Bu yıl 200 bin ziyaretçi bekliyor

Bu yıl 200 bin ziyaretçi bekliyor

Başkentliler okulların kapanması ile birlikte Ankara’nın en otantik mekânı olan Altınköy Açık Hava Müzesi’ne akın etti. Müzeye bu yıl 200 bin ziyaretçi bekleniyor.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin en gözde projelerinden biri olan Altınköy Açık Hava Müzesi şehrin gürültülü yaşamından uzaklaşmak isteyen Başkentlileri ağırlıyor. Havaların ısınması ve okulların kapanmasıyla birlikte ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği müze, bu yıl 200 bine yakın ziyaretçi bekliyor. Türkiye’nin tek açık Hava Köy Müzesi Altınköy karne sevinci yaşayan çocukların köy hayatını öğrenmesine olanak sağlıyor. Çeşitli mesleklerden, hayvanlara, asma köprüden, eski köy evlerine kadar Anadolu’nun birçok köyünden getirilen eşyaların sergilendiği müze, Ankara’nın yeni turizm merkezi olma konusunda iddialı gözüküyor.

Yarım Asırlık Usta

90 Yıllık körükle eskiden demirciliğin nasıl yapıldığını gösterip anlatan 70 yaşındaki Cemali  Dursun 1962’de Bolu’da bu işe başladığını, 48 yıllık usta olduğunu dile getiren Dursun, “Buraya biraz tesadüf olarak geldim, Altındağ Belediyesi’ne gitmiştim böyle bir usta aradıklarını söylediler, arkadaşlar met etmiş beni, kabul ettik geldik. İyi ki de gelmişim buralar bana çocukluğumu hatırlatıyor. Bu atölye boştu, bu malzemeleri Altındağ Belediye’si adına Bolu’dan aldım, . Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum bizim hiç bir isteğimizi geri çevirmedi, bunlar Türkiye’de çok nadir bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Kültürel Yozlaşmanın Önüne Geçilmeli

Dursun Cemali köylerimizde kullanılan pek çok geleneksel tarım aleti ile günlük yaşam gereçlerinin demirden imal edildiğini, bu aletlerin nasıl yapıldığını öğrenmek isteyen vatandaşları Altınköy Açık Hava Müzesi’ne davet ederek çocuklarımıza bu tür mesleklerin geçmişini öğreterek nasıl zorluklarla bugünlere gelindiği bilincini aşılayarak, kültürel yozlaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Aynı zamanda demirden yapılan el aletlerinin satışına da olanak sağlanıyor.

Günışığına Çıkarılan Meslekler

Köy evlerinin vazgeçilmez mutfak gereçlerinden olan bakır tencere, tava ve sahanların nasıl pırıl pırıl olduğunu anlatan ve uygulamalı olarak gösteren Ayhan Katırcıoğlu 45 yıldır Kalaycılık mesleği ile uğraşıyor. Ankara’da bu işi yapanların en iyisi olduğunu dile getiren Katırcıoğlu,” Belediye Başkanımız Veysel Tiryaki buradaki ustaları özenle tek tek kendisi seçti, burada herkes kendi alanının en iyilerinden.” şeklinde konuştu.

Bu İşte En İyi Benim

Bakırın kalaylanmamış halinin insanı zehirleyeceğini dile getiren Katırcıoğlu, bakırı kalayladıktan sonra, kalayın insana faydalı olduğunu söyledi. Kalaycılığın artık yaygın olmadığını, şimdi çeliğin yaygınlaşması ile bu mesleğin bitmek üzere olduğunu bu yüzden yeni nesillere burada bu işi gösterebilmekten çok memnun olduğunu dile getirdi. Kalayın nasıl yapıldığını merak edenleri müzeye beklediğini ifade eden Katırcıoğlu, “her şey topraktan çıkıyor kalay da öyle, burada her şey köylerdeki gibi, gelenler bakır kaplarını da getirsinler, bu meslek de Ankara’da en iyi bendim, herkes imrenirdi bana, şimdi herkesi buraya davet ediyorum, vatandaşlarımız bu işi pirinden öğrensinler.” Dedi. 

HAFTANIN 6 HÜNÜ AÇIK

Pazartesi günü hariç haftanın diğer 6 günü açık olan Müze, Ramazan Ayı’nda da kalabalık. Ramazan dolayısıyla şehrin gürültüsünden ve stresinden uzaklaşmak isteyen vatandaşlar, özellikle doğal yaşam ve doğal hayvanları nedeniyle dikkat çeken köye yoğun ilgi gösteriyor. Müzeye giriş 5 TL, öğrenci ise 2 TL, şehit ve gazi yakınlarından ise ücret alınmıyor.  Sabah 10.00 da açılan müzeye en son giriş akşam 18.30 da yapılabiliyor.

Altınköy’de Neler Var

Altındağ Belediyesi, 100 yıl öncesinin köy hayatını “Altınköy” projesiyle Ankaralıların ayağına getirdi. 1930’larda, 40’larda, 50’lilerde Anadolu’nun bir köyünde ne varsa, bu köyde de hepsi var. Hatta daha fazlası var.
Altınköy’ün kapısı, camisi, çamaşırhanesi, okulu, bakkalı,  köy evleri, yel ve su değirmeni, asma köprüsü, köy kahvesi köyün içindeki yerini aldı. Bu yüzden de köyün özellikleri bununla sınırlı değil. Bu köyde koyunlar, kuzular, inekler, , atlar, eşekler, köpekler, kediler, kuşlar, geyikler, ceylanlar, arılar, horozlar, tavuklar da var. Bu köyde buğday tarlası, sebze, meyve tarlaları, meyve ağaçları, ahırlar, kümesler, at ve öküz arabası da var. Bu köyde süt, yoğurt, tereyağ, peynir, yumurta, un, ekmek, domates, salatalık, karalahana, ıspanak, brokoli, patlıcan, kabak, fasulye de var. Bu köyde nalbant, kalaycı, dokumacı, demirci, değirmenci, köy bekçisi, köy muhtarı, kahveci, bakkal, seyis de var. Bu köyde 100 yıl öncesine ait eşyalar da var. Tırmık, anadut, dirgen, dibek, soku, tokaç,  havan, el değirmeni, hereni, kuşhane, iği, çotra, sarım tarağı, futun, kulaklı sandık, keşkek tokmağı, sıyırgı da var.

ds.gif

Bu köyde gün doğumu ile gün batımının da ayrı bir güzelliği var.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin projelendirdiği ve 2 yılda tamamlanan 500 dönüm arazi üzerine kurulu Altınköy, sizi şehrin göbeğinde ama şehirden uzakta bir köye davet ediyor.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.