Bitkilerim bir türlü büyümüyor diyorsanız bunlara dikkat edin

Bitkilerim bir türlü büyümüyor diyorsanız bunlara dikkat edin

Bitkilerime özenle bakıyorum bir türlü büyümüyor, uzun süre canlı kalmasını istiyorum diyorsanız yapmanız gerekenler belli. Bitki bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik. İşte detaylar…

Bitki bakmayı seviyorsanız, daha uzun ve sağlıklı yaşamaları alan oluşturmalısınız. Bunun yanı sıra doğru bakımı uygulamalısınız. Bitkilerime özenle bakıyorum bir türlü büyümüyor, uzun süre canlı kalmasını istiyorum diyorsanız yapmanız gerekenler belli. Bitki bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik. İşte, evde çiçek bakımının ipuçları...

ruveyda1.jpg

Doğru sulama: Bitkinin ihtiyacına göre sulama yapılmalıdır. Toprağın yüzeyi kurudukça sulama yapmak yerine, parmakla toprağın birkaç santimetre derinliğine inerek nem seviyesini kontrol etmek daha doğru olacaktı. Bitki sulama süresi türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Kontrollü ve düzenli sulama yapılmadığı taktirde bitkinin çürümesi kaçınılmazdır. O sebepten dolayı sulama süresine dikkat edilmelidir.

Işık ve Sıcaklık: Bitkinin türüne göre uygun miktarda ışık ve sıcaklık sağlanmalıdır. Her bitkinin farklı gereksinimleri vardır, bu nedenle uygun koşulları sağlamak önemlidir. Işığın miktarı da önemlidir. Bitkinin büyümesi adına yapmış olduğunuz eylem çiçeğin solmamasına sebep olabilir. Çünkü bazı bitkiler doğrudan gün ışığını sevmezler. Bitkinizin yapısına göre evinizde ışığın doğru olduğu noktaya yerleştirin.

ruveyda3.jpg

Toprak Seçimi: Bitkinin büyümesi için türüne uygun olarak toprak seçimi yapmak oldukça önemlidir. Besin açısından zengin bir toprak seçimi yapılmalıdır. Çiçeğinizin türüne göre özel topraklar kullanmak gerekli olabilir.

Gübreleme: Bitkilere düzenli aralıklarla uygun bitki besinleri vermek, sağlıklı büyümelerini ve çiçek açmalarını destekler. Bunun için çiçeklerinize uygun ve düzenli şeklide gübreleme yapmak oldukça önemlidir. Gübreleme işlemi de diğer aşamalarda olduğu gibi çiçeğin türüne göre değişiklik göstermektedir. Çiçekler ilkbahar ve yaz aylarında büyüyüp çözündüğü için gübreleme yapmak gerekir. Bu işlemi de yaklaşık olarak 3 kez yapabilirsiniz.

Budama ve Bakım: Solmuş yaprakları düzenli olarak kesmek, bitkinin enerjisini yeni büyüme ve çiçek açması için kullanmasına yardımcı olur. Ayrıca yaprakları toparlamak ve bitkiyi temizlemek de önemlidir. Bitkinize uygun budama şeklini ögrenerek işlemi yapabilirsiniz. Kurumuş yaprakları temizleyerek bitkinizin hava almasını sağlayabilirsiniz.

ruveyda4.jpg

Yer seçimi: Bitkinize eve bulunduğu ortamı sevene kadar zaman verin ve en iyi ışığı alabileceğine emin olduğunuz ortamı bulduğunuz dakikadan itibaren yeri ile fazla oynamayın. Çünkü çiçekler yer değişikliğini pek sevmezler. Yerini değiştirdiğiniz taktirde, solabilir çürüyebilir, büyümesi durabilir.

Nem seviyesi: Bitkinin doğru ortamda olup olmadığını anlamanız için nem seviyesini değerlendirin. Kaktüs gibi bitkiler sıcak bölgeleri sevdiği için soğuk ortamlarda bulunmasından kaçının. Aksi taktirde çiçeğin büyümesi durabilir. Bitki alırken evinizin nem seviyesine uygun seçim yapabilirsiniz.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.