Belediye başkan adaylarına tavsiyeler

Belediye başkan adaylarına tavsiyeler

İletişim Uzmanı ve Eğitmeni Özgür Yılmaz, belediye başkan adaylarının sahada daha etkili olmasını sağlayacak altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Gazetemize konuşan Yılmaz, adayların söylemlerinden giyecekleri elbiseye kadar pek çok tavsiye verdi.

İletişim Uzmanı ve Eğitmeni Özgür Yılmaz, gazetemiz aracılığıyla belediye başkan adaylarına altın değerinde tavsiyelerde bulundu. 

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere haftalar kala seçim meydanları ve söylemler hararetlenmeye başladı.

Merak edilen konulardan birisi ise seçimde adayların nasıl bir iletişim yöntemi benimseyeceği ve nasıl bir üslup takınacağı konusu.

Adaylara belki de seçimi kazandıracak ya da kaybettirecek o iletişim tüyolarını İletişim Uzmanı ve Eğitmeni Özgür Yılmaz’la konuştuk.  

DONANIMLI ADAY BİRKAÇ ADIM ÖNDE BAŞLIYOR

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde partilerin adayları hemen hemen netleşti. Peki adaylarda ne gibi özellikler bulunması gerekir?

Bir belediye başkan ya da muhtar adayında bulunması gereken ön önemli özellik eğitim. Elbette eğitimle sadece diplomayı kastetmiyorum. Babamın güzel bir sözü var: “Eğitim insana düşünebilmeyi öğretiyorsa eğitimdir.” Gerçekten kendini yetiştirmiş, belediye başkanının ne yaptığını ya da ne yapması gerektiğini bilen ve o donanımlara sahip olanların bir ya da birkaç adım önde olduğunu düşünüyorum. 

NEFES EĞİTİMİ ŞART

Aynı zamanda bir spikersiniz. Sesi doğru kullanma konusunda da eğitimler veriyorsunuz? Adaylar konuşma becerisi konusunda yeterli mi?

Bu soruya yeterli cevabını veremiyorum maalesef. Zira adayların genel profiline baktığımızda birçoğunun konuşma ya da nefes eğitimi almadığını görüyoruz. Hata bazılarını izliyoruz televizyonlarda. Kürsüde halka hitap ederken bayılanlar, kalp krizi geçirenler, kıpkırmızı kesinler, soğuk ter atanlar… Elbette bunların temel sebebi topluluk karşısında konuşma korkusu. Bu korkuyu yenmek de elbette eğitimle mümkün olabiliyor. Zaten konuşma korkusu olanlara önce bu korkuyu yenmek konusunda terapiler uygulanıyor. Ardından da konuşma eğitimi veriliyor. Türkçeyi doğru kullanma, doğru nefes, metin yorumlama; vurgu, tonlama ve son olarak da topluluk önünde konuşma konularında eğitimler veriyoruz. Adayların bu eğitimleri almasının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Üstelik bu beceriyi sadece siyaset alanında değil her alanda kullanıyoruz. Bırakın iş hayatını iyi konuşan bir anne ya da baba ön kötü ihtimalle iyi konuşan bir evlat yetiştirecektir.

GÜLÜMSEMENİZİ EKSİK ETMEYİN

Peki konuşma sahada başarılı olmak için yeterli mi ? 

Elbette hayır. Konuşma, ikna ya da telkin başarımızın sadece yüzde otuzlarını kapsıyor. Konuşma dışında beden dilinin iyi kullanılması, siyasi iletişim stratejilerinin doğru kullanılması da çok önemli. Örneğin bazı adayları takip ediyorum. Neredeyse bütün fotoğraf ve görüntülerde yüzü gülmeyen profiller. Sanki birileri bunlara gittiğin her yerde cenaze varmış gibi davran demiş. Elbette hüzünlü olunması gereken yerde “kahkaha atın” tavsiyesinde bulunmuyorum. Ancak yerine göre gülümseme sihrini doğru kullanmamamız gerektiğini düşünüyorum. Ne demişler “tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” 

RAKİBİ SUÇLAMAK YERİNE PROJELERİNİ ANLATIN

''Tatlı dil demişken yine adaylarda sık gördüğüm bir iletişim yanlışını dile getirmek istiyorum. Birçok aday göreve geldiğinde yapacağı yenilikleri, hayata geçireceği projeleri anlatmak yerine geçmişte görev yapan adayları eleştirmeyi hatta bazen onları suçlamayı tercih ediyor. Bunun doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Zira bazı adayların suçladığı eski adayların yine aynı siyasi partiden olması da çabası. Seçmen o zaman şunu söylüyor: “Senin partinden seçilen adam iyi işler yapmadıysa ve sen onu suçluyorsan aynı partinin aday gösterdiği sana nasıl güvenelim?” O nedenle adayların bu tuzağa düşmemesi gerekiyor''

Sosyal medya da artık günümüzün yadsınamaz bir iletişim aracı. Bunu doğru kullanabiliyor muyuz ? 

''Adaylar açısından değerlendirildiğinde büyük oranda doğru ve etkili kullanıldığını söyleyebilirim. Ancak bazı adaylarda abartılı görüntülerin “sırf dostlar bizi pazarda görsün” anlayışıyla çekildiği izlenimi uyanıyor bende. Elbette artık bunları vatandaş da görüyor. Altı çizilmesi gereken bir konu da bilgi teknolojilerinin bu kadar ilerlediği bir süreçte vatandaşın da artık çok daha farkında ve bilinçli olmasıdır. O nedenle sözlü ya da sözsüz mesajlarımızı aktarırken bunları göz önünde bulundurmamız bizi rakiplerimizden bir adım öne taşıyacaktır. Bir de telefon iletişiminin doğru sağlanması çok önemli. Adaylar bu süreçte vatandaşın tebrik ya da tavsiye telefonlarını çok fazla alacaktır. Bu telefonların açılması ya da bu aramalara geri dönülmesi adayın vatandaşta yaratacağı imaj açısından son derece önemli. Seçmen telefonunu açmayan ya da geri dönmeyen adayı ilgisiz bulacağından ve hatta “bu şimdi böyleyse seçildikten sonra bizi hiç görmez “ diyebileceğinden seçmenin gözünde eksi puan alınması söz konusu olabilmektedir. 

ADAYLAR NASIL KIYAFET TERCİH ETMELİ?

İmajı oluşturan önemli ögelerden birisi de kıyafet tercihleri. Bu konuda ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz ?

İmajın önemli bir kısmını oluşturan ilk izlenimin, ardından da anlaşılacağı gibi ilk 7-8 saniyede oluştuğu ortaya konulmuştur. Genelde ilk saniyelerde ortamına göre “merhaba” deriz ya da hiç konuşmayız. Hal böyle olunca da ilk dikkati çeken şey kılık kıyafetimiz olur. Gerçekten de ‘insanlar kıyafetleriyle karşılanır, kişilikleriyle uğurlanır.’ O nedenle kıyafetlerimizin içinde bulunduğumuz ortama uygun olması son derece önemlidir. Örneğin bir büyükelçilik resepsiyonuna sıradan bir kıyafetle gitmemiz nasıl olumlu algılanmazsa, tarlada ekin eken bir tarım işçisini ziyaret eden adayın salon kostümüyle orada bulunması da o kadar sevimsiz durur. Bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Erkek adayların takım elbise tercihlerinde lacivert, füme, siyah gibi otoriteyi ve gücü temsil eden renkleri tercih etmesi gerekir. Kahverengi olumsuz bir renk olduğundan artık tercih edilmemektedir. Erkeklerin en çok sorduğu sorulardan birisi de çorap rengi tercihi. Çorabı öncelikle ayakkabı daha sonra pantolon rengine yakın renkte tercih etmemiz uygun olacaktır. 

Bayan adaylarda renk tercihleri daha fazla olabilir ancak yine resmi ve yarı resmi ortamlarda klasik giyinmeleri, altta dar olmayan etek ya da kumaş pantolonla, üstte bir ceketi tercih etmeleri daha uygun olacaktır. Klasik giyen bayan adayda yüksek topuklu ayakkabılar da şık bir görüntü oluşturmaz. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.