapılıyor.
Genelde lokal anestezi ile çocuğun acıyı hissetmeden sünnet edilmesi sağlanıyor.
ERKEKLİĞE İLK ADIM ANLARI
Muhabirimiz, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki sünnet polikliniğinde oğlu Doğan İlhan’ın “erkekliğe ilk adımı” attığı anlara tanıklık etti.
Sünnette lokal anestezi
Ameliyathane koşullarında ehil ellerce yani uzmanlarca, önce lokal anestezi yapılıyor.
Sünnet olurken çocuğu sakinleştirmek için ne yapmalı?
Sünnet odasında bulunan televizyondan çocukların seveceği çizgi filmler açılarak çocukların içlerindeki korku ve heyecan giderilmeye çalışılıyor.
Belli bir sürenin geçmesinin ardından sünnet masasına yatırılarak, kısık bir sesle getirilen tekbirler eşliğinde sünnet işlemine başlanıyor.
Cerrahi müdahale sırasında hekimin rahat çalışabilmesi için sünnet edilen kişinin elleri ve ayakları hafifçe tutuluyor.
Sünnet işlemi bittikten sonra birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolan dikiş işlemine geçiliyor.
5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan sünnet işleminin ardından ebeveynlere, sünnet sonrası yapılacaklarla ilgili bilgi veriliyor.
Reçeteye yazılan ilaç listesinin ardından sünnet çocuğu taburcu ediliyor.
Çocuk ne zaman sünnet edilmeli?
Yeni doğan bebek sünnet edilir mi?
Uzmanlar sünnet çocuğunun yaşı konusunda kesin bir kuralın olmadığını belirtiyor.
Ancak son zamanlarda büyük kentlerde kimi anne babaların çocuklarını ilkokula başlamadan önce hastanede sünnet ettirdikleri kaydediliyor.
Sünnet sonrası ilaç kullanımında nelere dikkat etmeli?
Yeni doğan bebeklerde de sünnet doğumdan sonraki ilk birkaç günde yapılabileceği ve yeni doğan bebekte yapılan sünnetin ağrısız ve daha hızlı iyileştiği ifade ediliyor.
Aynı zamanda yeni doğanda yapılan sünnetin, çocukluk döneminde yapılan sünnete göre çocuklarda psikolojik travma oluşturmadığı da aktarılıyor.
Geçmişte sünnetçiler genellikle mahalle aralarında dolaşarak çağrılan evlere giderlerdi; ancak şimdi hijyenik olmadığı amacıyla uzmanlar tarafından önerilmiyor.
SÜNNETİN YARARLARI NELERDİR?
Hekimler, sünnetin erkek çocuklarına pek çok açıdan sağlık getirisi olduğunu söylüyor.
İlk 1-2 gün içinde yapılan sünnetin, yeni doğan dönemindeki idrar yolu iltihaplarına karşı 20 kat koruma sağladığı, sünnetli kişilerle sünnetsizleri karşılaştırdığınızda temizliğin daha kolay olması sebebiyle, ileri ki yaşlarda da çeşitli enfeksiyonlardan koruma olasılığının daha yüksek olduğu kaydediliyor.
Sünnet derisinin alınması ile penis kanseri riskinin de azaldığı ifade ediliyor.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.