Bilim İnsanları Açıkladı: Akıllı Saatler Parkinson'u Tespit Edebilir
İngiltere'de yapılan yeni DRI araştırması, akıllı saatlerin Parkinson hastalığını ayırt edici semptomlar ortaya çıkmadan yedi yıl öncesine kadar tanımlayabildiğini ve klinik bir teşhis yapılabileceğini ortaya koyuyor.
İngiltere'de yapılan yeni DRI araştırması, akıllı saatlerin Parkinson hastalığını ayırt edici semptomlar ortaya çıkmadan yedi yıl öncesine kadar tanımlayabildiğini ve klinik bir teşhis yapılabileceğini ortaya koyuyor.
PARKİNSON AKILLI SAATLER İLE TEŞHİS EDİLEBİLECEK
Yeni çalışmada bilim insanları, akıllı saatler tarafından 7 günlük bir süre boyunca toplanan ve katılımcıların hareket hızlarını ölçen verileri analiz ettiler. Daha sonra Parkinson hastalığına yakalanacak olanları yapay zeka (AI) kullanarak doğru bir şekilde tahmin edebileceklerini keşfettiler.
Araştırmacılar, bunun Parkinson hastalığı için mevcut yöntemlerin izin verdiğinden çok daha erken bir aşamada bozukluğun tespit edilmesini sağlayacak yeni bir tarama aracı olarak kullanılabileceğini söylüyor. Çalışma, Cardiff Üniversitesi'ndeki Birleşik Krallık DRI ve Nörobilim ve Ruh Sağlığı İnovasyon Enstitüsü'ndeki (NMHII) bilim adamları tarafından yönetildi .
Parkinson, beynin substantia nigra olarak bilinen bir bölgesinde yer alan ve dopaminerjik nöronlar olarak adlandırılan beyindeki hücreleri etkiler. Titreme, katılık (sertlik) ve hareketlerde yavaşlama gibi motor semptomlara neden olur. Parkinson'un bu ayırt edici semptomları ortaya çıkmaya başladığında ve klinik bir teşhis konulabildiğinde, substantia nigra'daki hücrelerin yarısından fazlası çoktan ölmüş olacaktır.
BU YÖNTEM UCUZ, GÜVENİLİR VE KOLAY ERİŞİLEBİLİR
Hastalık beyinde büyük hasara yol açmadan müdahale edilebilmesi için değişiklikleri erken tespit edecek ucuz, güvenilir ve kolay erişilebilir yöntemlere ihtiyaç vardır.
Araştırmacılar, 2013-2016'da 7 günlük bir süre boyunca medikal sınıf bir akıllı saat takan 103.712 UK Biobank katılımcısından toplanan verileri analiz ettiler. Cihazlar, ortalama ivmeyi, yani hareket hızını, bir hafta boyunca sürekli olarak ölçtüler.
Halihazırda Parkinson hastalığı teşhisi konmuş bir katılımcı alt kümesinden alınan verileri, akıllı saat verilerinin toplanmasından yedi yıl sonrasına kadar teşhis alan başka bir grupla karşılaştırdılar. Bu gruplar aynı zamanda yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı insanlarla karşılaştırıldı.
Araştırmacılar, AI kullanarak, daha sonra Parkinson hastalığına yakalanacak katılımcıları akıllı saat verilerinden belirlemenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu katılımcılar, çalışmadaki sağlıklı kontrollerden ayırt edilebilmekle kalmadı, aynı zamanda araştırmacılar bunu AI'nın daha sonra genel popülasyonda Parkinson geliştirecek olan bireyleri belirlemek için kullanılabileceğini gösterecek şekilde genişletti. Bunun, birisinin Parkinson hastalığına yakalanıp yakalanmayacağını tahmin etmede diğer risk faktörlerinden veya hastalığın diğer bilinen erken belirtilerinden daha doğru olduğunu bulmuşlardır. Model ayrıca teşhise kadar geçen süreyi de tahmin edebildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.