Çilingir Şenol Özmen ömrünü mesleğine verdi
63 yaşındaki Şenol Özmen 1967 yılında başladığı çilingirlik mesleğine neredeyse bir ömür vermiş.
Şenol Özmen 63 yaşında 1967 yılında başladığı çilingirlik mesleğine neredeyse bir ömür vermiş. 50 yıllık çilingir olan Özmen Ulus’un en eski esnaflarından. Bugüne dek başka iş yerinde ve semtte çalışmayan Özmen, çilingirliğin dünüyle bugününü gazetemize anlattı.
YARIM ASIRLIK MESLEK
Mesleğe ilkokulu bitirdikten sonra 12 yaşında babasının dükkânında başladığını Özmen, “ 1965 yılında babam anahtarcı açtı bende orada ilk adımı attım. 12 yaşımda ilk dükkâna geldiğimde ustanın yanına verdiler bakıyorum bugün 50 yıl olmuş bunun gururunu yaşıyorum. Tabiri caizse ben doğuştan anahtarcıyım diyebiliriz. Başka hiçbir semtte çalışmadım başka dükkânda da çalışmadım” diye konuştu.
SAYISIZ ÇIRAK YETİŞTİRDİM
Yarım asırlık sürede birçok çırak yetiştirdiğini ve şuan hali hazırda bu çıraklarında dükkân sahibi olarak onların da çıraklar yetiştirdiğini anlatan Özmen, “ Şuan bildiğim kadarıyla 8-10 çırağımın dükkânı var. Halen gelirler hürmet ederler usta nasılsın diye. Hatta kardeşim benim çırağımdı onun da iş yeri var. Ama artık çırak yetişmiyor son aldığım 2-3 çırakta dürüst çıkmadılar bu saatten sonra da usta yetişmiyor. Biz bu çarşıda 10 ustaydık şimdi herkes dağıldı 3 kişiye kadar düştük bu meslekte değişiyor eskiler yeniyi yeniler eskiyi anlamıyor” dedi.
KARGOYLA ANTİKA ANAHTAR GELİR
Şenol Usta eski arabaların ve kapı kilitlerinin tamamen el işlemesi olduğunu ve yeni neslin bunu yapamadığını belirterek, “Bana ülkenin her yerinden antika araba anahtarları, eski ev kapılarının anahtarları gelir. Onlar ince işçiliktir tek tek elinizle işleyerek anahtar haline getiririsiniz. Şimdiki teknolojik işleri biz nasıl yapamıyorsak yeni nesil ustalarda bu anahtarları yapamıyorlar.
MAALESEF ARTIK HERKES ANAHTARCI
Yıllarını bu mesleğe vermiş Şenol usta üzülerek artık herkesin anahtarcı olduğunu belirtirken, “Bu iş ustalık işiydi fakat şimdi herkes her işi yaptığı için bu meslekte artık kaybolmaya başladı. Geçenlerde bir yere gittim yoldan geçerken anahtar işareti dikkatimi çekti bakıyım dedim emlakçı anahtarcılık yapıyor. Ya da bir makine koyan ama onun dışında her şey satan adamlar anahtarcıyım diye geçiniyor” diye yakındı.
MESLEĞİN TEMELİ DÜRÜSTLÜK
Bu işte en önemli taşınması gereken değerin dürüstlük olduğunu belirten Şenol Usta, “ İnsanlar bize mallarını emanet ediyorlar. Evlerinin, arabalarının anahtarlarını bizlere veriyorlar. Eğer ki dürüst olmazsanız ya da yanınızda çalıştırdıklarınız bu ilke sıkı sıkıya bağlı olmalıdır. Aksi takdirde size olan güven azalır ve iş yapamaz hale gelirsiniz.” Diye konuştu.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.