Bu genelge suistimal ediliyor: Alkollü kazalar göz ardı ediliyor
1 Nisan 2008’de yürürlüğe konulan ve maddi hasarlı kazalarda taraflara aralarında tutanak tutabilme imkanı sağlayan genelgenin suistimal edildiği belirtildi.
Enflasyona bağlı olarak, 2018 yılından sonra vatandaşlar otomobilleri yatırım aracı olarak görmeye başladı. Durum böyle olunca sigorta ve vergilendirmelerde düzensizlikler baş gösterdi. Piyasa hakkında gazetemize konuşan Galerici Hasan Canpolat, “2018 yılından sonra toplum bambaşka bir şeye evrildi. Bizim ülkemizde kültür emperyalizmi gerçekleşti” dedi.
“KÜLTÜR EMPERYALİZMİ GERÇEKLEŞTİ”
2018 yılından sonra araçların yatırım için alındığını söyleyen Galerici Hasan Canpolat, “Eskiden araba alınır satılırdı. Vatandaş bu alım satımdan çok cüzi miktarlar kazanırdı. Toplumda şöyle bir algı vardı, ben bindiğime sayarım. Vatandaş araç alıp sattığı zaman bir yıl binerdi. Daha sonrasında kendi masraflarını buna çıkarak 20 bine aldığı aracı 18 bine satardı. 2018 yılından sonra toplum bambaşka bir şeye evrildi. Bizim ülkemizde kültür emperyalizmi gerçekleşti. Bu da nedir, paramı koruyacağım adı altında vatandaşlar otomotiv sektörünü kullanmaya başladılar. Yatırım aracı haline geldi. Parası olanlar bunu bireysel olarak, parası olmayanlar 3 veya 4 kişi bir araya gelerek yapmaya başladı” şeklinde konuştu.
VATANDAŞ ZARAR ETMEK İSTEMİYOR
Gelmiş olduğumuz noktada araç alım satımından insanların zarar etmediğinin altını çizen Canpolat, “Yani herkes altın dönemini yaşadı. Çünkü ne alırsan al zarar etmiyorsun. Enflasyona bağlı olarak aldığın araba otomatikman üzerine kâr koyuyor. Şimdi böyle olduğu zaman ne oluyor? İster istemez insanlar da yöneliyor, alıyor. Vatandaşın parası var. Zarar etmek istemiyor. Gidiyor araba alıyor. Ne alacaksın satacak ev ticareti olmuyor. Çünkü evler satılmıyor. Şu anda kimseye kredi vermiyorlar. En azından araba adamın bir arabası varsa 700 bin liralık onu satıyor. Üzerine 300 bin koyuyor, alıyor. Yani burada ufaktan da olsa bir döngü var. Ama öbür türlü bütün işler durmuş vaziyette. Yani bunun kontrol edilebilirliği yok” ifadelerini kullandı.
“DOĞRU ORANTILI OLMASI LAZIM”
Vergilendirme sisteminde düzensizlik olduğunu belirten Canpolat, “Trafik sigortalarında bir düzensizlik var. Sıfır araç kullanan kişilerle ikinci el araç kullanan kişiler aynı parayı ödüyor. Birine yüksek dağılırken birine düşük dağılım yapılması lazım. İndirimlerin doğru orantılı olması lazım. Risk dağılımı doğru değil. 5 milyona yakın aracın sigortası yok şu anda. Dolayısıyla vergilendirme sisteminde sıkıntılar var. Alt kademeye bir acımasızlık var. Yani alt kademedeki kullanıcı için trafik sigortasını örnek vereyim. Vatandaş asgari ücretli çalışmış, çabalamış 150 bin TL’ye araç almış. İyi kötü ayağını yerden kesecek. Adamın trafik sigortası 9 bin TL. Yani sıfır araç da o fiyatta zaten. Diğer araç 2023 üç model, o da 8 bin TL veriyor. Risk dağılımında aynı orantı olmaz. Birine yüksekken birine düşük dağılması lazım. İndirimlerin doğru orantılı olması lazım” sözlerine yer verdi.
SUÇ ORANI YÜKSELDİ
2008 yılında başlayan uygulamayla birlikte suç oranının arttığını söyleyen Canpolat sözlerine söyle devam etti: “Sigortacılık sisteminde şöyle bir şey oldu. Yaralanma olmayan, maddi hasarlı, trafik kazalarında tutanak tutulduğunda bir araştırma yapmışlar. Bu uygulama 2008 yılında başlamış. 2013 yılına kadar vatandaşların kendi aralarında tuttuğu tutanaklarda hiç alkollü tutanak yok. Vatandaş alkollü kaza yapmış esasında. Gitmiş arkadaşını çağırmış, birini direksiyona oturtturmuş. Kendi aralarında tutanağı tutmuşlar. Peki bu ne gibi bir yük getirmiş? Bu birincisi toplumu suça teşvik etmiş. İkincisi sigortacıların üzerindeki yükü artırmış. Bunun gibi onlarca, binlerce sigorta şirketi para ödeyince ödediği parayı nereden çıkaracak? E müşterisinden çıkaracak. Bu yüzden dolaylı olarak bugüne geliyoruz.”
“YATIRIM ZANNEDİYORUZ”
Toplumun araçlar konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Canpolat, “Bir kamu spotu hazırlanması lazım. Aracın, bir teneke parçasının bizim hayatımızda kapladığı yeri, kapladığı önemi anlatan, yatırım aracı olmadığını, eskiyen bir şeyin fiyatının artmaması gerektiğini ifade eden bir kamu spotu çekilmeli. Yani evimizdeki televizyondan örnek verelim. Şimdi kullanılmış televizyon sıfır televizyondan pahalı olabilir mi? Kullanılmış buzdolabı mağazadaki sıfır buzdolabından pahalı olabilir mi? Olmaz değil mi? Olmaz. Bu niye oluyor peki? Problem ne? Bunun özelliği ne? Bu neden oluyor biliyor musun? Parayı doğru harcamayı bilmiyoruz. Biz parayı doğru harcamayı bilmediğimiz için her şeyi yatırım zannediyoruz” ifadelerine yer verdi.
6 AY SATIŞ YASAĞI
Sıfır araç satmanın 6 ay içerisinde yasak olduğunu belirten Canpolat, “Yani şu anda kitlendi. Elinde 2023 model araç olanların satışı yasaklandı. 6 ay satış yasağı geldi. Resmi olarak galerici olup da elinde sıfır araç varsa onlar zaten 6 ay satamayacaklar. Hiçbir şekilde satılmayacak. Notere de bu konuda yetki verdiler” dedi.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.