Çiftçiler, büyükbaş hayvanda suni tohum maliyetini yüksek buluyor

Çiftçiler, büyükbaş hayvanda suni tohum maliyetini yüksek buluyor

Çiftçiler, büyükbaş hayvan üretiminde suni tohum maliyetinin yüksek olduğunu söyledi. Suni tohumun tanesinin ortalama 200 liraya kadar yükseldiğini belirten çiftçiler, ‘‘Yeni doğan buzağı için aldığımız 300 lira da buraya gitmiş oluyor.'' dedi.

Büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama geçimini hayvancılıktan sağlayan köylünün üzerinde ciddi bir maliyet oluşturuyor. Islah edilmiş iyi cins yavru almak isteyen çiftçiler, tanesi ortalama 100-200 lirayı bulan suni tohum aşısını yaptırıyor.

Genellikle özel veteriner klinikleri tarafından yapılan bu aşının yanı sıra, ulaşım ve veteriner muayene ücreti rakam 200 lirayı aşabiliyor. Ve bu işlem bazen birkaç kez tekrarlanabiliyor.

Çiftçi, bu maliyetin yüksek olduğunu belirterek Tarım Orman Bakanlığından hayvancılığı desteklemek adına verilen yeni doğan buzağı için 300 liralık yardımın suni tohumlamaya gittiğini belirtiyor. 

KÖYLÜ DESTEK BEKLİYOR

Köylü artan yem ve yakıt maliyetlerinin yanı sıra bir de suni tohumlama ücretleriyle zorlandığını dile getiriyor. İyi nesil bir hayvandan yavru elde etmek için tohum ücretleri değişiyor. Ancak çiftçinin hayvanın sağlık durumuna bağlı olarak tohumlama işlemi bazen başarılı olmayabiliyor ve birkaç tekrarlanmak zorunda kalabiliyor.

Fakat bu işlemlerin tamamının özel veteriner klinikleri tarafından yapılması çiftçiye ağır bir masraf çıkartıyor. Bugün ortalama iyi cins büyükbaş hayvanın tohumu 100-150 lirasında değişiyor.  Bunun yanında ulaşım, veteriner muayene ücreti, eklenince rakam 200-250 liraya kadar çıkabiliyor. 

BUZAĞI DESTEĞİ TOHUMLAMAYA GİDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılığı desteklemek adına çiftçiye verdiği buzağı destek ücretinin tohumlamaya gittiğini belirten çiftçi, “Bakanlık tarafından her yıl aldığımız yeni doğan buzağı başına 300 lira yardım var.

Yapılan bu yardımla buzağı yemi almamız gerekirken maalesef tohumlama ücretini bu yardımla karşılıyoruz. Bazen bu işlem 2-3 defa olabiliyor ve cepten vermeye başlıyoruz. Bir de doğan buzağının yem masrafı girince maliyet iyice artmış oluyor. Geçimini küçük çaplı hayvancılıktan sağlayan bizler süt ve ürünlerinden para kazanıyoruz. Fakat maliyetler ve verilen emek düşünülünce kazanılan rakam ancak birbirine denk gelmiş oluyor. Devletimizden bu konuda bizim en için önemli olan suni tohumlama ücretlerinde destek bekliyoruz. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlükleri köylüye destek olabilirler” dile getiriyor. 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.