Beypazarı'nda 411 yıllık tarih ziyaretçilerini bekliyor

Beypazarı'nda 411 yıllık tarih ziyaretçilerini bekliyor

Beypazarı’nda yer alan Suluhan Nasuh Paşa Hanı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tarihi dokusunu ve mimarisini günümüzde de koruyan 411 yıllık han, her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Osmanlı eserlerinin inci gibi dizildiği Beypazarı, tarih boyunca tüccarların gelip alışveriş yaptığı önemli merkezlerden biri oldu. Tarih kokan ilçede, 1613 yılında Sadrazam Nasuh Paşa tarafından yaptırılan, Osmanlı'nın mimarisini yansıtan Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı, İpek Yolu güzergâhında seyahat eden kervanlar için önemli bir durak. Günümüzde de tarihi dokusunu koruyan, mimarisi ile dikkat çeken Suluhan, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

1.jpg

TARİHİ OSMANLI DÖNEMİNE KADAR UZANIYOR

Ülkemizde keşfedilmeye değer birçok gezi adresinden biri olan Beypazarı, tarihi dokusu ve ev sahipliği yaptığı yapıları ile her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Her köşesinde başka bir güzellik barındıran ilçenin, en değerli hazinelerinden biri de 1613 yılında Osmanlı sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından yaptırılan, Nasuh Paşa Hanı olarak da bilinen Suluhan. Tarih kokan yapı gezip, görenleri geçmişte yolculuğa çıkarırken, görkemli kubbeleri ve sütunlarıyla mest ediyor. Sadece mimarisi ile değil, aynı zamanda tarihi önemi ile de öne çıkan Hanın tarihi, Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. O dönemde bölgenin ticaret merkezi olarak kullanılan Han tarihe ışık tutuyor. Bu sebeple Beypazarı'na gelen turistler, Suluhan'ı ziyaret etmeden, tarihi yapıyı görmeden dönmüyor.

3-001.jpg

KERVANLARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İstanbul’da Nasuh Paşa Vakfı’na ait 17 Mart 1613 tarihli vakfiyeden anlaşıldığı üzere, 2 katlı büyük han içerisinde; 26 oda, 1 mescit ve kervan hanı, 54 dükkân ve bir pazar bulunuyor. Ayrıca hanın ortasından geçen bir akarsu yer alıyor. Suluhan olarak da bilinen tarihi yapı, ticari faaliyetlere ev sahipliği yapmakla kalmamış, aynı zamanda Hanın içinde yer alan odalar, İstanbul-Ankara güzergâhını kat eden kervanlar için önemli bir konaklama noktası olarak kullanıldı.

4.jpg

TARİHİ ATMOSFER SUNUYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında restorasyon ihalesine çıkarılan hanın, ihalesini kazanan ilk firma işi tamamlamazken, 2005 yılında da ihale ‘yap-işlet-devret’ modeliyle ikinci bir firmanın yapımına verildi.

Tarihi dokusunu kaybetmeden, yap işlet devret modeliyle restore edilen Suluhan Kervansarayı ziyaretçilerini ağırlıyor. Günümüzde dükkân ve kafeteryaları bünyesinde bulunduran yapı, hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Ziyaretçiler, Han’ın içerinde Beypazarı’na özgü havucun suyunu içerken, tarihi atmosferi soluyor.

5.jpg

SULUHAN NASUH PAŞA HANI NEREDE?

Beypazarı'nda yer alan tarihi han, adını verdiği mevkide bulunuyor. Zafer Mahallesi'nde bulunan hanın bulunduğu bölgeye de 'Suluhan' deniliyor. Yapı, güneyindeki Suluhan Sokağını ile kuzeyindeki Demirciler Sokağı, doğuda giriş cephesi önünde, küçük bir meydanla birbirine bağlayan Yüksek Kaldırım Sokağıyla çevrelenmiştir.

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.