Bu eserler el emeği göz nuru

Bu eserler el emeği göz nuru

BELMEK kursiyeri 6 bin 500 kadın tarafından özenle hazırlanan el emeği göz nuru ürünler, Zafer Çarşısı’nda sergileniyor.

Çankayalı 6500 kadının el emeği Zafer Çarşısı’nda sergilenmeye başlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) tarafından hazırlanan ve 6 Temmuz’a kadar sürecek olan sergide kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını da görmek mümkün. Bunlardan biri olan Türk İşi’ni Kültür Bakanlığı Nakış Hocası Ayşe Tekeli gazetemize anlattı. Ayrıca Tekeli, bu gibi el sanatlarının bir özelliğinin de  insan psikolojisine faydalı olduğunu söyledi. Öte yandan Çankaya Bölge İdarecisi Rahime Etlioğlu da kursun kendileri ve kursiyeler için gurur verici olduğunu yeni dönemde  de aynı şekilde hizmetlerinin süreceğini bildirdi.   

GELENEKSEL EL SANATLARINI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ 

22222.jpg

Türk İşi Hocası Ayşe Tekeli de gazetemizin sorularını yanıtlayanlar arasındaydı. Bu gibi kursların özellikle kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının canlanmasına büyük katkı sağladığına dikkat çeken Tekeli, “ Eski Türk nakışlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz genellikle ev hanımları ve emekliler. Haftada 1 gün gelen öğrencilerin 1 yıllık işlerini şuan burada görüyorsunuz. Türk İşi mesleği şu an maalesef özel kurslarda ve Kültür Bakanlığı’na bağlı yerlerde buluyorsunuz. Bunun öğrenme süreci ise kişinin yeteneklerine bağlı. Ancak bunun süresini bu yetenek belirliyor isteyen herkes mutlaka öğreniyor. Her zaman ben bu sanatın kaybolmaması için bir çok noktada çaba gösteriyorum. Bu ürünleri hazır tüketimde bulamazsınız çok kıymetlidir. Öğrencilerime de bunu her zaman aşılamaya çalışıyorum ” diye konuştu.  

PSİKOLOJİK RAHATLAMA YÖNTEMİ 

Tekeli el sanatlarının insan psikolojisine büyük katkı sağladığına dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: 
“El işi sanatlarının bir de şu özelliği var. Psikoloklarının bu kursu önerdiği kursiyerlerimiz var. Onun dışında kendini rahatlamat ve bir boşluktan kurtulmak için gelenler var. Emeklilerimiz iş hnayatı bittikten sonra evlerine çekilmek yerine onları tekrar hayatın içinde zinde tutmakta bu kursların büyük faydası var. Tam bir tedavi yöntemi diyebiliriz.”

YALNIZCA ÇANKAYA’DAN 6500 KADIN 

Büyükşehir Belediyesi’nden Çankaya Bölge idarecisi Rahime Etlioğlu sergiyle ilgili duygu ve düşüncelerini bizimle paylaştı. Çankaya özelinde kursiyerler hakkında da bilgi veren Etlioğlu, “Bu sergi bize çok gurur verici bir sergi. Çıkan ürünleri sizlerde takdir edersiniz çok başarılı. Şu anda burada sergileyemediğimiz birçok branş var. Bu dönem 6500 kadın kursiyerimiz oldu. Bu sergi onlar içinde çok önemli. Yaptıkları ürünleri böylesine sergilenmesi çok gurur verici ve büyük bir motive kaynağı. Mutluluk kaynağı. Bu dönemimizi Mayıs’ın sonu itibariyle bitirdik. İnşallah Eylül ayında yeni dönemle beraber bir çok kişiye yine kurs vereceğiz” dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.