Beypazarı Kurusu ilçeye gelen turisterin vazgeçilmezi oldu

Beypazarı Kurusu ilçeye gelen turisterin vazgeçilmezi oldu

Çayın yanında atıştırmalık olarak tüketilen, lezzetinin öyküsü tüm ülkeye yayılan Beypazarı Kurusu, ilçeye ziyarete gelen turistlerin vazgeçilmezi oluyor.

Başkentin şirin ilçesi Beypazarı, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile olduğu kadar, kendine has lezzetleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu lezzetlerden biri de adı tüm ülkeye yayılan coğrafi işaret tescilli Beypazarı Kurusu. Çayın yanında atıştırmalık olarak tüketilen kuru, özenle pişirilerek tezgâhlardaki yerini alıyor. Çıtır çıtır dokusuyla damakları şenlendiren Beypazarı Kurusu, ilçeyi ziyarete gelen vatandaşların vazgeçilmezi oluyor.

1-003.jpg

ÜNÜ YURT DIŞINA YAYILDI

Beypazarı Kurusu üretiminde çalışan Cumali Dereli, “Beypazarı kurusu yılar önce mahalle fırınlarında geleneksel yöntemler ile pişirilirken, ilçede turizmin gelişmesiyle ticari olarak üretimi yapılmaya başlandı. Yerli ve yabancı turistlerin bayılarak yediği kuruyu evlerine götürmesiyle birlikte, ünü yurt içinde kalmayıp yurt dışına yayıldı. Ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmesinden dolayı bizler de talebi karşılayabilmek için üretimlerimizi her geçen yıl çoğalttık. Bu yıl Beypazarı Kurusunun kilosunu çeşidine göre 120 TL ila 180 TL arasında satışa sunuyoruz” dedi.

3-001.jpg

MÜŞTERİNİN TERCİHİ “SADE KURU”

Yıllar içerisinde alışılmış tadın dışına çıkılarak, çörek otlu ve çikolatalısını yaptıklarını dile getiren Dereli, satışa sundukları çeşitlerin kısa zamanda benimsendiğini belirtti. İlk günden beri yapılan sade ve büyük boy kesim kuruların vazgeçilmez olduğunu söyleyen Dereli, “Her damak zevkine hitap ettiği için çeşitlerin içinde en çok tercih edileni sade olan. Sade kuru, tazeliği ve hafifliğiyle yerli ve yabancı müşterilerimizin vazgeçilmezi haline geldi. O nedenle de sade kuru, raflarımızın en hızlı tükenen çeşididir. Yaklaşık 1 yıl kadar bozulmadan durulabiliyor. Bu sebeple de yabancı turistler kilolarla alıyor” şeklinde konuştu.

2-001.jpg

BEYPAZARI KURUSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Dereli, tadına doyulmayan lezzetin yapımı için gerekli malzemeleri şu şekilde sıraladı:

100 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

1,5 bardak ılık süt

2 tatlı kaşığı kuru maya

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı tarçın

4,5 bardak un

Yarım çay kaşığı mahlep

4-001.jpg

USTASINDAN BEYPAZARI KURUSU TARİFİ

Dereli, fırına yaklaşırken nefis tereyağı kokusunu metrelerce uzaktan aldığınız coğrafi işaret tescil belgeli Beypazarı Kurusu’nun yapılışını şu cümlelerle anlattı:

“Beypazarı kurusunu hazırlarken ilk etapta; un, toz şeker, tuz, kabartma tozu ve mahlebi bir kapın içerisinde karıştırıyoruz. Ardından karıştırdığımız malzemeler güzelce yoğuruyoruz. Yoğurma aşaması malzemelerin karışması noktasında oldukça önemli bir detay. Daha sonra yoğurduğumuz hamurun içerisine tereyağını ekleyerek, yoğurma işlemine devam edin. Hamurun içerisine yumurta sarısını boşaltıyoruz. Bir süre doğurduktan sonra içerisine sirkemizi ilave ediyoruz. Ardından istediğimiz kıvama gelene kadar yoğuruyoruz”

5.jpg

“20 DAKİKA KADAR PİŞİRİYORUZ”

Dereli, “Hazır hale getirdiğimiz hamurdan bir parça alarak, uzun olacak şekilde avucumuzun içerisinde yuvarlıyoruz. Güzelce minik parçalar halinde kesme işlemini gerçekleştiriyoruz. Ardından hazırlamış olduğumuz hamurları yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsilerine diziyoruz. Mayası gelen kuruları yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz. Böylelikle çayların yanında tüketeceğiniz, efsane atıştırmalıklardan biri olan Beypazarı Kurumuzu hazırlamış oluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.