Che Guevara kimdir, hangi dönem yaşadı?

Che Guevara kimdir, hangi dönem yaşadı?

Che Guevara kimdir, gerçek adı nedir, hangi dönem yaşadı, hangi eğitimi aldı, hangi ideolojiyi savundu, kitleleri peşinden nasıl sürükledi, Fidel Castro ile yolları nasıl kesişti, akıbeti ne oldu, hareketi nasıl sonuçlandı?

Bir döneme damgasını vuran, Latin Amerika’nın önemli liderlerinden Che Guevara’nın hayatını sizler için derledik. 

Che Guevara kimdir, gerçek adı nedir, hangi dönem yaşadı, hangi eğitimi aldı, hangi ideolojiyi savundu, kitleleri peşinden nasıl sürükledi, Fidel Castro ile yolları nasıl kesişti, akıbeti ne oldu, hareketi nasıl sonuçlandı? 

İşte cevabı:

Che Guevara, 1928 yılında Arjantin’in Rosaria kentinde doğdu. Gerçek adı Ernesto Guevera de la Serna'dır. Hareketli, dinamik yapısıyla bilinen Che, edebiyat, şiir, fotoğraf, satranç ve spora olan ilgisi ile de bilinmektedir. Tıp öğrenimi görmüştür. Öğrenciyken okuluna bir yıl ara verip, Güney Amerika kıtasında geziye çıkan Che’nin, macera diye başlayan gezisi kendisinin komünist olmasıyla sonuçlanmıştır.

FİDEL CASTRO İLE DOSTLUĞU

Che, Meksika'da bulunduğu sırada Küba devriminin lideri olan Fidel Castro'yla dostluk kurdu. Birlikte Küba diktatörü olan Flgencio Batista'yı devirmek için silahlı mücadeleye başladılar. Doktor olarak hizmetler verdiği grupta aynı zamanda aktif olarak çatışmalarda da yer aldı. Batista hükümetinin devrilmesinde Guevera'nın büyük etkisi oldu. Küba Sanayi Bakanı olarak ülkenin gelişmesine büyük katkı sağladı. 1964 yılında Birleşmiş Milletler davetlisi olarak New York'a gitti. Buradan farklı bölgelere giderek önemli çalışmalarda bulundu.

ci.jpgCHE ASKERLER TARAFINDAN İNFAZ EDİLİYOR

Kongo'da emperyalizme karşı mücadele girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Daha sonra Bolivya'ya giderek burada bulunan silahlı grubun başına geçti. 1967 yılında Guevera birliği ile birlikte Bolivya ordusu ile çatışmaya girdi. Çatışmanın ardından hükümet Guevera'nın yakalanması için karar çıkarttı ve gerçekleştirilen özel bir operasyon sonucu yakalanarak esir alındı. Esir alınmasının ardından Guevera, 1967 yılında eski bir okul binasına götürülerek askerler tarafından infaz edildi. Cesedi bir küvet içerisine konularak basına gösterildi. Che'nin ölümünden sonra Küba'da 3 günlük yas ilan edildi.

CHE’NİN DEVRİM DÜŞÜNCESİ

Hayal edilenle gerçekleşen devrim arasındaki uçurum Che Guevara’yı yeni hayallere sürükledi. Yeni hayal, devrimin bütün Latin Amerika’ya yayılmasıydı. Bu amaçla Bolivya’ya gitti. Devrim konusunda Che Guevara’nın üç temel değişiklik düşüncesi şunlardır: 1. Halk güçleri düzenli orduya karşı zaferi kazanabilir. 2. Devrim yapmak için her zaman tüm şartların bir araya getirilmesi gerekmeyebilir. 3. Latin Amerika’da savaşın temel alanı kırsal kesim olmalıdır.

Marksist düşünceden esinlense de marksizme yabancı bu düşünceler sadece Latin Amerika’da değil, dünyanın birçok yerinde yankı buldu.

Özellikle maceracı gruplar, Che Guevara efsanesinin büyüsüyle aileyle, toplumla ve neticede tarihle çatışarak hayat karşısında yenik düştüler. Ancak yanlış bir dünya görüşüne bağlanarak da olsa, yanlış metotlarla yola çıksa da onda sömürgeci beyaz adama karşı halktan yana bir tavır olduğu da bir gerçektir. 

ESERLERİ

Vietnam'la Dayanışma
Bolivya Günlüğü
Savaş Anıları
Motosiklet Günlükleri
Sosyalist Planlama
Latin Amerika Gençliğine

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.