Cebeci ve Demirlibahçe alarm veriyor: Kentsel dönüşüm çağrısı

Cebeci ve Demirlibahçe alarm veriyor: Kentsel dönüşüm çağrısı

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, Mamak’ın eski mahallelerinin deprem riski taşıdığını belirterek, “Deprem kuşağında yer alan bölgelerde kentsel dönüşüm için acil adımlar atılmalı. Yarın çok geç olabilir” dedi.

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, Mamak'ın eski mahalleleri Demirlibahçe ve Cebeci'nin büyük risk altında olduğunu belirtti. Can, “Deprem kuşağında yer alan bu bölgelerde kentsel dönüşüm için acil adımlar atılmalı. Yarın çok geç olabilir” dedi. Can, ekonomik krizle birlikte Mamak'ta orta sınıfın yok olduğunu, gelir seviyesi düşük kesimin çoğunlukta olduğunu vurguladı: “Orta sınıfın yüzde 85'i alt tabakaya kayarken, yalnızca yüzde 15'i üst seviyeye çıktı.”

İnşaat maliyetlerinin vatandaşa yansıdığını söyleyen Can, “Bu yük dar gelirliyi barınma hakkından ediyor. Adil bir paylaşım şart” ifadelerini kullandı. Can, müteahhitlerin maliyet artışları nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını belirterek, “Mamak'ta psikolojisi bozulmamış bir müteahhit yok” dedi.

fdgh.jpg

ACİL MÜDAHALE EDİLMESİ GEREK

Abidinpaşa’nın eski mahalleleri, Demirlibahçe ve Cebeci çevresi 1950-1960 kentleşmesinde yapılan Mamak’ın en eski semtleri olduğunu belirten Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği MİM-DER Başkanı Hamza Can, zamanında müdahale edilmezse çok geç kalınabileceğini ifade etti. Hamza Can, “Yapımda kullanılan beton tipi de o zamanların yönetmeliğine göre atılmış betonlar. Ülkemiz de deprem kuşağında yer alıyor. Mamak’ın bu semtleri ciddi anlamda büyük bir risk teşkil ediyor. Bizler burada bir geri dönüşüm yapmak istedik. Mevcut yapılarda yaşayan insanların aynı oranda daire alması ve müteahhittin işin içinden çıkması için emsalin bire bir olması gerekir. Şu anda önümüzdeki en büyük engel bu durumdan kaynaklanıyor. Burada iyi bir planlama yapılmadan başlanacak kentsel dönüşüm projesi yoğunluk getirdiğinden dolayı insan sayısında çoğalma gibi farklı farklı sıkıntılar çıkarıyor” şeklinde konuştu.

Hamza Can, bu işte uzman ve bu işin içinde olan insanlarla bu konu ile ilgili yerel yönetimlerin organizasyon ve istişare yapması gerektiğini söyleyerek, “Büyükşehir ve Mamak Belediye başkanlarının bu işin içinde olup el atması gerekiyor. Bölgenin kanaat önderleri ile bir araya gelip bu bölgelerde bir mağduriyet olmadan nasıl çözüm üretebiliriz diye istişare edilmesi gerekiyor. Bu sorunları atlatıp çok geç olmadan mutlaka burada somut adımlar atmalıyız” dedi.

hamza-can.jpg

ORTA SINIFI KAYBETTİK

Mamak’ta orta kesimin tamamen ortadan kalktığını söyleyen Can, “Şimdi sadece alt ve üst tabaka kaldı. Bu sınıfın yüzde 85 civarı aşağı düşerken yüzde 15 civarı da yukarı çıktı. Gelir seviyesi düşük olanlar Mamak, Altındağ ve Keçiören gibi ilçelerimizde yoğunlaşırken yüksek olanlar da Çankaya taraflarına gittiler. Orta kesimi kaybetmemizin en büyük sebebi içinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve insanların bankalardan kredi çekememesi. Özellikle pandemi ve depremden sonra hayat şartları oldukça zorlaşmaya başladı. Bu da her sektörü etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkiledi” açıklamasında bulundu.

sdfghg.jpg

VATANDAŞA BİNİYOR

“İnşaat maliyetlerindeki artış ne yazık ki doğrudan vatandaşın sırtına yükleniyor” diyen Hamza Can, bu durumun halkın alım gücünü ciddi şekilde sarstığını belirtti. Can, “Maliyetler şu anda vatandaşların sırtına bindirilmiş durumda. Vatandaşa yüklenen bu maliyetler hem ekonomik dengeleri bozuyor hem de dar gelirli kesimin barınma hakkını zorlaştırıyor. Konut fiyatlarındaki fahiş artış düşük gelirli vatandaşları ciddi şekilde mağdur ediyor. Bu yükün daha adil bir şekilde paylaşılması şart” ifadelerini kullandı.

sfdghj.jpg

MALİYET ARTTI PSİKOLOJİ BOZULDU

Mamak’ta inşaat yapan müteahhitlerin en büyük avantajı büyük bir çoğunluğun arsaların mülkiyetinin kendinde olması olduğunu ifade eden Hamza can, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bu durumla birlikte arsa maaliyeti daha düşük bir hal alıyor. Mamak’ta düzgün inşaat yapan adama madalya vermek lazım. 15-20 tane müteahhidimiz kaldı. Bunun dışında herkes maliyeti düşürmeye çalıştı ve kazançlarını arttırmak için farklı yatırımlara yöneldi. Parasını faiz, altın, döviz gibi yatırım araçlarına yatıran bazı müteahhitlerimiz inşaat maliyetlerinin daha çok artması nedeniyle 10 dairelik parasını1 daireye kadar düşürdü. Bu durumda gerçek anlamda psikolojik sorunlara yol açtı. Mamak’ta psikolojisi bozuk olmayan 1 tane müteahhit yoktur.”

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.