Bilgisayar mühendisliği öğrencisi İlge Ünaldı: Stajda dahi asgari ücretin üstünde kazanıyoruz

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi İlge Ünaldı: Stajda dahi asgari ücretin üstünde kazanıyoruz

Bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi Osman İlge Ünaldı, “Yüksek gelir hedefleyen öğrenciler bölümümüzü gönül rahatlığıyla tercih edebilir. Stajda dahi haftanın iki günü çalışıp asgari ücretin üstünde para kazanıyoruz” dedi.

YKS tercih döneminin başlamasıyla beraber özel röportajlara devam ediyoruz. 27 Temmuz – 08 Ağustos tarihleri arasında yapılacak tercih maratonunda, öğrenciler sınav sonucuna göre en iyi tercihi yapabilmek için uzmanlarla görüşmeye devam ediyor. Özellikle sınavda yüzde 5’lik dilime giren öğrencilerin aklında aynı soru var. Tıp mı? Mühendislik mi? Her dönemin cazip bölümlerinden birisi olan tıp eğitimi, yüksek gelir beklentisi ve toplum içindeki saygınlığıyla öne çıkıyor. Bunun yanında bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi son 10 yıla damga vuran bölümler doktorluk mesleğini tahtından edebilir.

‘Tıp mı yoksa mühendislik mi’ ikilemine bir cevap bulabilmek için TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi Osman İlge Ünaldı ile konuştuk. Ato Congresium’da yapılan tercih fuarında, üniversite adayları tarafından sorulan soruları büyük bir sabırla cevaplayan Ünaldı, bölümün tüm detaylarını gazetemize anlattı.

basliksiz-1-003.jpg

“STAJDA ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA KAZANIYORSUNUZ”

Yüksek gelir beklentisine sahip üniversite adaylarının bilgisayar bölümünü gönül rahatlığıyla seçebileceğini söyleyen Ünaldı, “Bilgisayar mühendisliği bölümünde okuduğunuzda çok cazip staj imkanlarıyla karşılaşıyorsunuz. TOBB’da Her yıl 75 günü aşkın gün staj yapıyoruz, yaklaşık üç ay. Dört yıl okuyoruz, neredeyse 1 yıl staj yapıyoruz. Diğer üniversitelerin staj ortalamasının çok üstünde bir sayı bu. Stajın son günlerinde şirkette kendimizi çalışan gibi hissediyoruz.

Yarı zamanlı çalışma teklifleri oluyor. Haftanın iki günü çalışıp asgari ücretin üstünde para kazanıyorsunuz. Tercih edecek öğrenciler iyi bir gelir beklentisi içinde olabilir. Kendim yarı zamanlı çalışıp aldığım ücretlerden bunu görebiliyorum. Hayat stresli bunu kabul etmek lazım. Gelecek kaygısı insanı korkutuyor. Tercih yapacak öğrencilere imkanlar dahilinde sevdikleri bir iş ile meşgul olmalarını tavsiye ederim. İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa çok kazansanız da bazı şeyler sizi tatmin etmeyecektir. ” diye konuştu.

ara2-002.jpg

‘TIP MI MÜHENDİSLİK Mİ’ SORUNSALI

Her dönemin yıldızı olan tıp fakültesi ile son dönemde büyük bir yükselişe geçen bilgisayar mühendisliği bölümü arasında kıyaslamalarda bulunan Ünaldı, kendi okuduğu alanın daha avantajlı olduğunu düşünenler arasında. Tıp fakültesi eğitiminin 6 yıl okumakla bitmediğini ve öğrencinin meslek hayatına girmek için farklı detaylar ile uğraşması gerektiğini ifade eden Ünaldı, “Tıp fakültesinde okumanın daha garanti olduğunu düşünenler var. Bence bizim bölümümüz daha cazip. Tıpta altı yıl okuyorsunuz. Para kazanmaya altıncı yılda başlıyorsunuz.

Şu an pratisyen hekim ne kadar kazanıyordur mesela? İyi kazanıyordur değil mi? Özel sektördeki bilgisayar mühendisleri daha iyi kazanıyor işte. Mühendislerde Türkiye’deki ekonomik şartlardan dolayı yurt dışına çıkma eğilimi oluyor. Yerli firmaların iyi yetişmiş çalışanı kaybetmemesi için ne yapması lazım? Dışarıdakine benzer ücretlere çıkması lazım ve çıkıyorlar. Bizim sektörü gelir anlamında cazip kılan bu. 6 yıl büyük emek verdikten sonra hala detaylar ile uğraşacağıma, TUS sınavına hazırlanacağıma, daha ikinci senemde yarı zamanlı çalışarak iyi bir gelir elde ederim. Bu bana daha mantıklı geliyor. Hele zaten başarılı bir bilgisayar mühendisinin rakibi yok. Başarılı bir kalp cerrahı iyi kazanır, tamam. Peki başarılı olmuş bilgisayar mühendisleri, Elon Musk ve Bill Gates kaç para kazanıyor şu an? Doktorların onlar ile rekabet edebilmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

ara310.jpg

OKUMASI ZOR, GELİRİ YÜKSEK

Bilgisayar mühendisliği bölümünün yükselişte olduğunu ve sıralama bakımından tepelerde yer aldığını söyleyen Ünaldı, “Bölümün ve sektörün geleceğinin gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Şahsen bu bölüm için diplomanın koşul şart olmasına inanmıyorum. Piyasada diplomasız iyi seviyede bilgisayar mühendisleri var. Sektöre girdiğinde kodlama bilen bir insan bizim işimizi az çok yapabiliyor. Tabii şunu da atlamamak lazım.

4 senenizi fakültede geçirdiğinizde kendinize epey şey katıyorsunuz. Öğrendiğimiz bazı derslerdeki teknik bilgilerin getirdiği avantajlar oluyor. Bilgisayar mühendisliği bölümünü okumak zor, TOBB ETÜ’de okumak daha da zor. Normalde 8 dönemde bölümü tamamlarsınız. Bizim okulda öyle değil. Hocalarımız iyi yerlere varabilmemiz için bizi biraz zorluyorlar. Yoğun bir eğitimden geçiyoruz. 80 kişi başlıyoruz, 60 kişi mezun oluyor. Bir yandan iyi oluyor, mezunlar okula büyük prestij kazandırıyor. TOBB ETÜ’yü iş hayatında iyi temsil ediyorlar. Baktığımızda 20 küsür kişi de mezun olamıyor. Şöyle anlatayım, tampon bölgeler oluşuyor bölümde. 2012 girişli bir öğrenci ile bile ders aldığımı hatırlıyorum. Bu gerçekten uzun bir süre fakat bu zorluk seviyesinin ödülünü alıyorsunuz” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum