Büyük Cami talimatı Cumhurbaşkanı’ndan

Büyük Cami talimatı Cumhurbaşkanı’ndan

İsmet İnönü zamanında Ankara’nın ‘mabetsiz şehir’ olarak planlandığını belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yapılan büyük camilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını söyledi.

Mabedsiz diye anılan Başkent Ankara’da yapımı devam eden Kuzey Ankara Camii Ve Külliyesi, Ankara Ulus Camii Ve Kültür Merkezi gibi camilerin inşa edilmesi talimatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği ortaya çıktı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, havaalanından, Çankaya Köşkü’ne kadar büyük tek bir caminin olmamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı rahatsız ettiğini belirterek TOKİ ve Büyükşehir Belediyesinin talimat sonrası harekete geçtiğini ifade etti.   

‘MABEDSİZ ŞEHİR’ DİYE PLANLANMIŞ
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İtfaiye Meydanında ve Ankara’da yapımı devam eden camiler hakkında şu açıklamayı yaptı: “Oraya yeni bir cami yapılıyor. Bir gün Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettim, özellikle İnönü zamanında bu kent planlanırken ‘mabetsiz şehir’ diye düşünülmüş. Çıkıyorsunuz havaalanından, Çankaya Köşkü’ne kadar büyük tek bir cami yok. Gençlik Parkı’nın karşısında, İller Bankası’nın yanında otopark alanına ve yine aynı şekilde Konya Yolu’nda cami yapmayı teklif ettim. Allah razı olsun Sayın Cumhurbaşkanım, ikiletmedi, hemen talimat verdi. Biz planları değiştirdik, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla buralar camilere tahsis edildi. Bir tarafı TOKİ yapıyor, bir tarafı biz yapıyoruz. Kat karşılığı olarak ihale ettik. Orada bir yurt binası yapılıyor, altı da iş alanı olacak. Onun karşılığında cami de bedavaya geliyor. Hergelen Meydanı’nda da bir binayı kamulaştırarak yıktık, inşallah Hergelen Meydanı yeniden tanzim edilerek daha güzel olacak.”

ANKARA’NIN EN BÜYÜK CAMİLERİ OLACAK
Ankara’da yaklaşık 3 bin tane cami olsa da son zamanlarda yapımları devam eden camiler hariç tek büyük cami olarak 1987 yılında inşası biten Kocatepe Camii bulunuyordu. 2-3 yıldır inşaları devam eden camilerle birlikte Ankara’da eksik olan büyük cami figürü de tamamlanacak. Cumhuriyet tarihinin en görkemli inanç ve kültür merkezinden biri olan Kuzey Ankara Külliyesi ve Gençlik Parkı karşısında bulunan İtfaiye Meydanı'na inşası devam eden Ankara Ulusal Camii ve Kültür Merkezi Başkentin en büyük camileri arasında yer alacak. Ankara’da yapımı devam eden büyük camilerin şöyle:

kub_6049.jpg

KUZEY ANKARA CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Şuan için yüzde 80'lik bölümü tamamlanan Cumhuriyet tarihinin en görkemli inanç ve kültür merkezinden biri olan Kuzey Ankara Külliyesi 15 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği dev külliye. Ankara'nın en önemli giriş noktası Esenboğa Havaalanı Yolu üzerinde yer alan Kuzeykent Camisi ve Külliyesi, konumu nedeniyle prestijli bir proje olarak anılıyor. Osmanlı'nın kültürel mirası bu sayede yeniden hayat bulacak. Kuzey Ankara Camisi ve Külliyesi projesinin kaba inşaat çalışmaları da sona yaklaşıldı. İnce işlerde doğal taş kaplama imalatları, mekanik ve elektrik tesisatı imalatları gerçekleştiriliyor. Bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark inşaatı ve üzerindeki arastaların kaba inşaatı tamamlandı, ince inşaat imalatları devam ediyor. Mihrimah Sultan Camii, 2. Beyazıt Camii, Süleymaniye Camii ve Nuriosmaniye Camii gibi Osmanlı eserlerinden esinlenerek inşa edildi. Külliyenin içerisinde ayrıca; 5 bin kişilikte kongre merkezi yer alacak. 2 yıl önce yapımına başlanan projenin, önümüzdeki aylarda tamamlanarak ibadete açılması hedefleniyor.

ANKARA ULUS CAMİİ VE KÜLTÜR MERKEZİ
Gençlik Parkı karşısında bulunan İtfaiye Meydanı'na Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından 2 yıl önce yapımına başlanan Ankara Ulusal Camii ve Kültür Merkezi inşaatı hızla devam ediyor. Caminin içi ve dış köşeleri, Selçuklu döneminde kullanılan ve Ankara'da ilk sayılabilecek mukarnas taş süsleme sanatı ile donatılıyor. 70 bin metrekare alan üzerine inşa edilen camide aynı anda 25 bin kişi ibadet edebilme imkanına sahip olacak. Ankara Ulus İtfaiye Meydanı'nda 2013 yılında inşaatı başlamış olan proje, yaklaşık 900 araçlık 5 katlı otopark ve bir kültür merkezinden oluşmakta. Kültür Merkezi içerisinde konferans odaları ve İslam Sanatları Müzesi yer alacak.

KONYA YOLU CAMİİ
Yapının yaklaşık 14 bin metre karelik arsa üzerinde gerçekleşmesi planlanmaktadır. Cami yaklaşık 8 bin 262 metre karelik inşaat alanına sahip olacak. Ayrıca cami külliyesi içerisinde bay ve bayan Kur’an kursu, kütüphane, konferans salonu ve özel çalışma salonları bulunacak. Projeleri Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan cami ve külliyenin inşaatının yapımını Ankara Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan cami Yenimahalle’de.

ANKARA MEVLANA CAMİİ
Yaklaşık 14 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilen cami, 8.262 metrekare inşaat alanına sahip olacak. Cami külliyesi içerisinde Kur’an kursu, kütüphane,
konferans salonu ve özel çalışma salonları da yer alıyor. Projeleri Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan cami ve külliyesi inşaatının yapımını Ankara Büyükşehir Belediyesi üstlenmiştir.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.