Bilirkişi raporu çıktı: Yıkılma sebebi usulsüzlükler zinciri
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, Kahramanmaraş depreminde yıkılan ve 36 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu hazırladı. Rapora göre, birçok usulsüz işlemin yıkıma sebep verdiği ortaya çıktı.
İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 6 Şubat depremlerinde yıkılan yapılardan biri olan ve 36 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanına dair bilirkişi raporunu düzenlediğini basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu. İMO Ankara Şube açıklamasında “Taşıyıcı sisteme yapılan müdahaleler Apartman Yönetimi tarafından şikâyet edilmesine rağmen dikkate alınmamıştır” dedi.
RAPOR İHMALİ GÖZÖNÜNE KOYDU
İMO Ankara şubesi yaptığı açıklamada, “Şubemize 13.04.2023 tarihinde Nurgül Göksu’nun avukatı Uğur Biricik tarafından iletilen bir dilekçe ile bilirkişilik talebinde bulunuldu. Talep konusu Kahramanmaraş Oniki Şubat Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ve 6 Şubat’ın ilk saatlerinde yaşanan 7,8 şiddetindeki depremde yıkılan Ezgi Apartmanı ile ilgilidir. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi açısından bu dosyanın incelenmesine karar verilmesi aşamasında ülkemizde yaşanan birçok olaya benzerliği ve yapılan birçok hatayla örnek olabileceği düşünülerek kabul edilmiştir” denilerek rapordaki tespitler sıralandı:
"Bu bina İmar Barışından faydalanmış olup faydalandığı dönemde dahi gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmamıştır. Taşıyıcı sisteme yapılan müdahaleler Apartman Yönetimi tarafından şikâyet edilmesine rağmen dikkate alınmamıştır. Binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahalede bulunulmuştur. 3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre esaslı tamir ve tadilat kapsamına giren birçok uygulama için herhangi bir tadilat ruhsatı alınmamıştır.”
YAPILAN MÜDEHALELER SONU HAZIRLADI
Açıklamanın devamında “Bu aşamada olay yerinde inceleme yapan bilirkişilerin tespitleri, depremden önce Belediye ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılan şikâyetleri ile Ezgi Apartmanı’nın altında yer alan pastanenin iç mekân videoları incelendiğinde aşağıda listeli olan ve ‘Tadilat Ruhsatına’ ihtiyaç duyulan birçok müdahalenin yapıldığı görülmektedir. Yapının taşıyıcı sistemine müdahale (Kolon kesme, Kirişe müdahale, Döşemeye müdahale, Kapıcı dairesini dükkâna katma, Ara duvarları kaldırma, İlave yük getirecek eklemeler (duvar vs.)” denilerek; Ezgi Apartmanı özelinde değerlendirilmesi gerekirse altındaki işletmenin ihtiyaçlarına göre bir revizyon yapılması gerekiyorsa Deprem Yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilecek ‘Performans Analizi’ ile birlikte yapılması istenilen revizyonların yapının davranışını nasıl etkileyeceği gözlenecek ve gerekli ise güçlendirme seçenekleri ile birlikte bu revizyonlar yapılabilecekti” denildi.
Öte yandan zamanında yapılmayan Performans Analizleri binanın yıkımının gerçekleşmesinin ardından yapıldığının altını çizen yetkililer “Söz konusu deprem yönetmeliği ile yeni yapılacak binaların tasarımı ve mevcutta bulunan binaların değerlendirilmesi için kullanılabilirken, depremde yıkılmış bir binanın deprem performansı için kullanılamaz” ifadelerine yer verdiler.
Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.