Behice Boran kimdir, neden vatandaşlıktan çıkarıldı?

Behice Boran kimdir, neden vatandaşlıktan çıkarıldı?

Behice Boran kimdir, politikaya nasıl atıldı, neden 15 yıl hapse mahkum edildi ve vatandaşlıktan çıkartıldı, hangi dönem yaşadı, kurduğu cemiyet ve partisi niçin kapatıldı, Türkiye İşçi Partisi’ndeki görevi neydi?

Behice Boran, 1910 yılında Bursa’da doğdu, ortaöğrenimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde, yükseköğrenimini ise Amerika’da tamamladı. Ülkeye döndüğünde sosyoloji öğretmenliği yaptı. 1939 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Sosyoloji Bölümü’ne doçent olarak atandı. 1948 yılında kürsülerin kaldırılması nedeniyle öğretim üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı. 1950 yılında kurucusu ve başkanı olduğu Barışseverler Cemiyeti, Menderes hükümetinin Kore'ye asker göndermesini kınayan bir bildiri yayımlayınca 15 ay haρis cezası aldı. Kurduğu cemiyet kapatıldı.

Siyasi hayatıyla Behice Boran kimdir, politikaya nasıl atıldı, neden 15 yıl hapse mahkum edildi ve neden vatandaşlıktan çıkarıldı, hangi dönem yaşadı, kurduğu cemiyet ve partisi niçin kapatıldı, Türkiye İşçi Partisi’ndeki görevi neydi?  

İŞÇİ PARTİSİ’NDE GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

1962'de Türkiye İşςi Partisine üye olan Boran, 1965 seςimlerinde Şanlıurrfa'dan milletvekili seςildi. Birkaç dönem Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'yi temsil etti. TİP genel başkanı Mehmet Ali Aybar'a karşı tavır aldı ve 1970 yılındaki parti kurultayında genel başkan seςildi. 12 Mart 1971 muhtırası ile birlikte tutuklandı ve partisi kaρatıldı. Boran, 15 yıl haρis cezası aldı. 1974 yılında ilan edilen genel aftan yararlanarak serbest kaldı.

behice.jpg

YURT DIŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

1975'te tekrar kurulan TİP'in genel başkanı seςildi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından kısa süre ev haρsinde tutulan Boran, daha sonra yurtdışına çıktı. 1987 yılında yurtdışında iken TKP ile TİP'in birleşme kararı aldıklarını duyurdu ve iki gün sonra da vefat etti. Cenazesi Türkiye'ye getirilen Boran, TBMM ve İstanbul'da düzenlenen törenlerin ardından 18 Ekim'de İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ESERLERİ

Savunma 

Behice Boran 

Sosyalist Yayınları / Türkiye Sosyalist Hareketi Tarih Dizisi / Belgeler 

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.