Bilim insanları duyurdu: Sıcaklık nedeniyle tahliyeler gündeme gelebilir

Bilim insanları duyurdu: Sıcaklık nedeniyle tahliyeler gündeme gelebilir

1850 yılından beri yapılan ölçümlere göre geçtiğimiz temmuz ayı son 125 bin yılın en sıcak ayıydı. Bilim insanları iklim değişikliği krizinde acil önlemler alınmaması durumunda, gezegenin pek çok yerinin tahliye edilmesi gerekeceğini söylüyor.

1850 yılından beri yapılan ölçümlere göre geçtiğimiz temmuz ayı son 125 bin yılın en sıcak ayıydı. Bilim insanları iklim değişikliği krizinde acil önlemler alınmaması durumunda, gezegenin pek çok yerinin tahliye edilmesi gerekeceğini söylüyor. Avrupa Kopernik İklim Değişikliği Servisi ve Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan ortak açıklamada, temmuz ayının ilk üç haftasının bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık seviyelerini içerdiği doğrulandı. Bu durum iklim krizinin her geçen gün daha da derinleştiğini ve yakın gelecekte uygarlık tarihinde kaydedilen en yüksek sıcaklıklarla karşılaşabileceğimiz anlamına geliyor.

İKLİM KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Avrupa Kopernik İklim Değişikliği Servisi ve Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayımlanan ortak bildiride, Temmuz ayının ilk üç haftalık diliminin bugüne kadar ölçülen en sıcak üç haftalık dönem olduğu belirtildi. Küresel sıcaklık artışının ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seren bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini açıkça gözler önüne seriyor.

SON 125 BİN YILIN EN SICAK AYI

Bildiride ayrıca temmuz ayının insanlık tarihinin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiliyordu. Ağustos ayının gelmesiyle geçtiğimiz temmuz ayının son 125 bin yılın en sıcak ayı olduğu doğrulandı. Sıcak hava dalgaları, buzulların erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi küresel çaplı olumsuz etkenler, iklim değişikliğinin acil eylem gerektiren bir kriz olduğunu tüm dünyaya bir kez daha hatırlatıyor.

ara.jpg

ART ARDA ETKİLİ KARARLAR ALINMALI

Dünya Meteoroloji Örgütü, Dünya genelinde iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelim için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve gelecekte karşılaşılabilecek daha kötü sonuçları önlemek için küresel iş birliği ve art arda alınacak etkili kararların gerekliliğine işaret ediyor.

3-002.jpg

GÜNEY AMERİKA’DA SICAKLIK REKORLARI

Son birkaç haftada Güney Amerika'nın çeşitli bölgelerinde ardı ardına yaşanan olağan dışı sıcak hava olayları, atmosferi kavurucu sıcaklarla doldurdu. Bu haftanın başlarında meydana gelen son sıcak periyot, Şili'de yeni bir ağustos sıcaklık rekorunun kırılmasına sebep oldu. Ülkenin güney kesimlerinde termometreler 37°C'nin üstüne çıktı. 1 Ağustos'ta ortalama en yüksek sıcaklık değeri 14°C olan Buenos Aires'te ise sıcaklıklar 30°C'yi aşarak mevsim ortalamalarının iki katına çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.