Beyaz bastondan beyaz klavyeye
Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği 2002 yılından beri sürdürdüğü mesleki eğitim projeleri ile birçok engelliye iş kapısı açıyor.
1989 yılında bir grup engelli arkadaşın bir araya gelerek Başkent’te kurmuş olduğu Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için mücadele veren bir kuruluş. Derneğin İhtiyaca binaen kurulduğu ifade ediliyor. Engellilere bağımsız hareket kabiliyeti kazandırmayı ve onların eğitim, spor, sağlık, sosyal hayata uyum, mesleki eğitim alanlarında toplumla iç içe olmalarını amaç edinmiş bir dernek. 1989 yılında kurulmuş ve 2002’de hızla büyümüş bir dernek.
Şu anda 15 ilde şubesi olan derneğin 81 ilden aktif üyeleri bulunuyor.Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Genel Başkanı Mehmet Yüksel, dernekle tanışma hikayesini şu sözlerle anlattı: “Bu camiada 2001 yılında tanıştım. Buradaki arkadaşların fedakar ve güzel çalışmalarını görünce ben de bu caminin bir ferdi oldum. Daha sonra 2004-2009 yılları arası bu dernekte genel kurulda görev aldım. 2009 yılında genel başkan oldum ve hala bu görevimi sürdürmekteyim”.
Diğer derneklerden farklı olarak tamamen gönüllülük ilkesi ile çalıştıklarını dile getiren Yüksel, “Gönüllü olarak bu çalışmaları yürütüyorum. Bizde profesyonel bir yöneticilik anlayışı yok. Zaten bizi diğer derneklerden ayıran en büyük özelliklerimizden bir tanesi de bu. Gönüllü olduğumuz gibi engelli arkadaşlarımıza yaptığımız tüm hizmetler de ücretsiz olarak veriliyor” dedi.
3 BİN KİŞİYE MESLEKİ EĞİTİM
İŞKUR ile ortak olarak geliştirdikleri proje kapsamında görme engellilere mesleki eğitim verdiklerini aktaran Mehmet Yüksel bu alanda ciddi şekilde çalıştıklarını belirtti. Yüksel, “2009 yılında başlatılan ve hala devam eden Görme Engelliler Mesleki Eğitim Projesi ( GEMEP) dahilinde meslek edindirme eğitimleri veriyoruz. Biz burada ilk etapta bilgisayar operatörlüğü eğitiminden başladık. Şu anda web tasarımı ve bilgisayar bakım-onarım noktasına gelmiş durumdayız” şeklinde konuştu.
Mesleki eğitim verdikleri kişilerin istihdamına da büyük önem verdiklerini dile getiren Yüksel, “2002’den bu güne kadar verdiğimiz eğitimler sonucunda 3 bine yakın mezun verdik. Bu 3 bin mezun içerisinden de yüzde 30’u istihdam olanağına kavuştu” ifadelerini kullandı.
ENGELLİLERE ÖZEL DERGİ
Ankara Maltepe’deki Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği genel merkezinde bir Eğitim-Kültür Merkezi bulunuyor. Burada görme engellilere yönelik kütüphane, ses kayıt stüdyosu ve bilgisayar eğitim teknoloji odası yer alıyor.
Burada engellilerin eğitimi ve sosyal hayata katılımı için birçok çalışma yürüttüklerini belirten dernek başkanı Mehmet Yüksel, görme engelliler için sesli olarak çıkardıkları dergiden bahsetti. Yüksel, “33-34 sayfalık bir mürekkep baskıyı düşünün.
Önce bunun mürekkepli baskısını yapıyoruz. Daha sonra stüdyomuzda bunun seslendirmesini yapıyoruz. Bu şekilde oluşturduğumuz kayıtları düzenleyip Altın Kalemler Dergisi olarak 81 ildeki engelli kardeşlerimize ücretsiz olarak gönderiyoruz. Engellileri ilgilendirecek eğitim, sağlık, spor, şiir, makale gibi içeriklerin olduğu bir sesli dergi. Aylık olarak yayınladığımız Altın Kalemler Dergisi sesli olarak yayınlanmakta ve yurdun her bir bucağına ücretsiz olarak gitmekte” şeklinde aktardı.
İLK İSTEDİKLERİ İŞ OLUYOR
Günümüzde engellilerin sorunlarını değerlendiren Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Genel Başkanı Mehmet Yüksel, “Bize gelen engellinin ilk istediği şey bir iş sahibi olmak. Engelli istihdamı alanında büyük gelişmeler yaşansa da tamamen çözülebilmiş değil” dedi.
Engelli vatandaşlar için istihdamın dışında ulaşım alanında yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Yüksel, “İstihdamın dışında en büyük sorunlardan başında erişilebilirlik ve ulaşım geliyor. Engeliler açısından eğitim ve istihdamı istedikleri kadar ileriye taşısınlar erişim ve ulaşılabilirlik noktasındaki ihtiyaçlar tam anlamıyla yerine getirilemezse o zaman büyük sıkıntılar meydana geliyor. Yani siz engellilerin ulaşımını kolay hale getireceksiniz ki o kişi okuluna, işine gidebilsin. Kaldırımları, sokakları engellilerin yürüyebileceği, hareket edebileceği noktaya getirin ki engelliler sosyal hayata katılabilsin” şeklinde konuştu.
MESLEKİ EĞİTİMİ ÖNEMSİYORUZ
Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için faaliyette bulunan Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği en çok önem verdikleri konuyu meslek eğitim olarak işaret ediyor. Dernek başkanı Mehmet Yüksel, “Bizim en çok önemsediğimiz ve üzerine vurgu yaptığımız nokta mesleki eğitim. Biz 2002 yılında GEMEP’e başlarken beyaz baston bizim elimiz, kolumuz, her şeyimiz dedik. Beyaz bastondan beyaz klavyeye geçiş sloganı ile GEMEP ile mesleki eğitim üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Engellilerin mesleki eğitim alabilmeleri için türlü projelere ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Yüksel, “Bu çalışmaları İŞKUR’un destekleriyle yürütüyoruz. Derneğimiz bu projelere ev sahipliği yapıyor. Bu çalışmaları yürütmeye daha farklı meslekler üzerinden sürdürüyoruz. Bunu seçilen illerin potansiyellerine göre değerlendirerek belirliyoruz. Bu şekilde istihdamlarının sağlanmasını da düşünmüş oluyoruz” dedi.
HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.