"Çığlık Atan Kadın" mumyasının binlerce yıllık gizemi ortaya çıktı
Mısır'da bulunan ve "Çığlık Atan Kadın" olarak bilinen mumyanın sırrı, modern teknoloji ve bilimsel analizler sayesinde aydınlatıldı. Araştırmacılar, mumyanın ölüm anındaki durumunun kadavra spazmından kaynaklandığını duyurdu.
Mısır'ın Deir Elbahari kentinde keşfedilen ve binlerce yıldır gizemi çözülemeyen "Çığlık Atan Kadın" mumyası, bilim insanlarının yeni çalışmalarıyla aydınlatıldı. Kahire Üniversitesi'nden araştırmacı Sahar Saleem ve ekibinin yaptığı incelemeler, mumyanın sıra dışı durumuna açıklık getirdi.
(Haberin içindeki bazı görseller korku veya rahatsızlık hissi uyandırabilir)
BİLİMSEL ANALİZ VE BULGULAR
Araştırmacılar, bilgisayarlı tomografi (BT) tarama teknolojisi ve X-ışını kırınımı analizi kullandı. Mumyanın iyi korunduğu ve kadının hayattayken yaklaşık 1,55 metre boyunda olduğu tahmin edilirken, BT taramaları, kadının yaklaşık 48 yaşında öldüğünü ve hafif artriti olduğunu ortaya koydu.
Öte yandan, tipik mumyalama yöntemlerinin aksine, tüm organlar hâlâ mumyanın içinde bulunuyor.
"KADAVRA SPAZMI" TEORİSİ
Sahar Saleem, mumyanın durumunu "kadavra spazmı" olarak adlandırılan nadir bir durumla açıklıyor. Bu durum, şiddetli veya aşırı stresli ölüm vakalarında ölüm anında oluşan nadir bir kas sertleşmesi biçimi olarak adlandırılıyor. Açık ağzın nedeni, acı dolu bir ölüm veya duygusal stres olabilecekken mumyacıların, yaşanan spazmdan dolayı ağzı kapatamadıkları da bir ihtimal olarak görülüyor.
ALTERNATİF TEORİLER VE DEVAM EDEN ARAŞTIRMALAR
Araştırmacılar, çığlık ifadesinin defin işlemlerinin veya ölümden sonraki değişimlerin sonucu olabileceğini öne süren başka uzmanların da olduğunu belirtti. Ölüm nedeni hala netlik kazanmamışken, araştırmalar devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.