Bıçağa dair merak ettiğiniz her şeyi ustası anlattı

Bıçağa dair merak ettiğiniz her şeyi ustası anlattı

Bıçak çelikten mi yapılır, körelmeyen bıçak var mı? Paslanmaz bıçak türleri? En iyi bıçak türü? Kaliteli bıçak nereden anlaşılır? Av bıçağı nerede yaptırılır? El işi bıçak fiyatları... Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Bıçak çelikten mi yapılır, körelmeyen bıçak var mı? Paslanmaz bıçak türleri? En iyi bıçak türü? Kaliteli bıçak nereden anlaşılır? Av bıçağı nerede yaptırılır? El işi bıçak fiyatları... Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Ulus Sobacılar Çarşısında yıllardır bıçak üreten İlker Sağol, bıçağın D2 adı verilen çelikten yapılması halinde, çiviyi dahi keseceğini ve ağzının körelmeyeceğini söyledi.

a5bf08f3-d91f-43d2-9c7f-9518f59f5419.jpgKROM EVLADİYELİKTİR

Krom çeliklerden imal edilen av bıçaklarının evladiyelik olduğunu söyleyen Sağol, “Suda ya da çamurda kalsa dahi paslanmaz. Bakımı dahi yoktur. Bıçak D2 denilen çelikten yapılırsa daha sert olur. Ağaç, kemik vs. gibi şeyler ağzını köreltemez. Ben test ederken çiviyi kesiyorum ağzı dahi körelmiyor” dedi. Sayfa 16’da

Ulus’ta müşteriye özel bıçak üretimi yapan İlker Sağol, kendi sanatsal gravürlerini av bıçaklarının üzerine işliyor.

Bıçakların kalitesinin kullanılan malzemeye göre değiştiğini belirten Sağol, krom çelikten yapılan bıçakların çiviyi dahi kestiğini belirtiyor.

Sağol, “Krom çelikten yaptığım bıçaklar evladiyeliktir. Suda ya da çamurda kalsa dahi paslanmaz. . Ben test ederken çiviyi kesiyorum ağzı dahi körelmiyor” dedi.

SANATSAL GRAVÜRLER İŞLİYOR

Bıçakların üzerine sanatsal gravürler işleyen bıçak ustası İlker Sağol gazetemize konuştu.

Yaklaşık 10 yıldır bıçakçılık yapan ve 3 yıldır özel av bıçağı imalatı yapan Sağol, özel sipariş alarak bıçakların üzerine sanatsal gravürler işliyor.

El emeği göz nuru bıçak üreten Sağol, aynı zamanda bir milli sporcu. 

e6870579-b896-41be-9feb-28bb1e9be565.jpgBİRÇOK MESLEĞİ BİRLEŞTİRDİ

Yaşantısında birçok meslek dalında çalışmış olan ve geçmişte çalıştığı meslekleri bıçak sanatında toplayan Sağol, mesleğe başlama hikayesini şöyle anlattı, “Geçmiş dönemlerde 10 yıla yakın grafikerlik yaptım. Grafikerliğin bıçakçılık mesleğime büyük katkısı oldu. Bıçakların üzerine işlediğim gravürlerin tasarımları bana ait. Aynı zamanda tornacıyım. Çelik ile alakam da buradan gelmektedir. Babam da marangoz olduğu için ahşaba olan ilgimde babamın mesleğinden gelmektedir. Aynı zamanda kayınpederim de bıçakçılık yapmakta olduğu için sektöre yabancı biri değilim.”

“MÜŞTERİYE ÖZEL ÜRÜN İMAL EDİYORUZ”

Bıçakların kalitesinin kullanılan malzemeye göre değiştiğini belirten Sağol, “Av bıçaklarının kaliteli olması lazım. Doğadaki avcıyı yarı yolda bırakmaması gerekli. Bıçakların kırılmaması, eğilip bükülmemesi lazım. Bunun içinde kaliteli çelik kullanmak gereklidir. Biz müşterinin isteğine göre bıçak imal ediyoruz. Hangi amaçla kullanacağına göre tavsiyelerde bulunuyoruz.

YILAN AĞACININ KİLOSU 35 EURO

Bıçakların saplarında ise kök ceviz, zeytin ağacı gibi ahşaplar kullanan Sağol, en sağlam ağacın abanoz ağacı olduğunu fakat işlemesinin zor olduğunu söyledi.

Türkiye’de en çok ceviz ağacı rağbet gördüğünü söyleyen Sağol, ceviz ağacın ise zeytin ağacına göre çok yumuşak olduğunu ifade etti.

Bazı müşterilerin Afrika’dan gelen yılan ağacını tercih ettiğini söyleyen Sağol, bu ağacın kilosunun ise 35 Euro olduğuna dikkat çekti.

300 LİRADAN BAŞLIYOR

Av bıçaklarında fiyatı işçiliğin belirlediğini, kullanılan malzemenin büyüklüğünün de fiyatı etkilediğini dile getiren Sağol, “Kaba taslak bir fiyat çıkaracak olsak; üzerinde gravür varsa en az 100 lira, sırt deseni varsa 50 lira eklenir. Pirinç ve krom eklemeler varsa fiyata yansır. Kullanılan malzemenin ve ahşabın çeşidine göre de fiyat artışı gerçekleşir. Sade bir av bıçağı ise 300 liradan başlıyor” şeklinde konuştu.

ea15201c-6a6e-4ee5-a053-9d9b5f7b2e60-001.jpgÇİVİYİ DAHİ KESİYOR

Krom çeliklerden imal edilen av bıçaklarının evladiyelik olduğunu söyleyen Sağol, “Krom çelikten yapılan bıçaklar evladiyeliktir. Suda ya da çamurda kalsa dahi paslanmaz. Bakımı dahi yoktur. Bıçak D2 denilen çelikten yapılırsa daha sert olur ama bakımları yapılmazsa çabuk paslanır. Ağaç, kemik vs. gibi şeyler ağzını köreltemez. Ben test ederken çiviyi kesiyorum ağzı dahi körelmiyor” dedi.

ALMAN ÇELİĞİ KULLANILIYOR

Bıçak çeliklerinin ise Almanya’dan geldiğini belirten Sağol, “Çelikleri ülkemizden almak için birkaç girişimde bulundum. Ereğli demir-çelik fabrikasını aradım. Bu çeliklerden neden yapmadıklarını sordum ve yapabileceklerini söylediler. En az 60 ton kota olacağını söylediklerinde ise bizim bunu karşılayacak gücümüz olmadığını söyledim. Devlet bu konuda biraz destek verse kaliteli bıçak krom çeliğimiz üretilse, yurt dışındakilere ihtiyacımız kalmaz. Demir-çelik fabrikalarımız dünyada çok ünlüdür. Bunu bıçak çeliğine de kullanabilirsek, ithal çelik kullanmamış oluruz. 1 metreye 2 metre bir tabakaya 8 bin lira para veriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum