Çiçeği Burnundaki Yenimahalle Kaymakamı Selda Dural'a Hemşeri ziyareti
Yenimahalle Kaymakamlığı görevine geçtiğimiz aylarda atanan çiçeği burnundaki Kaymakam Selda Dural'a, Başkent'teki Bilecikli hemşerileri "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu. Dural'a ziyaret sonrası Bilecik'in ünlü Keyfiyesi (poşu) hediye edildi.
Yenimahalle Kaymakamlığı görevine geçtiğimiz aylarda atanan çiçeği burnundaki Kaymakam Selda Dural'a Bilecikli hemşerileri "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu. Kaymakam Selda Dural'ı makamında ziyaret eden Ankara Bilecikliler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Başkent'te Bilecik'in tanıtımı için istekte bulundu.
HEMŞERİLER HASRET GİDERDİ
Kaymakam Selda Dural, hemşerileri ile bir araya gelmekten mutlu olduğunu STK'ların toplumumuz için çok önemli rol üstlendiğine dikkat çekerek, yapılacak etkinliklere katılacağını ve desteklerini esirgemeyeceğini söyledi.
Ankara Bilecikliler Derneği Başkanı Hasan Akgül, "Yoğun çalışma ortamında derneğimize ayırmış olduğunuz zaman ve nazik misafirperverliğinize teşekkür ederim" dedi.
KEYFİYE'NİN TARİHTEKİ ÖNEMİ
Ziyaret sonunda Başkan Akgül, Kaymakam Selda Dural’a Bilecik’in ünlü keyfiyesini hediye etti. Keyfiye hakkında Habervaktim'e bilgi veren Başkan Akgül şunları söyledi: "Söğüt şenliklerine katılan herkesin boynuna Keyfiye (Poşu) bağlanır. Asıl adı Keyfiye olan ve gökkuşağını andıran renkleri ile dikkat çeken Keyfiye'nin tarihçesi ise; Ecdadımız Orta Asya’dan Mahan bölgesi Merv’den Anadolu’ya göçü başlattıklarında yolda önceden gidenlerin sonradan gelenleri, sonradan gelenlerin önceden gidenleri tanıyabilmeleri için bir Alamed-i Farika olması gerektiğini düşünür.
Aksakallılar birbirlerini yanına yaklaşmadan da tanıyabilmek için bir yaz günü çadırlarında oturup bu konuyu görüşürken hafiften yaz yağmuru yağıyor ve biraz sonra diniyor. Yaz yağmurundan hemen sonra gökte bir Alem-i Sema yani Semadaki Alem (Gökkuşağı) oluşuyor, yaşlı aksakallılarımızdan birisi; 'İşte parolamız bu renklerden oluşsun' diyor. Çadırda bulunan ulu aksakallılar kabul ediyorlar. Gökkuşağında bulunan renklerden kumaşlar dokuyarak, her rengin mana ve muhtevasını birlikte açıklıyorlar.
Diyorlar ki;
Beyaz renk : Duruluğu, sadeliği ve temizliği ifade etsin
Yeşil renk : İmanımızı, muradımızı ve islamı temsil etsin
Mor renk : Hoşgörüyü, affediciliği ve sevgiyi ifade etsin
Kırmızı renk : Bayrağımızın rengini ifade etsin
Sarı renk : İşi, bolluğu, bereketi, buğday başağını temsil etsin
300 yıl süren göç müddetince, yolda birbirlerini bu renklerden yapılan örtülerden tanıyan kardeşler, karındaşlar karşılama ve buluşmadan haz duydukları keyif aldıkları için birbirlerini tanımaya vesile olan bu parolaya 'Keyfiye' diyorlar."
Ankaralı Bilecikliler Derneği Yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Osman Özdemir, Ahmet Öner, Ruknettin Dündar, Mehmet İrmeşe ,Mehmet Ünal, Hüseyin Aydın, Nesrin Ülkü ve Hazar İrmeşe.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.