Bu davada kaybeden yok

Bu davada kaybeden yok

Arabulucu Avukat Sevilay Aslan Dirliktutan zorunlu arabuluculuk yasası hakkında gazetemiz Habervaktim’e konuştu.

Dirliktutan, arabuluculuğun düşülen uyuşmazlıkları dostane bir biçimde çözen, taraflara zaman kazandıran, diğer birçok ülkede uygulanan ve yargı yükünü hafifleten bir çözüm yöntemi olduğunu söyledi.

Kazan-Kazan İlkesi Hâkim

Dünyadaki arabuluculuk uygulamalarının incelenip kendi sistemimize uygun bir hale getirilerek işleme koyulduğunu belirten Dirliktutan, halkın bu konuda iyi bir şekilde bilgilendirilmesi ve aydınlatılması gerektiğini vurguluyor. Arabuluculuk sisteminin kazan-kazan ilkesine dayalı olduğunu belirten Dirliktutan, bu sistemde kaybeden taraf olmadığını iki tarafında kazançlı çıktığını belirtiyor. 

Arabuluculuk: Ucuz ve hızlı bir yol

Arabuluculuğun yargı yoluna göre daha ucuz ve hızlı bir yol olduğunun altını çizen Dirliktutan, “İşci-işveren uyuşmazlıkları, maddi-manevi tazminat ve kiracı-kiralayan uyuşmazlıkları gibi birçok konuda arabuluculuk yapıyoruz. Tarafların tam özgür iradeleri ile yürüttükleri bir müzakere sürecidir. Ayrıca tarafların istedikleri kadar da gizlidir. Boşanmak isteyenler, alacak-borç uyuşmazlıkları, banka-müşteri ilişkileri, sigorta şirketi-sigortalı, yüklenici-taşeron ilişkisi gibi birçok alanda daha hızlı çözüme ulaşılabilir. Tarafların iradesi dışında çözüm gerektiren konularda ise mahkemeye gitme zorunluluğu var.” şeklinde konuştu.

Kaybeden taraf yok

Arabuluculuğun artı yönleri hakkında da bilgi veren Dirliktutan, yargıda mahkeme gününden saatine kadar her şeyin yargı tarafından belirlendiğini arabuluculukta ise tarafların uygunluk durumuna göre belirttikleri bir vakitte istedikleri bir ortamda dostane bir şekilde çözüm arandığını ifade ediyor. Arabuluculuğun oldukça konforlu bir yol olduğunun da altını çizen Dirliktutan, bu sistemde kaybeden tarafın olmadığını gönüllülük esasına dayalı bir süreç olduğunu belirtiyor.

Parasal açıdan ekonomik bir sistem

Arabuluculuğun maliyetinin yargı sisteminden daha uygun olduğunu dile getiren Dirliktutan, “Maliyetler her iki taraf içinde eşit sonuçlanıyor. Bunun sonucunda da hem talep eden hem daveti kabul eden kazanan taraf oluyor. Yani bu çözüm yönteminin kaybedeni yok. Uyuşmazlığın konusu ne olursa olsun belirlenen bir miktar var. Bu da iki tarafa yarar sağlıyor. Parasal açıdan ekonomik ve zaman açısından ise konforlu bir sistemdir. Ortam açısından ise adliyeye gitmeme ve sürecin farklı bir mekânda işlemesi bu sistemin tercih edilmesinin diğer olumlu yanlarından birkaçıdır.” şeklinde konuştu.

Arabulucu;  taraflar arasında iletişim sağlıyor

Uzlaşmazlıkların birçoğunun iletişimsizlikten kaynaklandığını belirten Dirliktutan, “Arabulucu aynı zamanda taraflar arasında sağlıklı bir iletişim kuran kişidir. Uyuşmazlıkların nedeni genelde ya iletişim eksikliğinden ya da hiç olmamasından kaynaklanmaktadır. Arabulucu ile bir araya gelen tarafların büyük bir kısmı olumlu sonuçla ayrılmaktadır. Biz tarafların ortak bir karar verme süreçlerine aracı oluyoruz.” dedi.

Yargı sisteminin iş yükünü azaltıyor

Dirliktutan, sözlerinin devamında ‘Türk hukuk sisteminin çıkmaz sokaklarından birisidir mahkemelerin iş yükü, sonuç çoğu zaman tahammül sürelerinin çok üzerinde alınabiliyor. Bu yüzden yepyeni bir mekanizmayla tanışıyoruz. Buna alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi de diyebiliriz. Henüz yolun başında ama çok olumlu tepkiler aldı. Hatta başvurulan uyuşmazlıklarda %98 çözüm sağladı. Bir başka açıdan ananelerimizin, annelerimizin soğuk algınlıklarında ilaç yerine Kaman’ın üzüm pekmezi içirdikleri gibi bir şey.  Bünyeyi toparlayıp, içimizi ısıtarak ilaçsız tedavi eden bir yöntem. Yani yan etkisi olmayan, doğrudan tarafların kendi istedikleri gibi bir çözüm. Bu yüzden de kaybedeni yok.” dedi.

Birçok süreçten geçiriliyoruz

Arabulucu Avukatı seçerken ise vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini belirten Arabulucu Avukat Sevilay Aslan Dirliktutan, “Arabulucu işinin ehli olmalıdır. Taraflara uyumluluğu, tecrübesi ve kişiliği çok önemlidir. Arabulucu olmak isteyen avukatlar zaten zorlu bir eğitim süreci ve süzgeçten geçiriliyor. 5 yıllık bir kıdem isteniyor. Bunlar gibi birçok zorlu süreçten geçiriliyor.” şeklinde konuştu.

Uyuşmazlıklar ilk oturumda çözülüyor

Birçok uyuşmazlığın ilk oturumda çözüldüğünü söyleyen Dirliktutan, anlaşmak için gelen tarafların genelde ilk oturumda uyuştuklarını ifade ediyor. Dirliktutan, “Arabulucu yönlendiren, karar veren biri değil, sadece tarafları bilgilendiren kişidir. Tarafları; olacaklar ve sonuçlar hakkında bilgilendiren, tarafların kopan iletişimlerini yine kendi istekleri doğrultusunda olumlu yönde dağlamaya çalışandır Arabulucu. Bu yöntemde taraflar kendi kararlarını kendileri veriyor.” diye konuştu.

Arabuluculuk sistemi dikkate alınmalı

Sürecin işleyişi hakkında da bilgi veren Dirliktutan, adliyelerde arabuluculuk merkezleri olduğunu, oradaki görevliler sayesinde vatandaşların arabulucu avukatlara erişebileceklerini belirtiyor. Vatandaşların istedikleri arabulucu avukatı talep etme hakları olduğunu da söyleyen Dirliktutan, doğrudan arabulucu avukata da başvurulabileceğini söylüyor. Ayrıca internet üzerinden Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı sayfasından da bilgi alınabileceğini belirtiyor.

Halk doğru kaynaklardan bilgilendirilmeli

Vatandaşların yargıdan önce arabuluculuk sistemini dikkate almaları gerektiğini de söyleyen Dirliktutan, “Vatandaşların arabulucu avukat seçimlerinde ehil kişileri seçmeleri, vatandaşlarımız ise bu sistem hakkında doğru ve güvenilir kaynaklardan bilgilendirilmeli. Ülke genelinde sicile kayıtlı yaklaşık 7 bin arabulucu avukat var. Bu sistemin düzgün işleyebilmesi için halk doğru kaynaklardan bilgilendirilmeli.” şeklinde uyarıda bulundu.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.