Bisiklete yol açın
Bisikletçi Mustafa Yetiş Başkent’e yakışır şekilde şehir merkezinde bisiklet yolları yapılmasını ve Ego otobüslerine bisiklet taşıma aparatları takılmasını istedi.
Ankara Bisiklet Gönül Beraberliği Derneği Başkanı ve aynı zamanda Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Yetiş Başkent’te bisiklet yollarının durumunu ve bisikletin sağlığa yararlarını gazetemize değerlendirdi. Şehir içerisinde ve özellikle turistik bölgelerde mutlaka bisiklet yolunun olması gerektiğini belirten Yetiş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda destek istedi. Yetiş, bisikletin özellikle kalp sağlığına en yararlı sporlardan biri olduğunu belirtti.
HER PAZAR GÜVENPARK'TA TOPLANIYORUZ
Dernek olarak her pazar günü Güvenpark’ta toplanarak Başkent’in belirli yerlerine bisikletle gittiklerini söyleyen Yetiş, “Çok farklı bir hava koşulu ya da durum oluşmazsa her Pazar Güvenpark’ta buluşuyoruz. Orayı belirlememizin sebebi de farkındalık oluşturmak. Ankara’da bisiklete gönül vermiş ve onu yaşamına sokmuş kişiler var ve hayli fazlalar. Bizde şehrin bazen içerisinde bazen uzağında geziler düzenliyoruz. Eymir Gölü, Kurtboğazı Barajı, Zir Vadisi bunlardan bazıları. Ayrıca şehrin tarihi yerleri olan Ulus, Kızılay, Atatürk Bulvarı’nda rotamızda yer alıyor. 5 kişi de geliyor 100 kişi de sayımız her hafta değişiyor” dedi.
ŞEHİR İÇERİSİNE BİSİKLET YOLU LAZIM
Başkent’in şehir merkezinde bisiklet yolları olması gerektiğini belirten Yetiş, “Ana arter yollarda İstanbul Yolu, Eskişehir Yolu gibi yerlerde çok sıkıntı çekmiyoruz. Güvenlik şeridi bisiklet yolu gibi kullanılıyor. Ama şehir merkezinde durum böyle değil. Kanuna göre bisiklette bir araçtır ve yolun sağ şeridini kullanır. Fakat sürücüler bunu bilmediği için bize tepki gösteriyor. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yol istiyoruz. Maliyet düşük ekstra işleme gerek duyulmayan yollar hem şehrin turizmine hem de gelişmişliğine büyük katkıda bulunacaktır. Çünkü bisikletine binip dünyayı gezenler var, ülkeyi gezenler var. Onların durakların biri neden Ankara olmasın” diye konuştu.
EGO OTOBÜSLERİNDE VE TRENLERDE BİSİKLET TAŞIMAK İSTİYORUZ
Toplu taşıma araçlarına bisikletleriyle binmek istediklerini belirten Yetiş, “Metro, Ankaray, Başkentray’a bisikletle binebiliyoruz. Sadece mesai başlangıç bitiş saatlerinde giremiyoruz o da tüm dünyada uygulanan bir kural. Fakat biz Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Yüksek Hızlı Trenlere bisikletle binemiyoruz. Bu dünyada farklı. Bakın İstanbul’u gezen birisi bisikletine binip Ankara’da gezisine devam edebilir. Bu konuda çok girişimlerimiz oldu katlanabilir bisiklet alınacak dendi. Fakat katlanır bisiklet zaten normalde de taşınabiliyor onun bir anlamı yok. Bir de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Ego otobüslerinin tamamının önüne bisiklet taşıma aparatlarını koymalarını istiyoruz. İnsanlar şehir içerisinde bisikletle ulaşımını sağlayabilmeli” şeklinde konuştu.
KALP SAĞLIĞINA BÜYÜK FAYDASI VAR
Bisiklet kullanmanın en başta insan sağlığına büyük faydası olduğuna dikkat çeken Yetiş şu ifadelere yer verdi:
“Bisiklet kullanımı denge işi olduğundan kasılarak bütün vücudun çalışmasını sağlar. Kollarınızla kasıldığınızda kol, omuz kaslarınız çalışır. Ayrıca öne doğru eğildiğinizde bel kaslarınız kuvvetlenir. Ve tabi en çok bacak kaslarınız çalışarak adeta vücudu bir makineye çevirir. Burada önemli noktalarda biri de kalp kaslarıdır. Bisiklet sürdüğünüz esnada uzun süre boyunca kalbiniz normalde daha fazla çalışarak güçlenir. Bu da sizi pek çok yaşayacağınız ani duruma karşı güçlü tutar.
Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.