Belgesele konu olan 700 Ankara beyaz güvercini: En büyüğü 24 yaşında
35 yıldır hobi olarak Ankara beyaz güvercini besleyen İlhami Fidanboy, “Ankara’da oyun kuşunun merkezi burasıdır. 700 kuşum var. En büyüğü kızımla yaşıt; 24 yaşında. Belgesele konu oldular” dedi.
Ankara Efsane Güvercin Sevenler Derneği başkanlığı yapan ve dededen geldiğini söylediği güvercin sevdasında 35 yıldır sadece Ankara beyaz güvercini besleyen İlhami Fidanboy, beslediği 700 güvercin içerisinde en büyüğünün 24 yaşında olduğunu belirterek; güvercinlerinin Almanya’daki bir televizyon kanalında yayınlanan belgesele konu olduğunu söyledi. Türkiye’de kuşçuluğun profesyonel ve farklı bir şekilde gerçekleştiren tek şehrin Ankara olduğunu sözlerine ekleyen Fidanboy, “Eskiden güvercin besleyen insanlara çok iyi gözle bakmazlardı. Fakat artık bu kuş sevdasının içinde kamu ve özel sektördeki birçok meslekten birçok kuş besleyen tanıdık isimler var. Hatta bir kısmı babadan dededen kuşçudur” dedi.
500 METRELİK ALAN; EN BÜYÜĞÜ 24 YAŞINDA
İlhami Fidanboy, güvercin sevgisi ve belgesele konu olan Ankara beyaz güvercinleri(kendi deyimiyle oyuncu kuşlarını) şu şekilde anlattı: “Kuşçuluk bizde dededen gelmedir. Çocukluğum Ankara Kalesi’nde geçti. 12 yıldır Sincan’dayım. Güven Çarşısı’nda dikiş nakış makinesi tamiri yaparken hobi amaçlı yapıyordum. Son 15 yıldır kurduğumuz dernekle birlikte profesyonel olarak uğraşıyorum. Hobim 3-5 metrelik bir kümesken şimdi 500 metrelik bir alanda 2’ye 2 kümesler, dükkanın içindeki salmalar ve uçma alanlarıyla farklılık göstererek; bu işi daha profesyonel seviyeye getirdik. Kuş çok ama bunlar özeldir. Bunlar dünyada da markadır. Ankara’da oyun kuşunun merkezi burasıdır. 700 kuşum var. En büyüğü kızımla yaşıt; 24 yaşında. Belgesele konu oldular. Almanya’da bir kanaldan belgesel için röportaj yaptık. Ankara’da araştırdılar, birçok yerde belgesel çekimi yapacaklardı. Çok fazla kişinin yanına gitmişler ama en son bizde karar kıldılar. Şu anda dünyada 176 ülkede belgeselimiz yayınlanıyor.”
ÜST DÜZEY KUŞ SEVDALILARI VAR
“Türkiye’de bu işi profesyonelleştiren bu işlere biraz daha farklılık gösteren yer Ankara’dır” diyerek sözlerine devam eden Fidanboy, güvercin sevgisinin yaygınlığı hakkında şu bilgileri verdi: “Eskiden güvercin besleyen insanlara çok iyi gözle bakmazlardı. Fakat artık bu kuş sevdasının içinde kamu ve özel sektördeki birçok meslekten birçok kuş besleyen tanıdık isimler var. Hatta bir kısmı babadan dededen kuşçudur. Yani baktığınızda yüksek eğitimler almış, kültürlü birçok kişiyi ben sayabilirim.”
KUŞ BEYİNLİ DEMEK KUŞA HAKARETTİR
Dernek olarak Ankara Kahramankazan’daki Amatem’de psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin tedavisinde kullanılmak üzere güvercin yolladıklarını belirten Fidanboy, “Çünkü kuşlar insanın bütün insanın stresini, yorgunluğunu, kafa dalgınlığını ve hatta hayatında yaşayacağın en büyük zorluğu bir 10 dakika kuşlarla vakit geçirdiğinde atarsın. Ayrıca güvercin dünyanın en akıllı hayvanıdır. İnsanlar kuş beyinli olarak lanse ettiklerinde aslında kendilerine hakaret ettiklerinin farkında değil. Örneğin eskiden posta güvercinleri vardı. Hiçbir radar GPS, GPRS sistemi olmadan bir kuş bin bin 200 kilometre yolu kendi başına bulabiliyor. Bir memleketten başka memlekete gittiğinde ya da bir sokaktan öteki sokağa geçtiğinde yolu bulamayacak insanlar var. Ama kuş öyle değil, hava akımıyla bin kilometre boyunca uçarak yuvasına dönüyor. Yani kuş beyinli demek kuşa hakaret olur” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.