BİK’E istihdam teşekkürü
Basın İlan Kurumu’nun İşkur ve KOSGEB ile işbirliği içerisinde hayata geçirdiği “eğitim ve istihdam programı” sayesinde çok sayıda İletişim Fakültesi mezunu hayalindeki gazetecilik mesleğine giriş yaptı. Yeni meslektaşlarımız BİK’e teşekkür etti.
Ülkemizde ulusal ve yerel düzeyde yayın yapan medya kuruluşlarında yeteri kadar iletişim mezunu istihdam edilmiyor. Basın sektöründe iletişim mezunu dışında fikir işçisinin de çalışabiliyor olması istihdam konusunda iletişim mezunlarını biraz daha zorluyor. Bu nedenle iletişim fakültesini bitiren pek çok kişi mezun olduğu bölümle ilgili iş bulmakta büyük sıkıntı yaşıyor. İletişimcilerin çığlığını duymak ve sektördeki istihdamı artırmak için ilgili devlet kurumları çalışmalarını sürdürüyor.
YENİ NESİL GAZETECİLER
Sektördeki istihdam soruna merhem olabilmek için Basın İlan Kurumu (BİK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve KOSGEB tarafından yeni nesil gazeteci yetiştirmek ve var olan istihdam sorununa çare olabilmek amacıyla geçtiğimiz aylarda "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı" düzenlendi. Programdan başarıyla mezun olan iletişimcilere basın sektöründe istihdam olanağı sağlandı. Proje meyvelerini vermeye başladı. Başta Ankara olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Samsun ve Bursa'da bu projeden faydalanan onlarca iletişim fakültesi mezunu, çok çalışmayı hayal ettikleri basın sektöründe şimdi ter döküyor.
BAŞKENT'TE 14 İSTİHDAM
"Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı"nın Başkent ayağı büyük önem arz ediyor. Programa katılan 25 kişiden 14'üne Ankara'daki farklı yerel gazetelerde ve ulusal basın kuruluşlarında istihdam sağlandı. Beypazarı'nda da 3 kişilik istihdam talebi olmasına rağmen Ankara merkeze uzak olduğu için kursiyerler tarafından tercih edilmiyor. Basın İlan Kurumu Ankara Şube Müdürlüğünün bu konudaki gayretleri takdirle karşılanıyor.
İŞ BULMAKTAN ÜMİTLERİNİ KESMİŞLERDİ
BİK Ankara Şube Müdürü Yezdan Uğurlu proje ve projenin sonuçlarıyla ilgili gazetemize bilgi verdi. Projeyle birlikte basın sektöründe iş bulmaktan ümidini kesmiş 14 kişinin istihdam edildiğini belirten Uğurlu, "İletişim fakültesinden mezun olup da uzun zamandır iş bulamayan gençleri topluma kazandırdık. Gazeteler de gerçekten bu işi yapabilecek kaliteli elemanlar kazandı. Ümidini kesmiş kişilere bu proje yeni bir ümit oldu" dedi.
UĞURLU: İŞİ EHLİNE VERİN
İletişim fakültesi mezunlarının istihdamı konusunda gazete patronlarına büyük bir iş düştüğünü kaydeden Uğurlu, "Gazete patronların iletişim fakültesinden mezun olan kişileri çalıştırsalar, kadrolarında onlara yer verseler basında büyük bir güç olur. Artık işi ehline vermek gerekiyor. Çünkü arkadaşlarımızın görev yapmaya başladıklarından sonra Ankara'daki yerel basının daha da güçlendiğini gördük. Şuanda daha iyi habercilik yapılmaya başlandı. Bu başarı istihdamın başarısıdır" diye konuştu.
YENİ İSTİHDAM PROJESİ YOLDA
Bu projenin devam etmesi için Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca'nın yeni bir talimat verdiğini açıklayan Uğurlu, "Genel müdürümüz bu istihdamı görünce projenin devamını istedi. Bu talimat ile iletişim fakültesi mezunlarının istihdamı konusunda yakın zamanda yeni bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı. Projeden faydalanıp basın sektöründe çalışmaya başlayan iletişim fakültesi mezunları duygu ve düşünceleri ile ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.
HAYATIMI BU PROGRAM DEĞİŞTİRDİ
Emrah Özcan, 2014 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduktan basın sektöründeki istihdam sorunundan dolayı bir hayli iş bulamadığını anlatarak, "3 yıl işsiz gezdim. Geçici işlerde çalıştım. Bu sürede çok yıpranmıştım. Bu programdan haberim oldu. Hemen şansımı denemek için başvurdum ve kabul edildim. Sektörün en iyilerinden eğitimler aldık. Bu eğitimlerin ardından istihdam edildim. Mezun olduğum bölümle ilgili olan bir kuruluşta çalışmaktan çok memnunum. Eğer bu proje olmasaydı geçici işlerde hayatımızı sürdürecektik" dedi.
ÜMİDİMİ TAM KAYBETMEK ÜZEREYKEN...
Programdan faydalanan Gökhan Can ise Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden 2015 yılında mezun olduğunu söyledi. 2 yıldır basın sektörü içinde iş aradığını ancak bir türlü bulamadığını aktaran Can, "Basın sektöründe iş bulamadığım için geçici işlerde çalışıyordum. Artık ümitsizliğe kapılmıştım. İçim el vermese de başka alanlara yönelip devamlı bir işte çalışmak istiyordum. Çünkü başka bir çarem kalmamıştı. Bu projeyi duyunca kursa gittim. Kurs biter bitmez bir gazetede çalışmaya başladım. Projeden çok memnunum. Bu projenin devamı gelmesi gerekiyor. Basın sektörüne daha fazla iletişim mezunu alınması lazım " diye konuştu.
İLK HEYECANIMIZI BU PROJEYLE YAŞADIK
Nafize Durmaz da "Hepimizin de bildiği gibi maalesef ülkemizde çoğu meslek alanında istihdam sıkıntısı yaşanmakta. Bu proje bizim gibi gençlere umut oldu. Biz eğitimli işsizler olarak koşa koşa katıldık programa. Programdan başarılı olanlarımız istihdam edildi. Mesleki anlamda ilk heyecanımızı yaşadık. Benim için gerçekten çok güzel bir fırsat ve muhteşem bir deneyim. Bu projenin devamı mutlaka gelmeli ve daha fazla iletişim fakültesi mezununa istihdam olanağı sağlanmalı" şeklinde konuştu.
BİZE ÇOK ŞEY KAZANDIRDI
Projeden faydalanan Esra Sarı, "Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 9 ay gibi bir süre işsiz kaldım. Bu zaman zarfından iş bulamadığım için psikolojik olarak çok kötüydüm. Bu kursla birlikte hayatım değişti. Sektördeki önemli kişilerle tanışma ve onlardan ders alma imkanımız oldu. Şimdi yerel bir gazete çalışıyorum. Ben bu projenin içinde yer almaktan çok mutluyum. Bize çok şeyler kattı. Bu projenin devamının gelmesini çok istiyorum. BİK Ankara Şube Müdürümüz Yezdan Uğurlu'ya da çok teşekkür ederim bizi bu projeye dahil ettikleri için" ifadelerini kullandı.
BİK’E TEŞEKÜR EDİYORUM
2014 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olan bu projeye kadar meslekte dikiş tutturamayan Tolga Alca da şunları söyledi: "Basın İlan Kurumu (BİK) biz iletişimcilere çok iyi bir fırsat sundu. Alanında rüştünü ispat etmiş kişilerden eğitim aldık. Eğitimlerden başarılı olanlar BİK'in desteği ile basın sektöründe istihdam edilmeye başlandı. BİK'in desteği ile Ankara'daki yerel bir gazeteye başladım. BİK'in desteği ile işe başlamamızın ön önemli getirilerinden birisi bizim özlük haklarımızın uygulanması oldu. Biliyoruz ki basın sektöründe kayıt dışı istihdam da çok fazla yaygın. BİK'in böyle desteğini de gördük. Bu projeye kadar birçok yere girdim çıktım; ama özlük haklarımız ve maaşlarımız konusunda sıkıntılar yaşadığım için işsiz kaldım. İstihdam sağlayan bu projenin devamını istiyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum"
BAŞKENT’TE İSTİHDAM YÜZDE 13 ARTTI
Ankara’nın 9 yerel gazetesi bulunuyor ve her birinde minimum 12 çalışan var. BİK’in projesi ile Ankara’da 14 İletişim mezunu iş sahibi oldu; böylelikle Başkent gazetelerinde yüzde 13 istihdam artışı sağlandı.
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.