Buram buram Osmanlı kokan o ülke: Sadece kimliğinizi alın ve yola çıkın!
Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürünü ve mimarisini koruyan Bosna Hersek, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Bizler de Bosna Hersek’te gezilecek yerler ve Bosna Hersek’in lezzetlerini sizler için derledik.
Kültür ve medeniyetin geçiş simgesi olan Bosna Hersek, yaşadığı iç savaştan sonra küllerinden yeniden doğan bir ülkedir. Ülkede, Osmanlı İmparatorluğu’nun her türlü izini bulabilirsiniz. Genellikle Türkiye’de yaşayan vatandaşların akınına uğrayan Bosna Hersek, yılda milyonlarca turisti ağırlamaya devam ediyor. Üstelik yola çıkarken sadece kimliğinizi yanınıza almanız yeterli. Pasaporta dahi gerek yok.
Sizler de unutulmayacak bir Balkan ülkesi tatili yapmak istiyorsanız, bu ülkeye adım atmadan yolunuza devam etmeyin. Peki, Bosna Hersek’te gezilecek yerler ve Bosna Hersek’in lezzetleri neler? Gelin, birlikte bakalım.
BOSNA HERSEK GEZİLECEK YERLER
BAŞÇARŞI
Saraybosna şehrinin simgesidir. Çarşının ortasında bulunan tarihi sebil, kentin en popüler buluşma noktalarından biridir. 15. yüzyılda inşa edilmiştir ve ‘Osmanlı Çarşısı’ olarak da adlandırılır. Çarşının içerisinde pek çok önemli Osmanlı eseri bulunmaktadır.
Çarşının civarında, birçok dükkan, bedesten, camii ve medrese bulunmaktadır. Başçarşı ve civarında Gazi Hüsrev Bey Camii, Beyaz Burç, Brusa Bedesteni, İmparator Camii ve Saat Kulesi yer almaktadır.
UMUT TÜNELİ
Umut Tüneli, Saraybosna’da savaş döneminde önemli rol oynamıştır. Tünel, daha sonra müzeye dönüştürülmüştür. Gıda, ilaç ve mühimmat sıkıntısı yaşanırken Bosna ve Saraybosna arasındaki bağlantı bu köprü sayesinde kurulmuştur. Savai döneminde yaralı ve hastalar da bu tünelden geçirilmiştir. Kısacası savaş sırasında abluka altında tutulan şehir, bu tünel sayesinde hayata tutulmuştur. Müze içerisinde mermi izleri, askeri teçhizat, fotoğraflar ve çeşitli belgeler yer almaktadır.
SARAYBOSNA KATEDRALİ
1889 yılında inşa edilen Saraybosna, Paris'teki Notre Dame Katedrali'nden esinlenilerek yapılmıştır. Bu katedral, Saraybosna'nın farklı dinlerin hoşgörü içerisinde yaşandığının bir kanıtıdır. Şehirdeki Katoliklerin merkezi olarak kabul edilen katedralin diğer adı da İsa'nın Yüce Kalbi'dir. Katedralin bahçesindeki mezarlar, iç kısmındaki süsleme ve heykelleri mutlaka görmelisiniz.
LATİN KÖPRÜSÜ
Milijacka Köprüsü üzerinde bulunan ve “Yavaş yavaş akan nehir” anlamına gelen Latin Köprüsü, şehrin en önemli sembollerindendir. Bu köprü, bir Osmanlı köprüsüdür. Bu köprünün en önemli özelliği ise I. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilen Avusturya Dükü Franz Ferdinand suikastının burada yaşanmış olmasıdır. Eşiyle birlikte şehri ziyarete gelen Ferdinand, Latin Köprüsü üzerinde hayatını kaybetmiştir.
MOSTAR KÖPRÜSÜ
Bosna Hersek'in en ünlü yapılarından biridir ve Mostar şehrinin önemli sembollerindendir. Mostar Köprüsü Osmanlı döneminde Mimar Hayreddin tarafından 9 yıllık bir çalışma sonucunda 1566 yılında inşa edilmiştir. Neretva Nehri'nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan köprü, dönemine göre üst düzey bir teknolojiyle inşa edilmiştir. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde bu köprüden atlarlarmış. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne girmiştir.
KRAVİCE ŞELALELERİ
Mostar şehrinin yaklaşık 40 kilometre güneyinde bulunan Kravice, ülkenin Trebizat Nehri üzerinde bulunan şelalesidir. Yaklaşık 25 metre yükseklikten akan şelale, yaz aylarında Mostar, Medjugorje ve Dubrovnik gibi merkezlerden gelen turistlerin akınına uğramaktadır. Kafe, piknik, eğlence ve kamp alanlarına sahip olan Kravice Şelaleleri, yemyeşil doğası ile görülmeye değer.
KARAGÖZ BEY CAMİİ
Mostar'daki en önemli camilerden olan Karagöz Bey Camii, 1557 yılında inşa edilmiştir. Nakışlı kubbesi ve yüksek minaresi ile tanınan bu güzel eser, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1992 yılında savaşta tamamen yıkılmasına rağmen tekrar inşa edilerek ibadete ve ziyarete açılmıştır. Cami yanında bulunan medrese, Mostar'ın en eski halk kütüphanesini barındırır.
BOSNA HERSEK’İN LEZZETLERİ
BEGOVA ÇORBASI
Begova çorbası veya bey çorbası isimleriyle bilinen yenmek; Saraybosna’nın yöresel bir lezzetidir. Tavuk, patates ve kereviz gibi sebzelerin yavaş yavaş pişirilmesi ile hazırlanmaktadır.
BOSANSKİ LONAC
Saraybosna’nın ulusal yemeği olan Bosanski lonac sebzelerle etlerin saatlerce piştiği lezzetli bir güveçtir. Ağzına kadar doldurulan toprak tencerede; büyük et parçaları, patates, domates ve biber gibi malzemeler uzun süre pişirilmektedir.
BOSNA BAKLAVASI
Bosna baklavası genellikle fındık, şurup ve bal kullanılarak hazırlanan yöresel bir tatlıdır. Klasik baklavadan farklı olarak daha bol ve bütün kuruyemiş kullanılarak hazırlanmaktadır. Osmanlı döneminden izlerini taşıyan tarif; Saraybosna’ya özgü candar, sevdican gibi çeşitleri ile sevilerek tüketilmektedir.
CEVAPİ
Cevapi, kuzu veya dana etinden yapılan Bosna pidesinin üzerinde servis edilen bir çeşit ızgara köftedir. Bu dikdörtgen biçimli parmak boyutundaki köfteler, Saraybosna’nın en popüler geleneksel yemeğidir.
KLEPE
Klepe, hamurun içine köfte doldurulan bir yemek çeşididir. Dışarıdan bakıldığında büyük bir mantıyı anımsatan lezzet, buharda pişirilmektedir.
SOĞAN DOLMASI
Soğan dolması; Bosnalıların dolmaya yeni bir soluk getirdiği efsanevi bir lezzettir. Patlıcan, biber ve kabak gibi sebzelerin yanı sıra soğanların doldurulması ile hazırlanan bu yemek; yoğurtla servis edilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.