Britanya’da basılı yayın sektörü zor günlerden geçiyor: Ülkenin en büyük ikinci matbaası kepenk kapattı
Britanya’da basılı yayın sektörü zor günlerden geçiyor. Birleşik Krallık’ta uluslararası standartlarda basım yapan 2 büyük matbaadan biri olan Privonis kapandığını duyurdu. Britanya dergileri bundan sonra sadece Walstead tarafından basılacak.
Britanya’da dergi ve basılı yayın sektöründeki değişim devam ediyor. Birleşik Krallık’ta uluslararası standartlarda basım yapabilecek ölçekteki 2 büyük matbaadan biri olan Privonis geçtiğimiz aylarda kapandığını duyurdu. Britanya dergileri bundan sonra sadece Walstead tarafından basılacak. Geçtiğimiz aylarda News UK ve Alman dergi yayıncısı Bauer gibi pek çok şirket Liverpool merkezli Prinovis'in kapanmasından önce yeni baskı anlaşmaları yapmak için harekete geçmişti. Alman medya şirketi Bertelsmann'ın sahibi olduğu Prinovis, kapanmanın sebebi olarak İngiltere’de dergi pazarındaki önemli düşüş ve artan kâğıt maliyetlerini öne sürmüştü.
WALSTEAD ARTIK TEKEL KONUMUNDA
Kapanış günümüzde ülkenin en çok satan dergisi TV Choice’tan Economist’e, Good Housekeeping’ten Private Eye'a kadar Birleşik Krallık'ta en çok satan on dergiden dokuzunun Walstead ile anlaşmasıyla sonuçlandı. Sektör büyük boyutlu bir tekelleşme sorunuyla karşı karşıya. Ülkenin 5 farklı yerinde baskı tesisi bulunan Walstead, İngiltere’nin ayakta kalan son büyük matbaacısı konumunda. Walstead 2008 yılında Avrupa pazarındaki fırsatları değerlendirmek amacıyla bir grup girişimci tarafından kurulmuştu.
Kısa sürede büyüyen şirket İngiltere, İspanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Polonya'da toplamda 13 üretim tesisine ulaştı. Şirket 800’den fazlası İngiltere'de olmak üzere yaklaşık 3.000 personeli istihdam ediyor. Aldi, Financial Times ve daha pek çok müşterisi için yılda 750.000 ton kağıt basıyor. Şirketin %53'ü 2016 yılından beri Rutland Partners tarafından kontrol ediliyor. Geri kalan mülkiyet işletmeyi 2008'de kuran yönetim ekibinin elinde bulunuyor. Walstead’ın 2021 yılı kar/zarar bilançosunda 546 milyon Euro (469 milyon Sterlin) gelir ve yaklaşık 13 milyon Euro kar elde ettiği biliniyor.
DERGİLERİN PAZAR PAYI HIZLA GERİLİYOR
Dünya genelinde basılı yayınlar için pazar payı durdurulamaz bir şekilde geriliyor. Sektör giderek daha riskli ve maliyet yükü ağır bir hale geliyor. Geçen yıl Finlandiya’daki kağıt fabrikası işçilerinin 112 günlük grevi endüstride büyük hasara yol açtı. Yayıncılar için giderek büyüyen lojistik zorluklar ve yükselen maliyetler basılı derginin geleceği için sektör temsilcilerini düşündürüyor. News UK'in gazete eklerini Birleşik Krallık dışında bir fabrikada basmanın yollarını aradığı ve giderlerin yüksek olması sebebiyle bu girişimin olumsuz sonuçlandığı öğrenildi.
Birleşik Krallık'ta yıllık bazda satılan toplam basılı kitap geliri 2010 ile 2022 arasında %70 oranında azalarak yaklaşık 1 milyar sterlinden 309 milyon sterline düştü. Abonelik araştırma hizmeti Enders Analysis'e göre basılı dergiler için yapılan tüketici harcaması 2010'da 1,4 milyar sterlinken, 2021'de 500 milyon sterlinin altına düştü. Üstüne üstlük yaşanan fiyat artışları, dergilerin yaklaşık yüzde 10’unun ücretini 5 sterlinin üzerine çıkardı.
KAPANIŞLAR KAÇINILMAZ OLARAK HIZLANACAK
Enders şirketinde analist olan Abi Watson geçtiğimiz günlerde verdiği bir mülakatta, "Tüketici talebindeki düşüş ölçeği göz önüne alındığında basılı dergiler olması gerektiğinden çok daha fazla tedarik ediliyor. Kapanışlar önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz olarak hızlanacak” diye konuşmuştu.
Bunun yanında basılı dergi okuma alışkanlıklarını çevrimiçi bir dünyaya taşıma iddiası ile kurulan iPad hedeflerinde pek başarılı olamamış görünüyor. Şirketin kuruluşundan on üç yıl sonra dijital baskılar toplam tirajın yalnızca %5'ini oluşturuyor ve bu oranın neredeyse %40'ı sadece The Economist'e atfediliyor.
SİLİKON VADİSİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Silikon vadisindeki teknoloji şirketleri, özellikle dijital bir dünyaya doğan Z kuşağının dikkatini çekebilmek için mücadele etmeye devam ediyor. 2022'de Birleşik Krallık'taki en iyi 100 derginin web sitesinde geçirilen toplam süre YouTube'da geçirilen sürenin %0,9'una, Facebook'ta geçirilen sürenin %1,7’sine, Tik Tok'ta geçirilen sürenin %4,7’sine ve Instagram'da geçirilen sürenin yaklaşık %7,4'üne denk geliyor. Marie Claire ve The Week’i basan ve genellikle e-ticaret satışlarını artırmak için sponsorlardan yararlanma başarısıyla tanınan Future Yayınevi bile, düşen okuyucu kitlesi ve reklam gelirinin sonucu olarak piyasa değerinin 4,7 milyar sterlinden 800 milyon sterline düştüğünü açıkladı.
Medya yatırım şirketi GroupM'ye göre, Silikon vadisinin teknoloji devlerine karşı verilen mücadelede İngiltere'deki toplam dergi reklam pazarı, 844 milyon sterlinden (2014) 378 milyon sterline (tahmini 2027) kadar düşecek. Tahminlere göre Google (Facebook ve Instagram dahil) 2025 yılına kadar İngiltere'deki dijital reklam gelirlerinde 20 milyar sterlinden fazla artış sağlayacak.
İNGİLİZ YAYINCILAR HENÜZ HAVLU ATMADI
İngiliz yayıncılar olumsuz duruma rağmen henüz havlu atmadı. Birçok yayın şirketi yılların verdiği itibara dayanarak marka çeşitlendirme stratejisine gidiyor. Artık Good Housekeeping okuyucularının dörtte üçü dergiye abone olmuş durumda ve marka sponsorları arasında DFS (mobilya şirketi) ve Carpetright (zemin kaplama şirketi) gibi kurumlar yer alıyor. Elle dergisi aralık ayında Paris'te ilk otelini açarken, Country Living gelirinin %42'sini marka iş birliklerinden elde ediyor. Buna çiftçiler arasındaki yalnızlığa odaklanan Farmer Wants a Wife adlı televizyon dizisinden elde edilen bir lisans anlaşması dahil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.