Çin’le Rekabet Edemiyoruz
Ankara Mobilyacılar Sitesi’nde 23 senedir esnaflık yapan Ahmet Gönüleri, Çin’le mobilya üretimi noktasında rekabet edemediğimizi belirtti. Türkiye’ye göre işçiliğin Çin’de çok daha ucuz olduğunu söyleyen Gönüleri, geçen sene mayıs ayında ithalat ürünlerin
Her alanda gelişen ve dünyanın yeni süper gücü olmaya aday Çin mobilya sektöründe de ciddi atılımlar yapıyor. İş gücünün çok ucuz olduğu Çin’de üretilen mobilyalar Avrupa pazarını hareketlendiriyor. Ankara Mobilyacılar Sitesi’nde 23 senedir esnaflık yapan Ahmet Gönüleri, Çin’le mobilya üretimi noktasında rekabet edemediğimizi belirtti. Gönüleri, geçen sene mayıs ayında ithalat ürünlerine getirilen yüzde 50 ek verginin Türkiye’deki pazarı küçülttüğünü ifade etti.
FİYAT DÜŞTÜ, KALİTEDE DÜŞTÜ
Son 5 yılda Türkiye’deki üretim kalitesinin her geçen gün düştüğünü vurgulayan Gönüleri, “Son 5 yıldır sektöre farklı işlerden başarısız olan insanlar daha az sermaye gerektirdiğini düşünerek bizim sektöre girdi. Dolayısıyla işin esnaflık kalitesi maalesef düşmüş oldu. 2011 yılında bir sandalyenin nikelajını 7 liraya yaptırırken şimdi 5 liraya yaptırılıyor. Fiyat düştü, kalitede beraberinde düştü” dedi.
İTHALAT ÜRÜNLERİN YERLİ ÜRETİMİ YOK
İthalat ürünlerine getirilen yüzde 50 ek verginin kendilerini olumsuz etkilediğini savunan Ahmet Gönüleri, “Üretimin haricinde en çok muzdarip olduğumuz şey biz 2 yıl önce ithalata başladık. Çin’den masa, sandalye takımları ithal ettik. Geçen sene mayıs ayı içerisinde ithal mallara yüzde 50 ek vergi ilave edildi. Hükümet bu ek vergiyi getirirken yerli malları teşvik etme amacı güdüyor ama bizim ithal olarak yurt dışından getirdiğimiz mallarda yerli üretim yok” diye konuştu.
YÜZDE 50 EK VERGİ PAZARI DARALTTI
“El işçiliğine bağlı ürün olduğu için Türkiye’de işçilik Çin’e göre çok pahalı” diyen Gönüleri şöyle devam etti: “Dolayısıyla maliyet çok yüksek oluyor. Çin’de bu işi yapan işçi yaklaşık 150 Dolara çalışıyor ama Türkiye’de bu fiyat 450-500 dolar bandına çıkıyor. Çin’le üretim anlamında rekabete giremediğimiz için ithalata yönelmiştik. İthalat ürünlere yüzde 50 ek vergi konunca haliyle buradaki pazar payımız düştü”
ELAMAN AÇIĞINI SURİYELİLER KAPATIYOR
Mobilya sektöründeki ustaların farklı işlere kaydığını vurgulayan Gönüleri, “Çoğu atölyede Suriyeli çalışan var, eğer onlar olmamış olsaydı biz bu düzeyde üretim yapamazdık. Çünkü çalıştıracak adam bulmakta zorlanıyoruz, imalatı yapabilmek için personele ihtiyacımız var. Sektörde usta olarak nitelendirdiğimiz çalışanların çoğu ya güvenlik görevlisi olmuş ya da hastane temizlik hizmetlerinde çalışan personel olarak görev yapıyor. Yeni nesil de usta olarak yetişmediği için Suriyeliler bu ihtiyacı karşılıyor” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.