Büyükşehir’den Dünya Tütünsüz Günü’ne dikkat çeken etkinlik

Büyükşehir’den Dünya Tütünsüz Günü’ne dikkat çeken etkinlik

Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği iş birliğinde Kızılay Metro İstasyonu altında “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” etkinliği düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) de öncülüğünde, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ne özel etkinlik düzenledi. Tütünsüz bir hayata teşvik etmek amacıyla Kızılay Metro İstasyonu altında gerçekleşen etkinlikte, vatandaşlara tütün kullanımının bireysel ve toplumsal sağlığa olan olumsuz etkilerini anlatıldı. Bunun yanı sıra solunum testi uygulaması ile bilgilendirme ve yönlendirme yapıldı.

solunum.jpg

ÜCRETSİZ SOLUNUM TESTİ YAPILDI

Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri tarafından, “Sağlıklı Bir Gelecek İçin Tütünsüz Bir Dünya” sloganı ile başlatılan farkındalık etkinliği kapsamında, tütün kullanımının kişiye ve topluma olan olumsuz etkilerine vurgu yapıldı. Tütünsüz bir yaşam tarzına teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte; vatandaşlara ücretsiz solunum testi uygulaması ile bilgilendirme ve yönlendirme gerçekleştirilirken, bilgilendirme broşürü dağıtıldı.

mustafa.jpg

AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

31 Mayıs’ta dünya genelinde tütün kullanımının zararlarına dikkat çekildiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürü Mustafa Can, şunları kaydetti:

“Bu özel gün Türkiye Solunum Araştırma Derneği iş birliğiyle tütün kullanımının bireysel ve toplumsal sağlığına olan olumsuz etkilerini vurgulamak, tütünsüz bir yaşam tarzına teşvik etmek ve farkındalık oluşturmayı planlıyoruz. Sağlıklı bir gelecek için tütünsüz bir dünya sloganıyla çıktığımız bu yolda Ankara bağımlılık projesi kapsamında Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan sigara bırakma polikliniğine bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz.”

kadin.jpg

“ZARARLI OLDUĞUNU ANLATMAK ZORUNDAYIZ”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl belirlenen bir sloganla 31 Mayıs günü tütünsüz yaşama dikkat çektiğini belirten aktaran Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay, “Bu yılın sloganı ‘Tütün endüstrisinin yalanlarından çocukları koruyalım.’ Çünkü bunlar nasıl yalanlar sadece artık biliyorsunuz geleneksel sigara tüketiliyor, e-sigara ve türevleri de yoğun olarak tüketiliyor ve çocuk ergenlerin ellerinde artık görüyoruz maalesef. Bu konuda farkındalığı artırmak, onların da en az geleneksel sigaralar kadar zararlı olduğunu anlatmak zorundayız” şeklinde konuştu.

genel.jpg

“ETKİN TEDAVİYE ULAŞMALARINI SAĞLIYORUZ”

Kurulan stantta ücretsiz solunum fonksiyon testi yapıldığını belirten Akçay, etkinliğin oldukça ses getireceğini düşündüklerini dile getirdi.

En önemlisi de vatandaşları, sigara bırakmalarını konusunda motive etmek amacında olduklarını söyleyen Akçay, açıklamalarını şu cümlelerle noktaladı:

“Bugün solunum fonksiyon tespitiyle sigara içen bireylerde havayollarında daralma saptarsak bununla ilgili tedavi birimlerine hem büyükşehir belediyesinin hem de göğüs hastalıklarında çalışan diğer hekimliğin birimlerine yönlendirip erkenden doğru ve etkin tedaviye ulaşmalarını sağlıyoruz.”

krc-0037-001.jpg

VATANDAŞTAN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Solunum testi yaptırarak, yetkililerden bilgi alan vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan uygulama hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

Nuriye Öngel, “Sigarayı bırakmak iyi bir şey değil bırakmak çok zor. Bağımlılık olduğu için bırakmak bu etkinliklerden geçiyor. Gayet yerinde bir uygulama olmuş ve destekliyorum. Vatandaşların bunu değerlendirmesini ve bırakmak için başvurmasını öneriyorum.”

Mustafa Arslan, “İlk kez böyle bir etkinlik görüyorum. Çok iyi netice verecek bir etkinlik. Sigara herkes için zararlı bir madde. Bununla ilgili çalışmalar artırılmalı. Belediyenin bu konuda faaliyetler düzenlemesi bize mutluluk verir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.