Berberler odası ucuza karşı savaş açtı

Berberler odası ucuza karşı savaş açtı

Ankara Berberler Odası Başkanı Sezayi Kara, bazı berberlerin çok düşük fiyat tarifeleriyle haksız rekabet ortamı oluşturduklarını belirterek, ‘El emeğimizi ucuza satmayacağız’’ dedi.

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini yaklaşık 3 ay önce devralan Sezayi Kara, yaptıkları çalışmalarla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çiçeği burnundaki Başkan  Kara, göreve geldikleri kısa süre içerisinde birçok soruna çözüm bulduklarını aktardı. 

YAZILAR SÖKÜLMEYE BAŞLADI

Başkan Sezayi Kara, berberlerin sorunlarını aktarmak ve bu sorunlara çözüm bulabilmek için Başkent'teki yöneticilere bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ankara Valisi Ercan Topaca ile yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi veren Başkan  Kara, "Geçtiğimiz günlerde Ankara Valimizi ziyaret ettik ve Vali Bey'e berberlerle ilgili 7-8 maddelik bir program götürdük, acilen çözülmesi gereken sorunlarımızı ilettik. Vali Bey, ilk önce bazı berberlerin camında yazılı olan ve haksız rekabet oluşturan fiyat tarifelerinin kaldırılması için Ankara Ticaret İl Müdürlüğü vasıtası ile Çankaya, Mamak ve Altındağ belediyelerimize ilgili yazıyı gönderdi. Bununla birlikte odamızın denetim ekipleri ve zabıtalar ile birlikte camlardaki yazıları sökmeye başladık" dedi. 

ÖNCE UYARI SONRA CEZA

Camlardaki sökülen yazıyı tekrar takan berberlere uyarılarda bulunan Başkan Kara, "Tabii ki biz söküyoruz belki birileri tekrar asmak zorunda kalıyor. İlk önce cezai işlem uygulamadık. Bir kez oda başkanı olarak sökmelerini rica ediyorum; ama ikinci kez geldiğimde cezai işlemle karşı karşıya kalacaklarını söylüyorum" diye konuştu.

FİYATTA DEĞİL HİZMETTE YARIŞIN

Başkent'teki 3 bin berberin yaklaşık 60 tanesinin camında fiyat yazdığını belirten Başkan Kara, "Bu durum 2940 meslektaşımızı rahatsız ediyor. Biz bu haksız rekabeti ortadan kaldırmak fiyatta değil de hizmette yarışmanın yollarını arıyoruz. Bundan sonraki gerekli işlemleri de sürdüreceğiz. Bu cama yazı yazanlar bitene kadar artık çalışan bir başkanla karşı karşıya kaldıklarını söylemek istiyorum. Bunu bitirmek lazım bitirmek için de elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

YARISINDAN FAZLASINA MÜDAHALE EDİLDİ

Cama yazı fiyat tarifesi yazdıkları tespit edilen 60 berberin şimdiye kadar yarısından fazlasına müdahale edildiğini belirten Başkan Kara, "Zabıta ile 5'er kişilik denetleme ekiplerimiz koordineli bir şekilde çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

TIRAŞ TARİFESİ ENFLASYONA ENDEKSLENECEK 

Oda olarak belirledikleri fiyat tarifesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Kara, "1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf fiyat tarifelerimiz var. 3. sınıf da saç kesimi 25 TL, 2. sınıf 30 TL, 1. sınıf ise 35 TL. Buna saç sakal dahil. 4 senedir tarifemiz çıkmamıştı göreve gelmemiz ile tarifemizi çıkardık. Artık Ankara genelinde taban uygulamasına geçeceğiz. Bu tarifeyi 20 liradan başlatacağız. Seneye tarife çıkarmayacağız. Bundan sonra her yıl tıraş ücretinde artışa gideceğim. Her yıl enflasyon oranında artış yaptığım zaman da meslektaşım şunu anlayacak '1 Ocak'tan itibaren tıraşlara zam yapmamız lazım' diyecek. Biz el emeğine önem vereceğiz. El emeğimizi ucuza satmayacağız" dedi. 

ÇALIŞMA SAATLERİNE DÜZENLEME...

Çalışma saatleriyle ilgili de düzenlemeye gideceklerini kaydeden Başkan Kara, "Çalışma saatlerimiz ile ilgili önerimizi de Sayın Valimize bildirdik. Çalışma saatlerimiz çok sıkıntılıydı. Bizim önerimiz çalışma saatlerinin sabah saat 8, akşam 22 olması. Hafta sonu ise sadece cumartesi günü sabah saat 8 akşam 23 olarak düzenlenmesi. Pazar günü zaten kapalıyız. Valimiz bununla ilgili de çalışma yapacaklarının  sözünü verdi.  

BERBERLERE TOKİ'DEN EV...

TOKİ ile aralarında bir protokol imzaladıklarını da açıklayan Başkan Kara, şunları söyledi: "TOKİ ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde dükkan sahibi üyelerimizin ve kalfalarımızı konut edindirme projemizi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Konut sahibi olmak isteyen üyelerimiz bir dilekçe ile 15 Nisan 2018 tarihine kadar Oda'mıza müracaatlarını yaparak işlemleri başlatılacaktır. TOKİ'nin ilk etapta Ankara Kuzey Kent bölgesinde konutların satışa sunulduğu bundan sonraki zamanlarsa ise Ankara'nın her bölgesinde yapılan konutlardan yararlanılacağı belirtilmiştir."   

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.