Beslenmede 10 ALTIN KURAL
Habervaktim'e konuşan Diyetisyen Pınar Pehlivan, sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekerek, sağlık için şu 10 altın kurala mutlaka uyulması gerektiğini söyledi:
Sağlıklı yaşamak için uzmanlar, vatandaşları bir kez daha uyardı. Habervaktim'e konuşan Diyetisyen Pınar Pehlivan, sağlıklı beslenmede anahtar kelimenin "denge" olduğunu belirtti. "Vücudunuza tek bir besin ya da besin öğesine yüklenmek doğru değildir" diyen Pehlivan, toplumumuzun önemli bir kısmının yetersiz ve dengesiz beslendiğine dikkat çekti.
BU 10 ALTIN KURALI GÖRMEZDEN GELMEYİN
Ülkemizde her 3 kişiden birinin fazla kilolu olduğunu belirten Pehlivan sağlıklı ve dengeli beslenmek için şu 10 altın kuralı sıraladı:
1- SABAH KAHVALTISINI İHMAL ETMEYİN: Uyandıktan sonra ilk yarım saat içerisinde yapılan kahvaltı metabolizma hızınızı %30 artırır. Bu da güne daha enerjik ve pozitif başlamanızı sağlar. Gün içerisinde daha fazla kalori yakarsınız.
2 -ÖĞÜN ATLAMAYIN: Atlanan her bir öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve daha fazla yemek tüketimine neden olur. Vücuda fazladan alınan kaloriler bize fazla kilo olarak yansır.
3 -GÜNDE 2-2,5 LİTRE SU İÇİN: İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilmektedir. Vücudun yenilenmesi, vücuttan zehirli atıkların atılması , vücut ısısının dengelenmesi… için su elzemdir.
4 -ÖĞÜNLERİNİZ ÇEŞİTLİ OLSUN: Beslenmenizi renklendirin. Her gün gün içerisinde süt ve süt ürünlerini, ekmek ve tahıl grubunu, meyve ve sebze grubunu, et –balık - kuru baklagil gruplarından dengeli bir şekilde tüketin.
5 -MEYVE VE SEBZE TÜKETİN: Bol su, vitamin, mineral içerir ve az kalorilidirler. Tabaklarda kapladıkları alanlar fazla olmasına karşın enerji içerikleri azdır. Meyve ve sebze tüketiminde dikkat edilecek bir nokta mevsiminde olmasıdır.
6 -DOYMUŞ YAĞLARI VE ŞEKERİ AZALTIN : Katı yağlardan uzak durun, bitkisel sıvı yağları tercih edin. Etlerinizi görünen yağlardan temizleyin ekstra yağ eklemeyin. Yemeklerinizi kızartma yerine haşlama veya fırında pişirmeyi tercih edin.
7 -DAHA AZ TUZ TÜKETİN: Fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Yetişkin bir bireyin günlük tuz tüketimi 1 tatlı kaşığını aşmamalıdır. Besinlerde bulunan doğal tuz bireylerin günlük ihtiyacını karşılamaktadır.
8 -TAM TAHILLI YİYECEKLER TÜKETİN : Tam tahıllı ekmek, kepekli makarna , esmer pirinç, bulgur tüketimi yapılmalıdır. Vitamin , mineral ve lif içerikleri fazla tok tutuculardır.
9 -DAHA FAZLA BALIK TÜKETİN : Haftada en az 2 porsiyon balık tüketmeye özen gösterin. Balıkta vücudumuz için son derece gerekli ve faydalı olan omega-3 cinsi yağ asidi içerir. Bunun yanı sıra çok iyi bir protein ve fosfor kaynağıdır.
10 -DAHA HAREKETLİ OLUN : Hayatınızın her alanında hareketli olmaya özen gösterin. Küçük detaylarla büyük farklılıklar yaratın. İş yerinde asansör kullanmayın ya da her gün indiğiniz duraktan bir önceki durakta inin yürüyüşler yapın.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.