Çiçekçiliğe Soğuk Hava Etkisi

Çiçekçiliğe Soğuk Hava Etkisi

Ankara’da 20 yıldan fazladır çiçekçilik yapan Şevki Başar, sektörde düşüş yaşandığını ifade etti. Düşüşte havaların soğuk olmasının etkili olduğunu belirten Başar, AVM’lerde açılan çiçekçilerin kendilerini olumsuz etkilediğini de ifade etti.

 

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Yenimahalle’de Karşıyaka Mezarlığının karşısında 20 yıldan fazladır çiçekçilik yapan Şevki Başar, soğuk havaların işleri düşürdüğünü ifade etti. AVM’lerde açılan çiçekçilerin kendilerini olumsuz etkilediğini aktaran Başar, “Nisanda işlerimiz başlıyor, babalar gününe kadar yoğun oluyor ve daha sonra ağır ağır düşmeye başlıyor” dedi.

NİSANDA İŞLER BAŞLIYOR

“Ramazan Bayramından beri işlerimiz yok” diyen Şevki Başar “20 seneden fazladır çiçekçilik işi yapıyorum. Bizim işlerimiz köyde çiftçilik yaparsın ya aynı o şekilde devam ediyor. Karşıyaka mezarının yanında bulunmamız ister istemez bize bir avantaj sağlıyor. Özellikle baharın mezarlara çiçek ekimi fazla oluyor. Nisanda işlerimiz başlıyor, babalar gününe kadar yoğun oluyor ve daha sonra ağır ağır düşmeye başlıyor” diye konuştu.

FİRE VERİLMESİ KAÇINILMAZ

Meyve sezonunun havalardan aşırı etkilendiğini belirten Başar, “Meyve sezonu belli olmuyor, o da havalara bağlı olarak değişiyor. Sökme kök olmadığı için havalara bağlı, günlük güneşlik giderse daha iyi oluyor, yağışlar artınca ister istemez etkiliyor. Onunda bir zamanı var hava ısındığı zaman meyve fidelerini dikme şansın kalmıyor. Ya çöpe atacaksın ya da saksıya, tenekeye dikeceksin, fire vermesi kaçınılmaz oluyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM ANKARA’DA ZOR

Seraların devamlı ısınması gerektiğini aktaran Başar, “Kendimiz üretim yapmaya çalışıyoruz ama Ankara’da hava soğuk olduğu için zor oluyor. Yalova gibi, Antalya gibi sıcak iklimlerde çiçek üretimi yapmak daha kolay oluyor. Geçtiğimiz yıl eksi 20-25’leri gördük, devamlı ısı olması lazım seralarda. Eğer devamlı ısıtma olmasa terleyen seralar anında donar” dedi.

BÖLGEYE BU KADAR SERA ÇOK

En çok pazarlama konusunda sorun yaşadıklarını söyleyen Başar şunları söyledi: “Ankara’da çiçekçilik işi yapan yer çok ama potansiyel düşük. Yenimahalle’de çok sera var ama bu bölgeye göre bu kadar sera çok. Ümitköy, Çayyolu tarafında bulunan seralarda bizim işlerimizi etkiliyor. AVM’ler de çiçekçilik işinin artması da bizleri olumsuz yönde etkiledi.”  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.