BU CAMİLERDE HUZUR DUYUYORUZ

BU CAMİLERDE HUZUR DUYUYORUZ

Altındağ’da her mahalleye bir cami yapılırken camiler, farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. Genel itibariyle önünde bahçesi bulunan camileri değerlendiren mahalle sakinleri huzur içerisinde namaz kıldıklarını söylediler.

ADEM GÜRSOY – HABERVAKTİM
Altındağ’da her mahalleye bir cami projesi ile 9 cami yapıldı. Bu camilerden Karapürçek mahallesinde bulunan Medeniyet Cami ve Alemdağ mahallesinde bulunan Diriliş Camii’ni ziyaret ettik. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan mahalle sakinleri, camilerin sair camilerden farklı özelliklere sahip olduğunu söylerken huzur içerisinde ibadetlerimizi yapıyoruz ifadelerini kullandılar.
SELÇUKLU MİMARİSİYLE YAPILDI
Altındağ’da Alemdağ Mahallesi Orhan Kemal Caddesi 1012. Caddede bulunan Diriliş Camii’ni ziyaret ettik. Geçici görevlendirmeyle geldiğini söyleyen imam Cengiz Dinçer, Diriliş Camii’nin özelliklerini şöyle anlattı: “Selçuklu mimarisiyle yapılmış bir cami… 600 cemaat kapasitesi var. Ferahlatıcı bir iç dekoru var. İnsanlar huzur içerisinde ibadetlerini yapıyor. Namazdan sonra caminin bahçesinde cemaatle sohbet ediyoruz. Sorular soruyorlar ve biz de cevaplamaya çalışıyoruz. Bahçesinin olması büyük bir artı… Zaten Diyanet de böyle camiler yapılmasını istiyor.”
İBADETHANENİN YANINDA BİR YAŞAM ALANI
Diriliş Cami yöneticilerinden Zeki Sertkaya, camiye yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: “Altındağ Belediyesi sağ olsun bu camiyi yaptı ve bize hediye etti. Caminin en önemli özellikleri arasında ibadethane olmasının yanında bir yaşam alanı olma özelliği taşıması sıralanabilir. Aileler buraya çocuklarıyla gelip vakit geçiriyorlar, bu çok güzel bir olay... Müslüman bir ülkede önünde bakımlı ve yeşil alanı olan camilerin olması dışarıdan gelen gayrimüslim insanlara da güzel bir örnek teşkil ediyor.
İNTERNETTEN GÖRÜYOR, ZİYARETE GELİYORLAR
Diriliş Camiyi internetten gören insanlar, ziyarete geliyorlar diyen Sertkaya, şöyle devam ediyor: “Cami, Selçuklu mimarisinden özellikler taşıyor. Bu da insanların dikkatini çekiyor ve buraya ziyarete geliyorlar. Bu özelliği ile cami, beton yığınından ziyade bir tarihi eser, bir mabet hüviyetindedir.
İNSANA HUZUR VERİYOR
Mahalle sakinlerinden Hasan Katar ise Allah yapanlardan yüz bin kere razı olsun biz mahalle sakinleri olarak on senede yapamazdık ifadelerini kullanırken şöyle devam etti: “Burası, 600 kişi kapasiteli bir camii… Caminin önündeki yeşil parkının yanı sıra içi de insana huzur veriyor. Cami dört duvar arasına hapsedilmemiş, bir genişlik, bir ferahlık var içerisinde…
SABAH NAMAZINDA 40 CEMAAT
Bugün İstanbul’da tarihi bir camiye gittiğimizde insan bir ferahlık bir huzur hissediyor. Bu camide de bu özellik var diyen Katar, şöyle devam ediyor: “Camiye geldiğinizde dört duvarla değil de bir mabetle karşılaşıyorsun. Bu da camiyi daha cezbedici hale getiriyor. İnsanlar namazlarını ev yerine burada kılmayı tercih ediyorlar. Ayrıca caminin mahalle sakinlerine yakın olması da insanları camiye gelmeye teşvik ediyor. İnsanlar olarak tembelleştik, cami uzak olduğunda pek camiye gitmiyor, namazları evde kılıyoruz. Her mahalleye bir cami projesi bu yüzden çok önemli… Sabah namazında 40’dan fazla cemaat oluyor. Bu sayıyı diğer camilerde gündüz vakti bulmak çok zor…”
GENÇLERE HİTAP EDİYOR
Diriliş caminin en önemli özelliklerinden birisi de gençlere hitap etmesi diyen Katar, şunları kaydetti: “Gençlik kurtulmazsa bu memlekette hiçbir şeyin önemi yok. Ben 60 yaşındayım bu yaştan sonra bana kötülük yap deseler yapamam. Önemli olan gençleri kurtarmak… Camide gençlerin vakit geçirebilecekleri sosyal alanlar da bulunuyor.
DİĞERLERİNDEN FARKLI BİR CAMİİ
Diriliş Camii’ni gezmeye geldiğini söyleyen Ali Akbalık ise şu ifadeleri kullandı: “Yeşil bahçesiyle diğer camilerden farklı bir cami, mimarisi farklı, çok güzel olmuş Allah vesile olanlardan razı olsun. Mahalle sakinlerine yakın olması da güzel, insanların gelmesi daha kolay olur.
BURAYA GELİP NEFES ALIYORUZ
Diriliş Cami cemaatinden Mehmet Zengertaş da şu değerlendirmeleri yaptı: “Aşağı mahallede bir cami yaptılar, alanın çok daralttılar, ev gibi oldu. Cami çıkışında cemaatin oturabileceği bir yer yok. Burası çok güzel oldu. Cami çıkışında şöyle oturuyor ve arkadaşlarla sohbet ediyoruz. Çayırlık çimenlik yer buraya gelip nefes alıyoruz. İnsan buraya gelip tüm gününü burada geçirebiliyor, komşularıyla hasbihal edebiliyor.  Allah vesile olanlardan razı olsun.”
Temizlik imandandır diyen Arif Karakaya’da şu ifadeleri kullandı: “İbadethanelerimizin böyle bakımlı ve temiz olması dinimizin gereği, Diriliş Camii bütün bu vasıfları karşılıyor. Güzel bir örnek teşkil ediyor, yapanlardan Allah razı olsun.”
CAMİ CEMAATİ ARTTI
Her mahalleye bir cami projesiyle yapılan camilerde ikinci durağımız ise Karapürçek Mahallesi 349. Cadde’de bulunan Medeniyet Camii oldu. İki buçuk aydır buranın bahçesini suluyorum ve bundan zevk alıyorum diyen Murat isimli belediye çalışanı şu değerlendirmeleri yaptı: “Burası bahçesinden tut da iç mimarisine kadar tam bir mabet… Cemaat çok az, vatandaşlar uzak olunca camilere gitmiyor. Tembellik yapıyoruz. Bazı vatandaşlar, yeri müsaitmiş keşke daha büyük bir cami yapsalardı diye söyleniyorlar ama camiler küçük ama sık olunca daha mantıklı oluyor. Bu camiler yapıldıktan sonra cemaat sayısı arttı. Mesela aşağıda Eyüp Camii var Cuma günü doluyor ama diğer günler hiç cemaati yok. Her mahalleye bir cami projesi çok güzel bir proje yapanlardan Allah razı olsun.”
ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR
Medeniyet Cami cemaatinden Hacı Ömer Sarıilik ise şunları söyledi: “Vesile olanlardan Allah razı olsun, çok güzel bir hizmet. Çevresiyle, içiyle çok güzel bir cami olmuş. Anayolun yakınında olması da büyük kolaylık… Bu camiler Müslüman olmayanlara da örnek teşkil ediyor. Bu hizmetleri inkâr edenlere de Allah fırsat vermesin.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.